Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z antena pomoc dla zielonego

zajmajk 09 Lis 2009 15:33 1440 5
  • #1 09 Lis 2009 15:33
    zajmajk
    Poziom 2  

    witam, mam problem z podłaczeniem anteny siatkowej model: davbol TVN. zapewne takie tematy sie juz pojawialy jednak po przeczytaniu odpowiedzi nie znalazlem rozwiazania dla swojego problemu. napisze krok po krok co robilem, przepraszam za malo techniczne slownictwo: kabel antenowy podlaczylem do puszki antenowej w ten sposob ze drobne druciki zwiazalem i wlozylem pod blaszke a zyle anteny wlozylem pod mala srubke na srodku puszki (zyla nie dotyka plytki) nastepnie podpialem drugi koniec kabla antenowego do zasilacza w ten sposob ze rowniez drobe druciki zwiazalem i podpialem pod blaszke a zyle pod mala srubke na koncu - zyla rowniez nie dotyka plytki. zasilacz sie swieci, antena jest nowa mam tylko dobra TVP 1 a reszta slaba, co robic? dzieki za pomoc

    Dodano po 52 [sekundy]:

    zapomnialem dodac ze obraz z zasilaczem czy bez jest taki sam



    Widzę, że jest to Twój 1-szy post, lecz nie zwalnia Cię to ze znajomości i przestrzegania regulaminu.
    Regulamin pkt. 15 .
    Wypis z regulaminu :
    15. Wszyscy polscy użytkownicy forum podlegają tej samej ocenie w zakresie: poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie.
    Proszę poprawić wpis. [SP5ANJ]

    0 5
  • #2 09 Lis 2009 18:21
    modliszka
    Poziom 15  

    zakładam że w puszcze antenowej masz wzmacniacz a nie na przykład prosty symetryzator, sprawdź jakimś miernikiem czy masz zasilanie 12v, plus ma być na środkowej żyle, minus na oplocie, jeśli tak to moim zdaniem konieczna wymiana płytki wzmacniacza w antenie, zakładam również że do telewizora masz podłączoną antenę za pomocą wtyczki z separacją napięcia z zasilacza (bo jeśli nie to robi się zwarcie i też nie działa wówczas).
    powodzenia i ma działać

    0
  • #3 09 Lis 2009 22:01
    1098678
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 09 Lis 2009 22:25
    zajmajk
    Poziom 2  

    żyła anteny nie powinna dotykać płytki? bo już zgłupiałem. wydaje mi się, że to jakiś problem z zasilaczem, dzięki za pomoc

    0
  • #5 09 Lis 2009 23:47
    tomko25
    Poziom 18  

    Zarówno w zasilaczu jak i w antenie musisz odpowiednio i starannie podłączyć przewód antenowy tak aby ekran (czyli zewnętrzny oplot ten pod pierwszą warstwą izolacji) dotykał tej blaszki która trzyma przewód sygnałowy (ten drut w środku) przykręć w środek. Zarówno w zasilaczu jak i w płytce erkan nie może się zwierać z sygnałem !!! Jeżeli się zewrze zgaśnie dioda w zasilaczu.
    Poprawność montażu przewodu możesz sprawdzić voltomierzem w sposób podany powyżej.

    Powodzenia
    Tomko25

    0
  • #6 10 Lis 2009 06:48
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    zajmajk napisał:
    ... dzięki za pomoc

    Zgodnie z regulaminem - temat Zamykamy - .


    Pozdrawiam.

    0