Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tel. stacj. podpięty do bramki VOIP działa, bezprzewod. NIE!

06 Lis 2009 00:57 2357 6
  • Poziom 21  
    Mam dziwną sytuację - bramka VOIP działa z tel. stacjon. ale nie działa z bezprzewodowym. Pomóżcie siedzę już drugi dzień nad problemem.

    Mam bramkę Zyxel Prestige 2000 (warta ok. 100-150 PLN można ustawić dwa konta SIP). Podłączyłem byle jaki telefon standardowy stacjonarny (wart ok. 10 PLN, wybieranie tonowe) - działa jak trzeba - wybiera numer pod operatorem Betamax, dzwoni, można dzwonić na niego. Po podniesieniu słuchawki telefonu na bramce zapala się dioda Phone 1 a jak dzwonię na niego - dioda Phone 1 mruga, telefon ładnie dzwoni.

    Podłączam do bramki docelowy tel. bezprzewodowy Siemens Gigaset 2011 (z standardową słuchawką Gigaset 2000C). Po podniesieniu słuchawki NIE ZAPALA się dioda Phone 1 na bramce a jedynie na bazie. Nie mogę nigdzie zadzwonić i nie można się na niego dodzwonić. Jak dzwonię na Gigaseta to mruga dioda Phone 1 na bramce ale gigaset milczy i nic nie wyświetla nowego, podniosę słuchawkę - cisza, Wygląda jakbyi bramka dostaje sygnał połaczenia i wysyła natelefon ale ten ją olewa.

    Telefon dobrze jest sparowany z bazą, w opcjach gigaseta próbowałem wybierać ISDN On/off - tak/nie - nic nie pomogło. Mogę zrobić zrzut ekranu konfiguracji bramki dotyczącą telefonu jak i opisać konfigurację Gigaseta. O co tutaj chodzi? Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Może podłącz go najpierw do innej linii, najlepiej standardowej, żeby wyeliminować brak kompatybilności. Ale oba urządzenia to standard więc stawiam na kabelki, albo uszkodzenie telefonu.
  • Poziom 21  
    Podpiąłem telefon bezprzewodowy do lini stacjonarnej TPSA, i... nie działa. objaw ten sam co przy podpięciu do bramki. Czyli niemiecki telefon gigaset ma widocznie zmienione piny w kabelkach. No to wyjaśnia sprawę dlaczego nie pracuje jak trzeba.
  • Moderator - Telefony Stacjonarne
    Domyslam sie ze bramka jest PSTN a z opisu wynika ze telefon ISDN(on/of)
    Tyż nie zadziała ;(
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Więc skoro niemiecki, to wyjaśnia sprawę. Tam są używane piny zewnętrzne a u nas środkowe. Zarób od nowa kabelek ten który wkładasz do gniazdka z wykorzystaniem odpowiednich i będzie ok.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    problemem jest kabel ..... :) na temat kabla już było wiele pisane ..... a aparat to gigaset 2011 analogowy dect i jak na ten model ma odblokowanego clipa jak jest z niemiec ....
  • Poziom 21  
    Tak, przerobiłem kabel zewnętrzne żyły wsadziłem do środkowych (standard olskich) to była jego wina teraz działa jak trzeba. Dzięki, klikam pomógł :)