Nie wiem tego i dlatego właśnie pytam na forum. Tak podłączył to "fachowiec". Zastanawiam się tylko czy podłączenie trzech butli przez jeden reduktor poprawi dopływ gazu do pieca w porównaniu z obecnym stanem. Może ktoś ma podłączony piec gazowy w sposób, który zapewnia jego prawidłowe działanie i mógłby się podzielić doświadczeniem? Reduktor o jakim przepływie na godzinę powinien być zastosowany?
-----------------------------------------------------------------------------
Piece zasilane propan-butan z butli 11 kg niestety mają wadę polegającą na wysokiej temperaturze parowania, łączenie 2 lub 3 butli zwiększa ilość odparowanego gazu ( należy zwrócić uwagę na dobór reduktorów jest to przepływ mierzony w m3/h musi on się pokrywać z zapotrzebowaniem pieca z reguły jest to około 3m3/h ), co prowizorycznie pomaga, jednak można zauważyć że gaz przestaje się palić a w butli jeszcze wyczuwa się resztkę gazu płynnego( dotyczy butli stojących na zewnątrz budynku ). Proponuję poszukać dostawcy gazu propan ma on niższej temperaturze parowania ( np. lpg do samochodów ) z reguły w butlach 33 kg, lub przystosować pomieszczenie w budynku na butle. Powodem nie dogrzania wody może też być złe ustawienie pieca przez serwisanta, większość piecy ma moc 24kw , jednak ze względów oszczędnościowych ogranicza się moc Co do na przykład 15kw a Cw należy pozostawić 24kw, błędne nastawienie mocy pieca na 15kw na Co i Cw będzie skutkowało zbyt niską temperaturą wody użytkowej.
Podsumowując: na zewnątrz budynku należy ustawiać butle z propanem ( odparowuje mimo bardzo niskich temperatur ), jeżeli będzie występowało oblodzenie reduktora ( świadczy o wyczerpaniu możliwości przepustowych reduktora w aktualnej temperaturze ) należy połączyć drugą butlę, należy sprawdzić prawidłowość ustawień pieca ( praca dla serwisanta z prawdziwego zdarzenia ) prawidłowe ograniczenie mocy Co pozwala zaoszczędzić spore pieniądze bez utraty komfortu, z reguły przyjmuje się 100w na metr2 czyli 1kw na 10 m2 ( norma mówi o 33w na 1m3 ).
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo : propan-butan jest gazem cięższym od powietrza, w przypadku wycieku ściele się po podłodze wypełnia kratki ściekowe i inne zagłębienia, dlatego bardzo ważną rzeczą jest prawidłowa wentylacja. Właściwym miejscem dla butli jest kojec na zewnątrz budynku i fachowa instalacja do pieca ( rura najlepiej miedziana, absolutnie nie gumowy wąż). Należy pamiętać że bezpieczeństwo zależy od szczelnego połączenia, każdą wymianę butli należy zakończyć sprawdzeniem szczelności za pomocą mydlin to najlepszy i ogólnie dostępny sposób. Podnoszona tu sprawa bezpieczeństwa w zależności od ilości butli to bzdura, jedna butla potrafi zniszczyć cały budynek, czy w takim wypadku można mówić o większym zniszczeniu pewno tak ale jakie to ma znaczenie, ja proponuję szczerze pilnować szczelności i nie stosować porad wujka typu podgrzewanie butli w celu zwiększenia parowania, zapobiegnie to nieszczęściu. Pozdrawiam Darek
Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:
Nie wiem o co ci chodzi butle są umiejscowione na zewnątrz w obudowanym zadaszonym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu . 2 butle podłączone w następujący sposób: najpierw do każdej z butli kupionej na stacji w gaspolu z legalizacją przykręcony reduktor taki jak zwykłej kuchenki potem przewód elastyczny typowy do gazu następnie trójnik zawór zamykający dopływ gazu podczas wymiany butli następnie rurą stalową przez sciane budynku potem drugi zawór gazowy przy piecu i podpięcie .Nie wiem bo nie jestem w temacie jakimś znawcą dużo osób, które znam mają tak podłączone piece jak masz jakieś zastrzeżenia lub inne uwagi chętnie skorzystam z pomocy superr znawcy tematu pozdrawiam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doczytałem temat przedmówca napisał o reduktorach do kuchenki, niestety takie reduktory mają zbyt małą przepustowość nawet 2 nie pokrywają zapotrzebowania pieca 24kw a trzeba uwzględnić zapas co zapobiegnie obladzaniu reduktorów. Prawidłowy reduktor lub ich suma powinien przepuścić około 2-3m3/h ( piszę z pamięci należy sprawdzić parametry na piecu , ale im większy tym lepiej ). Podłączenie wężami gumowymi oczywiście z atestem na zewnątrz budynku jest dopuszczone, nawet połączenie kilku butli w baterię nie stanowi przestępstwa. Jednak wąż gumowy narażony na warunki atmosferyczne po pewnym czasie zacznie pękać, proponuję zastosować rurki miedziane giętkie ( oczywiście lutowane na twardo ) a w przypadku baterii za nakrętką przyłączeniową każdego podejścia zastosować zawór odcinający ( zwykły kulowy do gazu ) instalacja wewnętrzna do pieca musi być wykonana z rur stalowych lub miedzianych twardych minimum Φ 18 , połączenia gwintowe uszczelnić teflonem taśmą lub nicią może być też pasta beztlenowa, nigdy nie należy stosować pakuł ( pakuły po pewnym czasie powodują rozszczelnienie instalacji ), takie przyłącze pozwoli spać spokojnie i bezpiecznie.
Chciałbym też wyrazić mój pogląd na bezpieczeństwo związane z gazem:
Gaz jest jednym z bezpieczniejszych paliw, powodem są procedury ustanowione dla tego paliwa, jednak należy ich bezwzględnie przestrzegać, gaz nie toleruje głupoty i partaczy, w czasie wieloletniej praktyki spotkałem złote rączki którzy wycinali zabezpieczenia piecy lub podgrzewaczy ( koszty tych elementów mieściły się w kilkunastu zł ) , łączyli butle wężami igelitowymi takimi do wina, szczelność sprawdzali zapałką, zatykali kratki wentylacyjne itp. Moja rada: nie umiesz nie ruszaj, robisz rób dobrze i co najważniejsze sprawdzaj dwa razy żebyś był pewny że nie popełniłeś błędu. Pozdrawiam Darek.