Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica Optimum 600 Iskrzy szczotka, silnik staje, błąd

ceex 07 Nov 2009 23:13 10123 13
    ceex
    Level 10  
    Witam!
    Pralka nabiera normalnie wody. Przy próbie startu silnika - rusz dość gwałtownie - iskrzy mocno lewa szczotka (patrząc od frontu). Pralka staje i wyświetla błąd - miga "dodatkowe płukanie". Szczotki były mocno zjechane, wymieniłem dzisiaj. Przez jakiś czas miałem wilgoć w pralce bo zsuwał się wężyk do spuszczania wody z pompki. teraz jest wysuszona ale żadnych styków nie czyściłem. Na wirniku, w miejscu styku ze szczotkami, jest ciemny osad. Próbować czyścić? Co mogę zrobić samodzielnie z pralką bez wzywania fachowca?

Dziękuję za ew. pomoc.

Pozdrawiam
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    Szczotki wymieniłeś a dotarłeś ?
    ceex
    Level 10  
    Nie, przylegają tylko częścią powierzchni. Dodam, że błyska tylko lewa i ona była bardziej zużyta. Jak dotrzeć? Kręcąc bębnem? Poza pralką raczej nie dam rady zrobić tego dokładnie.
  • Helpful post
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    ceex wrote:
    Nie, przylegają tylko częścią powierzchni. Dodam, że błyska tylko lewa i ona była bardziej zużyta. Jak dotrzeć? Kręcąc bębnem? Poza pralką raczej nie dam rady zrobić tego dokładnie.

Użyj funkcji szukaj temat wielokrotnie opisywany na forum :wink:
    ceex
    Level 10  
    Znalazłem :). Kąt był już dość OK fabrycznie. Dokładniejsze dotarcie spróbuję rano. Dotarcie przez włączenie pralki niestety odpada - od razu staje. Wcześniej bywało tak, że pralka stawała tylko przy starcie wirowania, teraz start zwykłych obrotów przy praniu też ją zatrzymuje (jeszcze przed wymianą szczotek).

Dodano po 6 [minuty]:

Wyczyszczę jeszcze komutator(?) jak znajdę odpowiedni płyn, spirytusu ani nawet wódki nie mam, benzyny też nie. WD-40 pewnie nie będzie odpowiednie? Mam preparat Kontakt S i coś do czyszczenia optyki.
    Anonymous
    Level 1  
    ceex
    Level 10  
    Dalej to samo. Z docieraniem jeszcze powalczę, ciągle piszczą. Boję się, że silnik coś poważniejszego trafiło :( , pralka przez 4,5 roku pracowała bardzo intensywnie. Przy okazji wyszło, że nie wyciąga całej wody. Wężyk od hydrostatu drożny.

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Komutator czysty. szczotki dotarte, start silnika wciąż oznacza błysk, zatrzymanie i błąd. :( Powierzchnia komutatora trochę starta w miejscu kontaktu ze szczotkami. Między lamelkami wyczyściłem. Ogólnie pralka w środku wygląda jak nowa. Rdza na dwóch śrubach i blachach stojana.

Wie ktoś gdzie kupię tanio silnik do tej maszynki? Żal mi jej trochę się pozbywać.
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.

Zwarcie uzwojeń na wirniku.
    Wirnik do wymiany ewentualnie do przewinięcia np. Celma w Cieszynie
    albo cały silnik wymienić.
    robsone
    Level 13  
    Hejka.
    Tak jak kolega pisał zwalony jest wirnik, który jest do przewinięcia .Koszt ok 200zł trojmiasto.
    Pozdrawiam.
    ceex
    Level 10  
    Widziałem używane silniki w znośnych cenach. Warto ryzykować?
    boguś 20000
    Conditionally unlocked
    Witam wirnik jest padnięty dlatego masz takie zachowanie twojego silnika wymien wirnik
    zetfa
    Level 20  
    Używany,dobrze sprawdzony silnik będzie pracował równie dobrze jak nowy.Pozdrawiam.
    ceex
    Level 10  
    Sorki, nie dostałem powiadomienia o nowych wpisach ale dziękuję za wiadomość :)