Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieża Panasonic SA-AK18 Nie można jej uruchomić

06 Lis 2009 09:12 4723 13
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Posiadam wieżę Panasonic SA-AK18 lecz nie mogę jej uruchomić.Pali się dioda lecz po wciśnięciu włącznika pojawia mi się komunikat na wyświetlaczu -F61- i zaraz gaśnie. Wymieniłem końcówkę mocy stk470-010a i nic to nie dało.Może ktoś mi pomoże w tej kwestii.Z góry dziękuję.Pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 10  
    Według mnie to ni kwestia końcówki mocy. Raczej tak jak napisał [quote="Artur k."] To brak jakiegoś napięcia. Sprawdź czy gdzieś się zwarcie nie robi i czy to go przekaźnik nie wyłącza.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 24  
    Witam! Aby sprawdzić, czy STK nie blokuje, trzeba go wymontować z płyty i sprawdzić czy dalej jest błąd F-61. Najprawdopodobniej jest brak jakiegoś napięcia z zasilacza. Pozdrawiam.
  • Poziom 36  
    Panowie - STK470-010A to scalony układ zasilania(ma w sobie kilka tranzystorów służących dalej stabilizacji napięć i dlatego zwie się REGULATOR).
    Odlutuj RSNa i zobacz czy dalej jest błąd . Pomierz rezystory bezpiecznikowe z zasilacza!
  • Poziom 10  
    Wylutowałem ten RSN i posprawdzałem rezystory bezpiecznikowe są w pożądku a komunikat nadal wyswietla się ten sam.Czy może być wina tranzystora Q978 na płycie z transformatorem ?
  • Poziom 36  
    Teraz jak masz wylutowaną końcówkę zobacz w trakcie załączania czy pojawiają się wszystkie napięcia-masz oznaczenia na płycie pionowej. Mozesz zewrzec przekaznik zasilacza aby napięcie przychodzilo stale.
    Nie mam przed soba schematu to nie powiem Ci co to za tranzystor.
  • Poziom 10  
    Wszystkich napięć nie ma są tylko niektóre,ale jest za to inna dziwna sprawa otóż:gdy podłączę ją do prądu bez przyciskania włącznika i poczekam dosłownie kilka sekund sama się uruchamia wyświetlacz i pokazuje swój repertuar tz.hello,goodbay.godzinę itd.jednym słowem demo.A gdy tylko przycisnę włącznik wszystko znika i pojawia się komunikat F61.Wszystko to oczywiście bez RSN-wylutowany.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 33  
    Na schemacie zaznaczone jest ze niektore napiecia maja byc bliskie zera wiec to moze byc prawidlowo.Uklad zasilania jest tutaj bardzo rozbudowany i trudny do naprawienia. Na glownym stabilizatorze powinno byc +/-40V (noga 16 i 18)zasilania i te napiecie podawane jest na IC wyjsciowy.(RSN3502B)
    Czy jest napiecie 7,9V na nodze 10 STK? Czy podczas wylaczania sie ukladu szlyszysz klikniecie przekaznika w zasilaczu?
  • Poziom 10  
    Niestety na stabilizatorze noga 16 i 18 nie ma tego napięcia,jak również na 10 stk.Gdy wyłącza się słychać kliknięcie przekażnika ale tego który jest na płycie gdzie znajduje się transformator.
  • Poziom 33  
    Wobec tego uklad scalony wysyla informacje na prezekaznik, ze ma zamknac szyny zasilajace z kilku powodow: np. wlaczenie jednego z zabezpieczen, brak jednego z napiec na stabilizatorze (wskutek uszkodzenia jednego z tranzystorow).Teraz jestem w pracy i nie moge chwilowo pomoc ale pozniej bede w domu to postaram sie pomoc
  • Poziom 33  
    Jak wylacza sie TEN przekaznik,(RL502) to odcina ci wiekszosc napiec zasilania. Najpierw sprawdz czy podawane jest zailanie na ten przekaznik (styki, 3, 4) pozniej zobacz czy jest dobre sterowanie (tranzystor 'relay drive' T Q975) napiecia na nim powinny byc 0, 1- 0, 7V. Jezeli to nie pomoze, to znaczy ze przekaznik jest sterowany z procesora z panela C dostajac informacje aby otworzyc przekaznik.

    Niestety nie widze polowe plyty sterujacej (Modul c-brakuje pol rysunku schematu panela c na 'Elektrodzie') na schemacie ideowym ale wydaje mi sie ze sterowanie jest podawane z ukladu IC 601. Tranzystor Q978 pelni funkcje przelaczajace i napiecie na jego kolektorze(lacze 6-laczowka CN502) powinno byc ok 3V AC. Jak nie ma tego napiecia tam to tranzystor do wymiany.