Witam.
Wykonałem sobie zegar Nixie, miałem lampki w szafie. Jest to kolejny taki projekt, własciwie jakich wiele.
Stelaż nie jest w tej chwili wykonany zbyt starannie, nie jestem w tym dobry. Kombinuje, jak to zrobić lepiej.
Opis konstrukcji. Zasilanie 9-12V (pobór pradu ok 200mA, bezpiecznik 315mA), lampy około 160V przez znaną tu przetwornice na NE555. Uzyty mikrokontroler Atmega8. Do niego poprzez magistralę I2C podłączony DS1307. Podtrzymywany bateryjnie przy pomocy CR2032. Na tej samej magistrali jest jeszcze termometr ADT75 (w SO8).Wszystko sobie ładnie lata. Lampy sterowane dynamicznie (multiplekowane). Katody steruje stary, dobry 74141 w wersji radzieckiej. Anody kontroluje układ dwóch tranzystorów: SGSP239 i BF493. Ten pierwszy to MOSFET wygrzebany gdzies na allegro. '493 jest ogólnie znany.
Zegarek posiada budzik, zrobiłem 2 wersje. W pierwszej sygnal realizuje buzer na 5V połaczony bezposrednio z pinem procka przez rezystor 22R, żeby był mniej przeraźliwy. W drugiej, tej ze zdjęć, dźwieku nie ma. Dzieki DS1307 mamy równiez datę, a od siebie dodałem automatyczną zmianę czasu zimowy/letni. dodatkowo konfigurowalna opcja przyciemniania zegarka w nocy, zeby nie raził i nie przeszkadzał.
Napięcie 5V dla logiki oczywiscie pochodzi z 7805.
Elektrycznie jest bardzo podobny do zegarów z tej strony: http://limonit.abajt.pl/ , które robiłem wcześniej. Jednak tu jest podtrzymanie, mnijeszy procesor, mnijesza płytka.
Płytki w układzie "kanapki" łączy 15 styków (4 do sterowania 74141 + 2 do jego zasilania + 4 do anod + wysokie napiecie + 3 do przycisków + dodatkowa masa do przycisków). Płytki wykonane na zamówienie w firmie Merkar.
Lampki LC513 - miałem je już i po prostu chciałem zagospodarować. Osadzone sa na płytce obrócone o ok. 5*, żeby prezentowały sie troszkę ciekawiej.

No i to chyba tyle, zegarek działa jak należy. Chętnie odpowiem na pytania.
Kilka zdjęć:

Cool? Ranking DIY