logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz do JBL GTO 938 i GT5-1204BR w Mazdzie 323 Hatchback?

Łazi 07 Lis 2009 23:36 2396 17
REKLAMA
  • #1 7229784
    Łazi
    Poziom 10  
    Witam wszystkich,
    chciałbym prosić o radę jaki wzmacniacz kupić i czy taki zestaw się nada.

Mazda 323 Hatchback
    Tył samochodu:

JBL GTO 938
    Dane techniczne:
    *głośniki 3-drożne 6"x9
    *moc ciągła 100W
    *moc szczytowa 300W
    *pasmo przenoszenia 45Hz-21kHz
    *skuteczność 94dB
    *impedancja 2 Ohm
    *pasmo przenoszenia 45Hz-21kHz
    *skuteczność 94dB

SKRZYNIA JBL GT5-1204BR
    Dane techniczne:
    - rozmiar subwoofera: 12"
    - typ obudowy: skrzynia z bass-reflexem
    - moc ciągła: 275 W
    - szczytowa: 1100 W
    - skuteczność (1W/1m) 92 dB
    - impedancja nominalna: 4 Ohm
    - pasmo przenoszenia: 45 Hz - 150 Hz
    - wymiary (wys. x szer. x gł. ): 369 x 570 x 305 mm

Przód radio:
    JVC KD-R401
    Radioodtwarzacz CD/MP3 z wejsciem AUX oraz USB na przednim panelu
    • MOS-FET 4 x 50W
    • 24-bitowy przetwornik DAC
    • 3-pasmowy korektor parametryczny iEQ
    • Wejście USB na przednim panelu (MP3/WMA)
    • Wejście AUX
    • Obsługa plików MP3/WMA ze znacznikiem Tag ID3/WMA CD/USB)
    • Tuner radiowy RDS
    • Tuner HS-IVi
    • 2,5 V poziom wyjścia liniowego
    • Terminale wyjścia (Tył oraz Subwoofer)

W planach będą jakieś głośniki na przód, słucham polskiego hip-hopu, lubię mocny bass ;D
    Moje pytania i zarazem prośby :
    1. Jaki wzmacniacz wybrać żeby to udźwignął?(cenowo tak z 400-500zł najlepiej żeby po prostu dobrze grało!)
    2. Czy będę musiał kupić drugi wzmacniacz na głośniki do przodu?

Z góry dziękuje.
    Wszelkie opinie mile widziane, jestem nowy proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 7229807
    jarbarek
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Po co Ci te głośniki z tyłu? Ile Twoje radio ma wyjść RCA /chinch/?
  • #3 7229817
    Łazi
    Poziom 10  
    1 wejście RCA - radio jest dopiero w planach,wszystko mogę pozmieniać ;D
    Głośniczki z tyłu myślę, że to podstawa? Na przód oczywiście też coś dam.
  • #4 7229826
    jarbarek
    Poziom 22  
    No właśnie - radio nie za bardzo się nadaje do rozbudowy na wzmacniacze

Dodano po 5 [minuty]:

Polecam Ci radio np. Alpine CDE 9874rb /z tych tańszych/ - ono idealnie nadaje się do sterowania sprzętem Car Audio
  • REKLAMA
  • #5 7229852
    Łazi
    Poziom 10  
    To już wiem, że muszą być 2 RCA a radio raczej z JVC lub Pionierów wybiorę.
    Kwestia wzmaka zostaje ;/
  • #6 7229861
    jarbarek
    Poziom 22  
    Czyli subwoofer masz? Potrzebujesz wzmacniacza i przednich głośników, a ile kasy na to, i czy wzmacniacz używany?, bo głośniki to pewnie nowe :)
  • #7 7229878
    Łazi
    Poziom 10  
    Na razie jest kasiora no tak do 2000 tyśi i zależy mi na tych elipsach wzmak używka lub nówka. Co do moich planów to początkowo miał być te 6x9 + sub znajomy tak ma i spoko brzmi. Wiadomo, że prowadząc samochód to te tylnie mają tylko podkreślić brzmienie.
  • REKLAMA
  • #8 7229881
    jarbarek
    Poziom 22  
    Do subwoofera poleciłbym Ci taki wzmacniacz : Rodek r2100a, 810332188 - to nr aukcji Allegro :)
  • #9 7229894
    Łazi
    Poziom 10  
    A coś z seri JBL (sub + elispy) ale potem jeszcze głośniki na przód ;/?
    Kurczę nie mogę rozkminić tych kanałów i RMS we wzmacniaczach.
  • REKLAMA
  • #10 7229907
    jarbarek
    Poziom 22  
    Hmmm ... Wierz mi, że tylne głośniki tylko 'przeszkadzają' - ja mam subwoofer, i przednie głośniki, i gdy np. w Rumi biorę kogoś na stopa do Pucka, i jak włączę troszkę głośniej muzę, to każdy zagląda pod fotele, i szuka skąd 'leci' bass. Po prostu dźwięk basu, tego poniżej 100 Herców nie da się namierzyć skąd dolatuje.... :)
  • #11 7229921
    Łazi
    Poziom 10  
    Hehe ;D
    ale tak na upartego żeby one tam były xD bo w sumie czasami otworze bagażnik i chcę żeby ładnie było słychać.
    A jakiego rodzaju głośniki do przodu?
  • #12 7229946
    Łazi
    Poziom 10  
    No do przodu jakieś JBL w granicach 180 mocy szczytowej albo i na takie Helixy się skuszę ;d
  • #13 7229967
    jarbarek
    Poziom 22  
    Więc tak : subwoofer już masz, do niego jak najbardziej polecam Ci wzmacniacz 'rodek r2100a', ma 300 Wat RMS w mostku tak, że zasili go właściwie. Pozostaje kwestia wyboru głośników do przodu, i wzmacniacza do nich. - Co byś nie sądził, i tak nie polecam głośników z tyłu, chyba, żeby zasilić je delikatnie wzmacniaczem z radia.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze sprawa kabli : zasilający,ten od akumulatora do wzmacniaczy przez bezpiecznik przy akumulatorze powinien mieć minimum 16 mm kw przekroju, a najlepiej ze 25 mm kw. Masę takim samym kablem można pociągnąć od śruby tylnych pasów bezpieczeństwa - inaczej wzmacniacze nie oddadzą swojej pełnej mocy. No, i w miarę dobre kable sygnałowe RCA też by się przydały. Do zasilania Koledzy z naszego Forum często używają kabla spawalniczego/serio/, bo jest tani, a spełnia stawiane mu wymogi :)
  • #14 7230053
    gesiu25
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Radio polecam jak najbardziej pioneera ale jeden warunek- musi mieć wyjście rca do sterowania subwooferem. To jest najważniejsze w radiu jeżeli lubisz mocny bas. Nie polecam jvc. Mam dosyć wysoki model i już się sypie a ma dopiero 2 latka, dźwięk również nie za ciekawy. Co do wzmacniacza to na pewno jakiś 4-kanałowy, jest duży wybór tylko na pewno jakiś firmowy. Jak znajdę jakiś ciekawy na allegro to podam nr aukcjii. W sumie przydały by się dwa wzmacniacze. Cztero kanałówka do głośników przód+tył i jakiś monoblok lub dobra dwukanałówka do suba. Kable obydwa + i masa muszą być prosto z akumulatora pociągnięte. Nie polecam przykręcać masy do karoserii w bagażniku jeżeli chcesz mieć porządną muzykę w aucie. Ważną rzeczą jest kondensator wpięty równolegle pod wzmacniacz nie dalej jak 30cm od niego. Inaczej będzie ci wszystko w aucie migać w rytm muzyki.Zapraszam do mnie to Ci pokażę jak 15 calowy emphaser o mocy 400wat rms gra bez kondensatora i z nim.Naprawdę można się zdziwić. Kondensator to koszt od 100zł ale na prawdę warto. Jeżeli chcesz dobry zestaw przedni to najpierw musiałbyś wygłuszyć drzwi i jakieś porządne dystanse zamontować, bo inaczej nie ma sensu kupować dobrego zestawu który nie będzie miał gdzie grać. Helixy 62.1 w zupełności wystarczą.
  • #15 7230088
    jarbarek
    Poziom 22  
    Z jednym się zgodzę : głośniki zamontuj na dystansach z mdf, i doszczelnij drzwi w których zamontujesz przednie głośniki.... Ten wzmacniacz, który Ci poleciłem jest w sam raz.Nie kupuj dodatkowo 4-kanałowego wzmacniacza - wystarczy 2-kanałowy. A zamiast kondensatora kup grubsze kable zasilające/ kondensator daje się od mocy powyżej 500 Wat RMS,a i tak trzeba myśleć o lepszym alternatorze/.I koniecznie bezpiecznik 20 cm od akumulatora na kabel zasilający, bo spalisz samochód. Do zasilenia przodu mógłby być ten Sony XM 6020 (805429145) :) Gdybyś chciał się przekonać,że tylne głośniki są zbędne, możemy się dziś spotkać w Rumi, pisz na priv, j
  • #16 7230636
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Łazi napisał:
    No do przodu jakieś JBL w granicach 180 mocy szczytowej albo i na takie Helixy się skuszę ;d

czemu akurat jbl? wzmak 4 kanałowy jest dobrym rozwiązaniem bo puścił byś sobie te głośniki w bi amping czyli osobno wooferki i osobno tweetery .
  • #17 7232069
    Łazi
    Poziom 10  
    No jakoś od początku chciałem JBL. Dziękuje za wasze odpowiedzi na razie przemyśle to wszystko.
    Pozdrawiam (co do spotkania to na razie brak czasu ale dziękuje bardzo.)
  • #18 7232192
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Ja również mogę na real się spotkać jestem z gdańska ale studiuje w Akademii Morskiej na pograniczu grabówka i stoczni:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru wzmacniacza do zestawu car audio w Mazda 323 Hatchback, składającego się z głośników JBL GTO 938 (3-drożne 6"x9", 100W RMS, 2 Ohm) na tył oraz subwoofera w obudowie bass-reflex JBL GT5-1204BR (12", 275W RMS, 4 Ohm). Radio JVC KD-R401 posiada jedno wyjście RCA, co ogranicza możliwości rozbudowy systemu. Zalecane jest radio z dwoma wyjściami RCA, np. Alpine CDE 9874rb lub Pioneer, dla lepszego sterowania wzmacniaczami i subwooferem. Do subwoofera rekomendowany jest wzmacniacz monoblok Rodek r2100a o mocy około 300W RMS w trybie mostkowym. Do głośników przednich i ewentualnie tylnych sugerowany jest wzmacniacz 2-kanałowy lub 4-kanałowy, umożliwiający bi-amping (osobne zasilanie wooferów i tweetów). Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich kabli zasilających (minimum 16 mm², najlepiej 25 mm²) z bezpiecznikiem blisko akumulatora oraz dobrej jakości kabli sygnałowych RCA. Kondensator jest zalecany przy mocach powyżej 500W RMS, ale lepszym rozwiązaniem jest mocniejszy alternator i grubsze kable. Montaż głośników na dystansach MDF i uszczelnienie drzwi poprawi jakość dźwięku. Dyskusja podkreśliła, że tylne głośniki mają ograniczone znaczenie dla basu, który jest kierunkowo niewyczuwalny, ale mogą służyć do podkreślenia brzmienia przy otwartym bagażniku. Wybór wzmacniacza i głośników na przód pozostaje do rozważenia, z preferencją dla JBL lub Helix.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA