Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A4-radio nie odbiera. Jak podłączyć wzmacniacz antenowy

skaktus 06 Nov 2009 17:32 13823 10
  • #1
    skaktus
    Level 37  
    Witam.

    Dziś podjechał do mnie kumpel i mamy problem. Do tej pory jego radio jakoś grało, ale kiepsko. Okazało się że nie było wzmacniacza antenowego w słupku.

    Wzmacniacz kupiliśmy, ale niestety tez nie ma instalacji i co gdzie podłączyć...

    Wzmacniacz wygląda jak na foto poniżej

    Audi A4-radio nie odbiera. Jak podłączyć wzmacniacz antenowy

    Z tego co wiem wzmacniacz zasilany jest z radia (posiadam już separator), tylko teraz gdzie podłączyć te przewody które widać na foto ?

    Czarne przewody są razem połączone przez cewkę widoczną na foto i mają połączenie z plusem kondensatorów.

    Czerwony przewód/gniazdo natomiast mają połączenie z minusem kondensatorów. Pomiędzy czerwonym przewodem a czerwoną wtyczką wstawiony jest rezystor.

    Ktoś ma pomysł jak to cudo uruchomić ?
  • #2
    Nawigator
    Level 33  
    Z tego co mi wiadomo to wzmacniacz zasilany jest z radia przewodem antenowym a separator jest fabrycznie wewnątrz radia i nic nie potrzeba dodatkowo podłączać.
    Co najwyżej ustawić opcję przez OBD.

    N
  • #3
    skaktus
    Level 37  
    No spoko, to wiemy ale:

    -radio nie jest fabryczne, stąd ten separator

    -kable wcześniejszy właściciel obciął i nie wiem co do czego podłączać

    Zdjęcie jest poglądowe, bo w moim również końcówki na kablach są poodcinane i teraz trzeba to jakoś złożyć, tylko jak, stąd ten temat.
  • #4
    Nawigator
    Level 33  
    Radio niefabryczne powinno mieć wyjście opisane jako ANTENA REMOTE i z niego można pobrać zasilanie do separatora.
    A gdzie idzie żółty przewód?

    N.
  • #5
    skaktus
    Level 37  
    Jaki żółty ?

    To że zasilanie trzeba podłączyć do separatora to też wiem. Mi chodzi o to gdzie podłączyć przewody z wzmacniacza - gdzie czarne, gdzie czerwone.
  • #6
    Nawigator
    Level 33  
    No żółty na płytce idący do gniazda z gwintem.
    Moduł wygląda na wzmacniacz anteny w szybie (ogrzewanie).

    N.
  • #7
    skaktus
    Level 37  
    Ehhh....

    Od początku. Wiem że to wzmacniacz, zresztą zaznaczyłem to w poście na początku. Dodatkowo wiem że trzeba to zasilać (w moim wypadku poprzez separator). Wiem ze jest to antena wtapiana w szybę tylną. To wszystko wiem.

    Dodatkowo zaznaczyłem że wszystkie przewody do podłączenia anteny (idące z radia) i przewody do podłączenia anteny do szyby są usunięte. Nie ma nic, no prócz końcówek na szybie do podłączenia przewodów wychodzących z wzmacniacza.

    Dlatego moje pytanie - jak się do tych końcówek podłączyć (nie chodzi mi tutaj o lutowanie itp) tylko do których końcówek podłączyć czerwone wyjścia, do których czarna, oraz jeśli ktoś może to niech opisze od czego są te wyjścia - czy to antena FM/AM czy inaczej.
  • #8
    Nawigator
    Level 33  
    No dobrze ale co z tym żółtym przewodem bo ze zdjęcia nie widać dobrze.
    I do czego chcesz się podłączyć?

    N.
  • #9
    skaktus
    Level 37  
    Ktoś tu chyba nie czyta i dobrze foto nie ogląda...albo sobie jajka robi - w poprzednim poście piszesz o żłótym przewodzie:

    Quote:
    żółty na płytce idący do gniazda z gwintem.


    Więc po co ponownie pytasz ?

    A do czego chcę się podłączyć pisałem już kilka razy ale nie wiem dlaczego ciągle zadajesz to pytanie.

    Schematycznie.

    Radio -> separator -> wzmacniacz antenowy -> przewody z wzmacniacza / gniazda (widoczne na foto czerwone i czarne) i to trzeba podłączyć pod szybę ALE co których ścieżek itp. Ktoś to wyciągnął przewody i stąd to pytanie.
  • #11
    skaktus
    Level 37  
    Wzmacniacz nie działa sam, gdyż ma nietypowe połączenia z instalacją. Ogólnie jest to tylko element składowy całości i sam jest praktycznie bezwartościowy.

    Zamykam