Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linksys WRT54G2 V1 - problem z przekierowaniem portów

zabbii 09 Nov 2009 10:43 2703 5
    zabbii
    Level 16  
    Witam,

Posiadam router Linksys'a WRT54G2 (hardware v1.0; firmware 1.0.0.1).
    Do pewnego czasu nie potrzebowałem opcji przekierowania portów na więcej niż 2 komputery, więc nie było problemu. Jeden komputer był na DMZ a drugi na zwykłym przekierowaniu portów dla danego IP komputera.
    Teraz muszę rozdzielić internet na więcej niż 2 komputery i przekierować zakresy portów. Problem jest taki: logując się na router wchodzę w zakładkę "Port Range Forward" i dopisuję IP komputerów i zakres portów (chciałbym przekierować właściwie wszystkie 0 - 65535) otwierając kilku komputerom pełen zakres. Tylko, że jak na liście jest więcej niż jeden IP to ni jak nie da się zapisać takiej konfiguracji i wyświetla komunikat, ze nie można i koniec. Co by nie robić to max jeden IP. Nie wiem czy jest to wina firmware'u (nie znalazłem innego oficjalnego niż mam teraz - może ktoś posiada taki?) czy ten sprzęt po prostu tak ma i jest to ogólnie znany nierozwiązywalny błąd?
    Proszę o info jak to można rozwiązać? Może zakres portów zmienić choć sprawdzałem na innych zakresach i jest to samo. Może jakiś update firmware alternatywny albo może jakieś inne rozwiązanie dla tego problemu jest możliwe?
    Pittt
    Level 32  
    Do "rozdzielenia" internetu nie potrzeba przekierowywać portów. Przekierowania robisz tylko jeśli z internetu chciałbyś mieć dostęp do konkretnej usługi (np. serwer FTP) na konkretnym komputerze w swojej sieci lokalnej.
    zabbii
    Level 16  
    Pittt wrote:
    Do "rozdzielenia" internetu nie potrzeba przekierowywać portów. Przekierowania robisz tylko jeśli z internetu chciałbyś mieć dostęp do konkretnej usługi (np. serwer FTP) na konkretnym komputerze w swojej sieci lokalnej.

Tyle to ja tez wiem. Chodzi o to aby część użytkowników sieci miała otwarty cały "stream" a część miała ograniczony. Zatem firewall na routerze jest włączony ale trzeba przekierować porty choćby dla sieci P2P.
    szajbniety
    Level 11  
    Witam

u mnie ma moim linksysie:
    1. Applications & Gaming
    2. Port Range Forwarding
    3. i wpisujesz konkretne porty albo zakresy portów na konkretny na sztywno nadany nr ip (i masz zielone światełko w p2p)
    zabbii
    Level 16  
    A możesz ustawić powiedzmy na 10 kolejnych IP przekierowanie portów zakładając, że komputery "wbijają" się na te pierwsze 10 IP dynamicznie przez DHCP. Czy tylko na sztywno ustawione IP? Jeżeli tak to by wynikało, że tylko użytkownicy ze stałymi IP mogą mieć przekierowane porty.
    zibens
    Level 1  
    problem polega na tym ze jesli ustawisz na kompa z ip np 10.1.1.1. przekieowany np port 21 czyli ftp, to na drugiego kompa z ip np 10.1.1.2 ten sam port 21 nie da rady zapisac bo bedzie to sprzeczne z iloscia potrow dostepnych, poniewaz masz tylko 1 ip zewn na ktorym masz jeden port np 21, jeden port np 5900 itd. z kolei mozesz na jednego kompa dac port 21 na drugiego 22 a na trzeciego 23.