Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

telefon komórkowy + mikrokontroler 8051

veector 05 Lis 2009 19:39 2104 14
  • #1 05 Lis 2009 19:39
    veector
    Poziom 9  

    Witam
    Czy widział ktoś kiedyś może lub sam to zmontował? Mianowicie mikrokontroler z telefonem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic94985-0.html <-- zasada ma być taka jak tu
    czyli sterowanie kontrolerem za pomocą sms-ów.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc

    0 14
  • #2 05 Lis 2009 19:46
    shadow0013
    Poziom 34  

    Na elektrodzie znajdziesz DIY z użyciem telefonów, ale jako procesor jest wykorzystywany AVR lub PIC, na 8051 musisz poszukać lub samemu sklecić.

    0
  • #3 05 Lis 2009 20:18
    veector
    Poziom 9  

    no właśnie szukam i szukam, telefony które są przeważnie proponowane dość ciężko dostępne.
    a 8051 chciałbym wykorzystać gdyż jako tako znam ten mikrokontroler. W sumie tylko jego znam ;P
    I potrafię programować tylko w asemblerze, c++ jak czytam to rozumiem ale napisać dużo gorzej

    0
  • #4 05 Lis 2009 20:43
    mirekk36
    Poziom 42  

    sorry - pomyliły mi się tematy ;)

    0
  • #5 05 Lis 2009 22:39
    wojtekkk09
    Poziom 15  

    mirekk36 napisał:
    No to jak znasz tylko rodzinkę '51 i tylko asembler - to nie szukałeś w googlu????

    toż sztandarowy przykład, link, który się pokazuje ludziom jak chcą się nauczyć obsługi RC5 to właśnie

    http://www.ustr.net/infrared/infrared1.shtml

    a tam co masz? przykład programu na jakim procku? i w jakim języku?


    Chyba kolego nie wiesz o co autor tematu pyta...

    Pozdrawiam
    wojt

    0
  • #6 06 Lis 2009 07:38
    veector
    Poziom 9  

    no niestety pierwsze co to wpisałem na google
    "mobile phone 8051" i znalazłem tylko pytania takie same jak moje na anglojęzycznych forach.
    Wspomniałem że chodzi mi o sterowanie sms a nie przez IR jak się zorientowałem z podanego linku

    0
  • #7 06 Lis 2009 08:07
    mirekk36
    Poziom 42  

    no dobrze , jeśli więc chodzi o sterowanie za pomocą SMSów, to zauważ, że zwykle podłącza się telefon do UART'a procesora i steruje się telefonem za pomocą poleceń AT do modemu GSM. Tak więc przed tobą jedynie opanowanie transmisji RS232, poznanie kilku komend AT i ewentualnie kodowanie/dekodowanie PDU

    0
  • #8 06 Lis 2009 23:08
    veector
    Poziom 9  

    mirekk36<- wielkie dzięki, zassałem z sieci listy instrukcji i wydrukowałem, teraz to czytam i patrzę na przykładowe programy, wszystko staje się jasne. Mam ponad 60 stron tego. Myślę, że jak przestudiuję to wszystko będę w stanie sam napisać od podstaw jakiś ciekawy programik który z nawiązką spełni moje zapotrzebowanie.

    0
  • #9 07 Lis 2009 09:14
    veector
    Poziom 9  

    Mam jeszcze pytanie do Mirka, czy polecenia AT mogę używać wraz z asemblerem? Czy lepiej opanować do tego C ? dzięki za odp

    0
  • #10 07 Lis 2009 10:00
    mirekk36
    Poziom 42  

    Polecenia AT można używać pisząc programy w dowolnym języku jaki ci się żywnie spodoba.

    To od ciebie tylko zależy jaki język wybierzesz. Ja zwykle jak poznaję jakąś rodzinkę procesorów to zwykle też zaczynam poznawać ich asembler bo to bardzo przydatne. Jednak też jak najszybciej biorę w rękę jakiś język wyższego poziomu żeby było łatwiej i co ważniejsze szybciej pisać programy. Wg mnie zdecydowanie szybciej i łatwiej pisze się zarówno małe a szczególnie większe programy jeśli robi się to w języku wyższego poziomu np C. A z asemblera korzystam co najwyżej w postaci wstawek jeśli już wogóle - tzn gdy bywają jakieś specyficzne bardzo krytyczne czasowo procedury itp

    0
  • #11 07 Lis 2009 11:24
    veector
    Poziom 9  

    w szkole z tego co mnie uczyli zrozumiałem, że program musi być pisany od początku do końca w jednym języku, stąd te moje wątpliwości co do wstawek AT w asemblerze lub w C.
    Czyli bez problemu w jednym programie mogę używać jednocześnie C i assemblera?

    0
  • Pomocny post
    #12 07 Lis 2009 11:40
    mirekk36
    Poziom 42  

    no no - to nie takie hop siup używać jednego i drugiego - jeśli jeszcze nie znasz przynajmniej dobrze jednego z nich ;)

    po pierwsze można używać asemblera jako wstawek do prawie każdego języka wyższego poziomu - no ale żeby ktoś to robił odwrotnie to nie słyszałem ;) to byłoby wręcz bez sensu - żeby pisać aplikację w asemblerze i próbować myśleć nawet o wstawkach w C ;)

    Ja powiedziałem ci tylko, że jeśli chodzi o np wysyłanie poleceń AT - to spokojnie można napisać do tego program w asemblerze. Nie wiem skąd w ogóle twoje pytanie czy można napisać do czegoś program w asemblrze? Toż po kompilacji programów pisanych w każdym języku wyższego poziomu i tak na końcu otrzymujesz kod w asemblerze ;)

    Tak więc przede wszystkim, jeśli jeszcze nie znasz ani asemblera ani C - to na razie zapomnij o pisaniu wstawek asemblerowych.

    Najpierw naucz się jednego języka ;)

    Weź sobie najpierw dla treningu i sprawdzenia o co chodzi w asemblerze napisz kilka prostych programów choćby do migania diodą LED czy obsługi klawiszy - żeby mieć pojęcie co to jest? jak to działa? jak się pisze? i jak to wykorzystywać?

    A później albo równolegle jeśli masz takie możliwości - ucz się języka C. I to w nim staraj się pisać także swoje pierwsze programy nawet do migania diodą LED itd itd

    Bo na razie - nie znając żadnego języka i nie mając choćby minimalnego doświadczenia w którymkolwiek z nich - to porywasz się trochę jak "z motyką na słońce" ...... Trzeba zaczynać mniejszymi kroczkami jak pisałem wyżej a nie od razu od komunikacji z modemem GSM za pomocą poleceń AT ..... bo szybko padniesz, poddasz się i w końcu dojdziesz do wniosku, że programowanie to nie dla ciebie ;) ..... a tymczasem to nie jest takie trudne, wręcz odwrotnie - bardzo przyjemne i łatwe tylko - wszsytko PO KOLEI ;)

    0
  • #13 07 Lis 2009 12:31
    veector
    Poziom 9  

    co do asemblera, znam go na tyle, że obsługuje rejestry, bawię się w wpisywanie ciągów arytmetycznych, geometrycznych do poszczególnych komórek pamięci. Takie podstawy, to czego uczą w szkole na DSM ;P
    Czyli jakieś działania arytmetyczne, miganie diodą

    W c mieliśmy kilka zajęć i obsługiwanie wyświetlaczy 7 segmentowych, odliczanie w górę i w dół, ale tego nie ma nawet co liczyć jako doświadczenie. Wszystko dostaliśmy jak na tacy. mieliśmy po prostu wstawiać swoje dane w konkretne miejsca, mniej więcej edytowanie istniejących programów

    pytanie moje odnośnie korzystania z assemblera wiąże się z tym, że ten język jako jedyny jakoś znam, a jak oglądałem programy napisane z dodatkami at nie widziałem żadnego w assemblerze, stąd te moje wątpliwości.

    0
  • #14 07 Lis 2009 13:09
    mirekk36
    Poziom 42  

    To albo poszukaj sobie skanów na eklektrodzie bo gdzieś je widziałem - tzn skanów kursu jezyka C z EdW czyli "Elektronika dla wszystkich" albo kup sobie archiwalne odcinki z tym kursem.

    Na prawdę gorąco polecam ten kurs dla początkującego w C. Mnie on dał bardzo dużo - i gdyby nie ten kurs to chyba nigdy bym nie przesiadł się w końcu na C dla mikroprocków.

    0
  • #15 07 Lis 2009 13:19
    veector
    Poziom 9  

    moja szkoła ma prenumeratę tego o ile się nie mylę. W czytelni się chwalili że mają wszystkie części, więc jak by co tam sobie skseruję.
    Mam, znalazłem to jest aż 16 części to trochę bym zabulił zamawiając te gazety

    0