Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[DELPHI] Szybki timer <<1ms

Farkick 07 Nov 2009 12:07 2273 4
    Farkick
    Level 10  
    Witam,

Podobny temat był już na forum elektrody, nawet nie wiem czy nie o takim samym tytule. Jednak problem nie został w nim rozwiązany (była tam jakaś procedura, ale nie działa), dlatego założę ten temat.

W Delphi jest dostępny Timer, który najmniejsza wartość ma 1ms. Co choć krótko, to i tak za długo. Jest jakiś komponent, który przyjmuje liczby wymierne jako interwał, ale jest płatny.

Przykładowo, gdy chcę sterować silnikiem krokowym z LPT, z w miarę dużą szybkością, robienie kroku co 1ms. to za mało. Jak więc opóźnić kolejne kroki, a jakiś mniejszy czas, tak by uzyskać dobrą częstotliwość ?
  • Helpful post
    KeinXor
    Level 24  
    Witam, nie wiem czy trafiłeś na ten temat szukając na elektrodzie, myślę że powinien Ci pomóc. LINK
    Farkick
    Level 10  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź.

To pomogło i teraz silnik kręci się dużo szybciej ;)

Mam jeszcze pytanie. Ustawiłem mu aby wykonał 5 obrotów. Ale kiedy ustawie wartość na powiedzmy 50 us to silnik tylko drgnie i kończy ruch. Dlaczego tak jest ? Przy wartości 79 us to samo, a już przy 80 us ładnie się kręci. Myślę, że jest to dlatego, że za szybko przechodzi do wysyłania następnych kroków do silnika, jak to można rozwiązać ?
    KeinXor
    Level 24  
    Trudno wróżyć z fusów i z Twoich nie pełnych informacji... możliwe że silnik fizycznie się nie wyrabia przy większej częstotliwości.