Citek napisał: Fajny poradnik tylko:
- mogłeś napisać jaką temperaturą grzejesz
- na jakiej zasadzie działa czyszczenie cyną, czy po prostu rozstapiasz jej trochę i potem zbierasz grotem, czyli coś podobnego do zabielenia ścieżek?
ad 1. Temperatura w tym przypadku była ustawiona na ok 300st. Jednak należy zwrócić uwagę na to, iż w tej chwili większość układów bazuje na technologii "Pb free", a zatem będzie trzeba podciągnąć trochę, jednak nie więcej niż 350st.
ad 2. czyszczenie cyną polega na zdjęciu pozostałych na płycie kulek spod układu. Cyny dodaję po to, żeby zwiększyć bezwładność termiczną grota, gdyż cienkie precyzyjne groty szybko się wychładzają i przez to przyklejają do płyty. Dodanie odrobiny cyny powoduje, że grot bez problemu radzi sobie z "radiatorem" który stanowi dla niego czyszczona płyta.
marenc napisał: W internecie widziałem bardzo skomplikowane firmy i poradniki opisujące montaż BGA. Większości z nich jednak ten film zaprzecza... Czy układy BGA są sprzedawane z kulkami? Czy wszystkie?
Tak, wszystkie nowe układy BGA sprzedawane są z kulkami.
hessuss napisał: Szczerze? poza płytka telefonu i widokiem zdejmowania "czarnej kosteczki" nie widać nic. Żadnych porad na co zwrócić uwagę, co z kulkami , jak wygląda oczyszczone miejsce, co oznacza że "układ wskoczył na swoje miejsce" i najważniejsze, kiedy występuje ta usterka i jakie są jej objawy, skąd mam wiedzieć że musze wymienić akurat ten a nie inny układ. Ogółem 1/10
Sam film nie przedstawiał naprawy konkretnego uszkodzenia, a sposób wymiany elementu w technologii BGA. Jeśli dobrze się przyjrzysz, zobaczysz że układ wskakuje na swoje miejsce, dokładnie w 2:17 przesuwa się jakieś pół mm w prawo. Gdybyś przeczytał pierwszy post, wiedziałbyś że tego typu układy odpowiadają za czytanie karty sim, filtrowanie klawiatury itp.