Witam wszystkich.
Komputer podłączony do Livebox'a z TP w mojej firmie przestał wczoraj uruchamiać pewne strony np. wp.pl, nazwa.pl.. i wiele innych z których korzystaliśmy właściwie od zawsze. Startowa google, natomiast, działała bez zarzutu i o dziwo dobreprogramy.pl również, a alienware.com otwierać się zaczęła tylko do "połowy" (core strony wgrany, a elementy "zewnętrzne" nie).. Cały dzień spędziliśmy na rozmowach z obsługą TPSA i niestety okazywało się w finale, że po 'ich' stronie wszystko jest ok. Zachodziłem w głowę co może być nie tak po 'naszej' stronie - komputer jest prawidłowo chroniony, a owa ochrona prawidłowo skonfigurowana (jak wykazywały testy - mysz się prześliznąć nie mogła). Połączenie sieciowe sprawne, PING'i itp ok.. Więc co?
Jako, że problem występował na kablu jak i na kompie z 'radiem' zaczęliśmy rozmyślać z panem z serwisu o co biega. Zmieniliśmy nawet standard szyfrowania z WEP na WPA i nic.. i nagle zaskoczenie - COMODO FIREWALL.
Serwisant zaproponował żeby go wyłączyć. Wiem z doświadczenia, że jeśli wina jest po stronie zabezpieczeń, to samo wyłączenie niekoniecznie może odnieść skutek. Z doświadczenia wiem, że często pewne ustawienia pozostają 'aktywne' nawet gdy program nie działa. Ale zrobiliśmy tak jak proponował bo próbować trzeba było wszystkiego, gdy właściwie wszystkie karty były rozdane. Wyłącznie nic nie dało, jak myślałem, ale.. PO DEINSTALACJI CF 'net' zaczął działać jak trzeba.
Problem więc był w FIREWALL'u.. ale jaki, skoro do wczoraj rana wszystko biegało na trzeba??
CF został zainstalowany ponownie na obu komputerach i problem się powtórzył dając dowód na błędne działanie CF.
Możliwe, że problem pojawił w zaktualizowanej wczoraj wersji CF.
Przejrzałem dokładnie ustawienia CF i konkluzja jest następująca:
W ustawieniach CF > FIREWALL > ZAAWANSOWANE - ODZNACZYŁEM (!!) opcję BLOKUJ POFRAGMENTOWANE DATAGRAMY IP i wszystko zaczęło działać!!
Dziwne to jak cho-lera bo owa funkcja, z wiadomych skądinąd powodów zawsze domyślnie była zaznaczona, a na komputerach podłączonych do innych ISP nie stwarzała problemów. Niemniej jednak dla TPSA powyższa opcja widocznie musi być wyłączona.
Dziękuję za wyrozumiałość dla wielkości mojego postu, ale chciałem zwyczajnie, możliwie jak najdokładniej opisać background całej sytuacji.
Pozdro
P.S. Absolutnie nie ujmuje tutaj CF bo to kawal dobrego stuffu, ale coś gdzieś przestało działać jak trzeba..