Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniwersalny sterownik kotłowni

tmf 09 Lis 2009 21:18 44629 49
  • Uniwersalny sterownik kotłowni
    Witam! Przedstawiam projekt uniwersalnego sterownika kotłowni. Układ w założeniach ma być maksymalnie uniwersalny i posiadać różne funkcje przydatne w realizacji projektu automatyki domowej. Podstawową funkcją ma być sterowanie urządzeniami małej kotłowni (kocioł, panel słoneczny, pompy, CWU, podłogówka). Sterowanie funkcjami układu ma się odbywać przez dedykowaną magistralę (preferencyjnie RS485, ale można dowolną). Sterowanie urządzeniami kotłowni poprzez magistrale eBUS (kotły Vaillant) i GeniBUS (pompy elektroniczne Grundfoss). Rola komputera ogranicza się tylko do wygodnego interfejsu użytkownika, w którym wybiera się ustawienia, których wprowadzenie za pomocą prostego interfejsu urządzenia jest niewygodne. Można w ten sposób też zrobić np. backup ustawień. Samo urządzenie posiada interfejs komunikacji z użytkownikiem – kolorowy graficzny LCD + enkoder do wyboru ustawień. Założeniem było, aby całość mieściła się w standardowej obudowie na szynę DIN. Przy konieczności wykorzystania większej ilości IO (np. wiecej urządzeń 230V) łatwe rozszerzenie układu o proste płytki ekspanderów – też na szynę DIN.
    Opis konstrukcji:
    - serce to procesor ATMega128 taktowany zegarem 16MHz,
    - zegar RTC oparty na układzie PCF8563, podtrzymywanie za pomocą SuperCap,
    - 2x interfejs RS485,
    - 1x interfejs RS232 (z konwerterem poziomów),
    - 6x DAC (6 bitów, 0-10V),
    - dodatkowo 2 wolne miejsca na pamięć I2C (obsługiwane są pamięci FRAM i EEPROM) – mogą przechowywać logi urządzenia,
    - 8xADC (10 bitowe) – obsługa termometrów analogowych, np. LM35,
    - 1x 1-wire – obsługa m.in. termometrów DS18B20 i pochodnych, zasilanie zabezpieczone bezpiecznikiem polimerowym 0,5A,
    - 1x wyjście PWM optoizolowane – np. do sterowania kotłem,
    - 8 x wyjście 230V – na zdjęciu nie są wlutowane triaki, sygnalizacja włączenia na płytce za pomocą LED, wspólne zabezpieczenie przeciążeniowe bezpiecznikiem rurkowym,
    - 1x wyjście rozszerzenia – wyprowadziłem na nie główne sygnały – I2C, dodatkowe ADC i DAC, napięcia zasilające do dodatkowych modułów i pare linii IO do ogólnego użycia,
    - slot do podłączenia płytki interfejsu LCD i enkodera (opis poniżej),
    - slot JTAG do programowania i debuggowania,
    - zasilanie – 10-24V – 5V do zasilania części cyfrowej otrzymywane jest z przetwornicy impulsowej, 10V do zasilania DAC ze stabilizatora liniowego (możliwość sterowania nim on/off dla oszczędzania energii). Zasilanie zabezpieczone bezpiecznikiem polimerowym, możliwość zasilania z gniazda lub szyny eBUS stosowanej do komunikacji z kotłami.

    Płytka sterownika LCD:




    - wszystko co niezbędne do podłączenia LCD z S65 (132*176px, 64k kolorów) + enkodera:
    - przetwornica sterowana z PWM do podświetlenia LED – napięcie wyjściowe jest kontrolowane przez procesor – możliwość regulacji intensywności i wyłączenia dla oszczędzania energii
    - LDO 5V0->3V0 do zasilania LCD – napięcie można wyłączyć dla oszczędzania energii
    - konwerter poziomów 5V->3V jako interfejs pomiędzy płytą główną a LCD (aktywny, na 74LVC125)
    - gniazdo do podłączenia enkodera cyfrowego z funkcją przycisku
    Płytkę LCD montuje się „na grzbiecie” płyty głównej, całość pasuje do obudowy DIN. Istnieje możliwość zmiany płytki w celu dostosowania do innego LCD.

    Podsumowanie: urządzenie w 100% spełniło moje założenia, jednak nie ustrzegłem się małych błędów. Np. gniazdo JTAG umieściłem pod płytką LCD, bardzo trudno więc podłączyć jednocześnie płytkę LCD i JTAG, trochę mało jest też miejsca na kondensator filtrujący zasilanie. Zapomniałem też o interfejsie termopary dla monitorowania np. temperatury spalin w kominie. Błędy te poprawie w PCB 3.0.
    Z uruchomieniem miałem ciekawy problem – po zmontowaniu zasilacza i sprawdzeniu napięć wlutowałem procesor, podłączyłem JTAG i… zonk - brak komunikacji. Po 1000-krotnym sprawdzeniu połączeń znalazłem przyczynę, która okazała się być wredna i perfidna – oznaczenie pinu 1 na chipie. Na ATMedze sa dwa większe i jedno mniejsze kółko na obudowie. Błędnie zasugerowałem się większym i orientacja napisu z oznaczeniem chipu – w efekcie wlutowałem go przekręcony o 90 stopni. Po tym reszta poszła z górki. Program sterujący napisałem dla przejrzystości w C++, do tego zrobiłem całe zorientowane obiektowo GUI – na ekranie wyświetlane są okna, przyciski, slidery itd. Także sterowanie w pełni okienkowe. Ta część zajęła najwięcej czasu.
    Koszty – płytki ok. 50zł, LCD ok. 40zł, reszta części nie więcej niż 150zł, całość myślę, że zamknęła się w 250zł.

    Uniwersalny sterownik kotłowni Płytka interfejsu LCD z podłączonym LCD.
    Uniwersalny sterownik kotłowni Uniwersalny sterownik kotłowni Płyta główna z nałożoną płytką konwertera LCD.

    Czekam na komentarze i sugestie co jeszcze byłoby potrzebne w takim urządzeniu.


    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • TermoPasty.pl
  • #2 09 Lis 2009 22:21
    psu
    Poziom 11  

    Fajny projekt, ma wiele ciekawych "opcji". Można by zobaczyć jak działa w akcji ? (np. w jaki sposób wyświetla menu LCD)

  • TermoPasty.pl
  • #4 10 Lis 2009 00:06
    Urgon
    Poziom 36  

    AVE...

    Układ bardzo ciekawy. I wygląda profesjonalnie. Jeśli zamierzasz je produkować seryjnie, to z nabywcami nie znajdziesz raczej problemów. Chciałbym zobaczyć, jak wygląda GUI. Jeden enkoder do sterowania wystarczy?
    Dwa pytania:
    1. Czy diody LED SMD na płytce głównej będą widoczne po umieszczeniu w obudowie? Jeśli nie, to w jakim celu je umieściłeś?
    2. Co to jest szyna eBUS? Jak próbuję szukać, to mi autobusy i autokary wyskakują.

  • #5 10 Lis 2009 01:11
    mszr
    Poziom 12  

    Czy ten sterownik może współpracować z G124 Buderusa?

  • #6 10 Lis 2009 01:57
    wlw_wl
    Poziom 38  

    tmf
    czy lutowałeś to powietrzem czy kolbą?

    a diody zdaje się, że są do "debugowania" po otwarcziu obudowy :)

  • #7 10 Lis 2009 09:50
    czarnokurz

    Poziom 11  

    Czy ten sterownik współpracował by z "sterownikami " firmy Devireg 550 ? i czy można zwiększyć liczbę wyjść sterowania elektrozaworami ?

  • #8 10 Lis 2009 10:13
    goldi74
    Poziom 43  

    W którym miejscu na płytce są diody led smd? Bo coś ich nie mogę dojrzeć. A tak poza tym to urządzenie ciekawie wykonane, a najważniejsze że ma dużo funkcji dostępnych w fabrycznych sterownikach.

  • #9 10 Lis 2009 13:27
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Oj, tyle pytań, postaram się po kolei na nie odpowiedzieć.
    1. Nie, nie planuje produkcji seryjnej, chyba, ze ktoś będzie chciał się tym zająć. Żyje z innych rzeczy, to tylko zabawa.
    2. Diody SMD po włożeniu do obudowy są niewidoczne, dałem je na płytce właśnie w celu debuggowania, jest to wygodniejsze i bezpieczniejsze niż mierzenie 230V. W gotowym układzie można je zostawić, albo zewrzeć – są w obudowie 0603 więc nie stanowi to problemu. Stan IO jest wizualizowany na LCD, wiec funkcji informacyjnej potem też nie maja. Diody są tuż koło transoptorów, małe to ciężko zauważyć, może wrzuce fotkę kiedy świecą.
    3. Jeden enkoder wystarczy, ma on funkcje przycisku. Także kręcąc przesuwamy się kolejno po widgetach, naciskamy aktywując/deaktywując. Postaram się to pokazać na filmie, ale to trzeba trochę poczekać bo mam teraz gorący okres.
    4. eBUS to magistrala stosowana m.in. do komunikacji z kotłami firmy Vaillant. W domu jej zastosowanie jest wątpliwe, chociaż można za jej pomocą zmieniać nastawy kotła i co ważne dostawać kody diagnostyczne.
    5. Lutowałem to lutownicą transformatorowa 
    6. LCD jak pisałem pochodzi z telefonu Siemens S65 – można kupić za ok. 40zł na Allegro, w tej chwili są lepsze, np. z Nokii 6300 – 320*240, czyli QVGA, ale LCD ma tylko wyświetlać informacje, ew. można na upartego konfigurować sterownik, ale wygodniej jest za pomocą PC.
    7. Ilość wyjść można zwiększyć za pomocą płytki ekspandera – to są triaki podłączone do ekspandera I2C – może ich być praktycznie dowolna ilość.
    8. Nie wiem czy współpracuje z Buderusem, ale o ile ma on wejście na standardowy regulator pokojowy to tak. Nie wiem tylko jak z modulacją płomienia, bo nie ma takiego kotła i nie mam jak to sprawdzić. Jeśli ktoś wie jak się moduluje płomień w kotłach gazowych to byłbym zobowiązany za informacje.
    9. Z devireg raczej nie, bo oni stosują własny, zamknięty protokół komunikacyjny. Zresztą nie ma takiej potrzeby, bo wraz z innym sterownikiem, który robię eliminuje on potrzebę stosowania zewnętrznych rozwiązań.

    Tak jak pisałem dla mnie najważniejsze, ze wszystko mieści się na szynie DIN, także mogę to wrzucić do skrzynki elektrycznej i jest profesjonalnie i bezpiecznie.

  • #11 10 Lis 2009 16:49
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mozna, tylko jak pisalem sa pewne niedociagniecia, ktore chce poprawic w nastepnej wersji, ktora moze rozbuduje takze o slot do karty microSD bo logowanie w EEPROM komunikatow jest uciazliwe - malo miejsca. Na pewno dodam obsluge termopary - czujnik temp. komina i byc moze cos jeszcze - tu czekam na sugestie. Ale jesli ktos jest niecierpliwy to jak najbardziej moge schematy tu wrzucic.

  • #12 10 Lis 2009 17:08
    Krater28
    Poziom 17  

    Witam
    Założenia projektu są imponujące.
    Myślę że ze schematami i płytkami warto poczekać aby nie robić zamętu z różnymi wersjami i z tego powodu większymi problemami.
    Może by dorzucić opcjonalnie drugi wyświetlacz? Kotłownia znajduje się przeważnie w piwnicy wraz ze sterownikiem, ale czasem trzeba specjalnie pójść i sprawdzić temperaturę i ewentualnie czy jest jeszcze opał w piecu. Dołączając drugi terminal (myślę że można to tak nazwać) z wyświetlaczem w pomieszczeniu na górze można by sprawdzić temperaturę (czy wzrasta czy maleje - informacja że trzeba dołożyć do pieca) podnieść ją lub obniżyć nie schodząc do kotłowni. Przy terminalu mógłby być od razu umieszczony czujnik temperatury - spełniał by od razu rolę regulatora pokojowego.
    Połączenie terminala ze sterownikiem jakimś standardowym przewodem np poprzez skrętkę komputerową.

  • #13 10 Lis 2009 17:37
    tomek10861
    Poziom 27  

    Krater28 napisał:
    Może by dorzucić opcjonalnie drugi wyświetlacz?
    Eeee... lepiej to podłączyć pod PC :D. Na tym forum znajduje się już tyle projektów, że bez problemy wykonamy nasz wymarzony cyfrowy dom.
    Mnie cały czas ciekawi w jaki sposób zachodzi komunikacja między kolorowym LCD, a urządzeniem.
    //
    OK. Już poczytałem sobie na przykładzie innego LCD, jak zachodzi komunikacja.

  • #14 10 Lis 2009 17:56
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Plytki juz sa zrobione - to sa zdjecia z gotowego ukladu, nie wlozylem go tylko do obudowy, no bo jak wyglada obudowa DIN to kazdy wie :) Co do drugiego LCD - uklad komunikuje sie po RS485 z innymi ukladami - jesli podlaczysz drugi sterownik z LCD to oczywiscie beda sie komunikowac i bedzie mozliwe zrobienie tego o czym piszesz. Jednak w zalozeniu tym drugim sterownikiem jest PC. Uklad ten nie sluzy do regulacji temp. w pomieszczeniu, w tym celu jest inny, ktory sie z nim komunikuje wymieniajac info o temp. Ten drugi steruje u mnie elektrozaworami petli podlogowki.
    Co do komunikacji z LCD - ten LCD ma zwykle wejscie SPI, tak tez odbywa sie komunikacja. Przy okazji - przy projektowaniu jakos mi sie ubzduralo, ze sprzetowe SPI do czegos wykorzystalem i podlaczylem go na innych pinach, co spowodowalo, ze SPI realizuje programowo. Zamierzam to poprawic. Dlatego bedzie nowa (mam nadzieje ostateczna) wersja, uwzgledniajaca ew. wasze uwagi i zauwazone bledy/problemy, wtedy opublikuje calosc (schematy, soft). Teraz bardziej interesuja mnie wasze przemyslenia i ulepszenia, takze za wszelkie uwagi dziekuje.

  • #15 10 Lis 2009 18:50
    Tarnus
    Poziom 20  

    Bardzo fajna sprawa. Naprawdę kawał sporej roboty na paru cm kwadratowych.
    Kiedyś myślałem nad czymś takim ale w mniejszej skali tylko do mojego vaillanta + pomiar temperatur w kilku miejscach. Nie udało mi się zdobyć opisu protokołu z vaillantem VUW240 i jakoś tak temat zamilkł.
    A gdyby dodać jeszcze ethernet i wyjść z nim w świat?


    Marek

  • #16 10 Lis 2009 21:11
    powerm
    Poziom 23  

    Kawał dobrej roboty!
    Od dłuższego czasu dziwiłem się że nie pojawiają się projekty kompleksowe sterowników instalacji CO.
    Po przeczytaniu opisu już teraz powiem że byłbym skłonny do zakupienia takiego sterownika.
    Jeśli jednak zdecydujesz się udostępnić projekt i kod to chwała ci na wieki albowiem byłaby to szansa na stworzenie uniwersalnej i potężnej platformy do sterowania.
    Co do wishlist to proponowałbym mocno zainwestować w modularność projektu. Np ethernet można już stworzyć używając modułów rs232-eth albo bezprzewodowa komunikacja z PC za pomocą modułów Chipcona.
    Co jeszcze bym chciał? Czujnik temperatury zewnętrznej i sterowanie pracą kotła w trybie tygodniowym i rocznym (zabezpieczenie pompek przed zastaniem w lecie). Dla pieców węglowych (dla leniwych) czujniki pełnego zbiornika popiołu i braku węgla. Czujnik żaru (standardowo jest procedura jak jest zimno to dołóż węgla i uruchom dmuchawę - jak żar wygaśnie bo np wyłączyli prąd to jest wygarnianie węgla z popiołu).
    Dla pieców węglowych jest jeszcze kwestia niedopalania którą kolega próbował rozwiązać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1149809-30.html
    Słowem kupę tematów które możnaby jeszcze do tego projektu dodać.

  • #17 10 Lis 2009 23:40
    Krater28
    Poziom 17  

    Z tym drugim wyświetlaczem to nie chodzi mi już nawet o konfigurowanie sterownika lub ustawianie jakichś zaawansowanych funkcji lecz o głównych informacjach dotyczących temperatury na piecu i ewentualnie ingerencji w jej wartość - chodzi o to aby było to dostępne w pokoju. Nie musi to być nawet kolorowy wyświetlacz (który nie ukrywam prezentuje się lepiej) ale zwykły alfanumeryczny dwuwierszowy. Trudno aby to takich operacji uruchamiać komputer....
    Wiem że Tobie teraz chodzi głównie o konfigurację sprzętową której później nie będziesz chciał już poprawiać natomiast programową pewnie będziesz jeszcze poprawiał/ulepszał jeszcze nie raz.
    Co do komunikacji z komputerem... może USB?
    Starowanie układem solarnym to też szeroki temat. Tutaj występują bojlery dwuwężownicowe lub też jedna wężownica i wymiennik ciepła - potrzeba więcej pomp.
    Do bojlera można dołożyć grzałkę elektryczną - też to uwzględnić w serowniku.

    Parę przykładów instalacji.... (dużo tego w internecie wystarczy pogooglać):
    http://www.ergom.com/pl/katalog/Kolektory/pol...ozwiazania/03%20Przykladowe%20rozwiazania.htm
    http://www.kolektory.com/pl/energia-soneczna/58-instalacje-solarne.html
    Ciekawy link: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt=337&dz=21&a

    Tu są jakieś kominki ale można to potraktować jako C.O i podglądnąć przykładowe rozwiązania: http://www.tapis.pl/kominkowe/ctm/poradnik7.htm
    Zresztą myślę że skoro bierzesz się za taki sterownik to masz dość duże pojęcie o instalacjach.

    P.S
    Co do wyświetlacza LCD o którym wspomniałeś.... te od Nokii są o połowę tańsze.... i o wiele bardziej dostępne - warto to uwzględnić.
    Przykładowo wyświetlacz do Nokii N71/N73/N93 ma 2,4" i kosztuje niecałe 20zł i bardzo łatwo go dostać, albo do N95 - 2,8" w tej samej cenie.....

  • #18 11 Lis 2009 00:29
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Co do LCD to akurat taki miałem, ale nie stanowi to problemu – wystarczy napisać driver pod inny (zwykle jedna procedurę – inicjalizację). GUI jest uniwersalne i niezależne od LCD. Ten z S65 ma pare zalet – stosunkowo wysoką rozdzielczość – 176*132 punkty i idealnie pasuje w okienko na górze obudowy DIN. 2,8 cala jest za szeroki i nie wchodzi do takiej obudowy.
    Co do komunikacji – ponieważ jest to część większego systemu wybrałem RS485, który w postaci skrętki komputerowej mam rozprowadzony po całym domu. Do tego jest malutki konwerter USB-RS485 (przy okazji ma ISP do programowania - zdjęcie poniżej), za pomocą którego komputer komunikuje się z PC (aplikacja jest napisana we frameworku Qt, dzięki czemu działa na wszystkim, nawet na telefonach komórkowych).
    Uniwersalny sterownik kotłowni

    Na płytkę USB nie wpakuje bo po prostu nie ma miejsca. Ponieważ jest 8 wyjść 230V więc można podłączyć sporo urządzeń. Przy czym grzałkę bojlera raczej przez zewnętrzny stycznik – triak nie przełączy 2,5kW – musiałbym wpakować solidny radiator ->brak miejsca. Ale dzięki temu, że są małe styczniki na szynę DIN wystarczy włożyć taki modelik i problem z głowy – estetycznie i prosto.
    Co do innych czujników - nie mam kotła węglowego, więc nie mam jak testować. Jeśli ktoś ma swoje sprawdzone rozwiązania i chce się podzielić to chętnie to uwzględnię. Czujniki oczywiście mogą być gdziekolwiek – układ obsługuje i analogowe LM35 i cyfrowe 1-wire, nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby czujnik był daleko od urządzenia.
    Co do pomp – ja mam Grundfosy UPE (jak się ostatnio dowiedziałem już nieprodukowane), ale można nimi sterować przez LAN – RS485 (stąd drugi taki interface), lub przez IR. Także jeśli ktoś ma ich sporo to jest to jakieś rozwiązanie. O tyle dobre, że układ może monitorować zużycie prądu przez pompę, jej moc i dostawać komunikaty serwisowe.
    P.S. W nowej wersji będzie jeszcze czujnik CO – dla bezpieczeństwa
    P.P.S. Wie ktoś jak sterować modulacją płomienia w kotłach gazowych?

  • #19 11 Lis 2009 09:46
    boom!!
    Poziom 13  

    Witam,

    sterownik można rozbudować o moduł Ethernetowy i za pomocą internetu mieć wpływ/podgląd na to co się dzieje z domu podczs naszej nieobecności.Wprowadzenie możliwości sterowania przez sieć telefoniczną również można rozważyć

  • #20 11 Lis 2009 11:03
    Krater28
    Poziom 17  

    Nie zauważyłem u Ciebie na płycie głównej zamontowanego BUZZER-a. Warto go umieścić po to aby sygnalizował np zatwierdzenie wprowadzanych danych ale przede wszystkim sygnalizował o stanach alarmowych. W sterownikach C.O powinny być 2 czujniki temperatury jeden zwykły do kontroli temperatury a drugi bimetaliczny alarmowy (gdyby uszkodził się ten pierwszy lub stracił kontakt z mierzonym punktem) - po przekroczeniu pewnej temperatury zwiera on styki włącza się alarm, wyłączany jest całkowicie wentylator a pompka C.O przechodzi na obroty maksymalne.
    Przewidziałeś w swoim sterowniku sytuację gdy kolektory słoneczne zaczną przegrzewać wodę w bojlerze? (np gdy domownicy wyjechali beztrosko na wakacje i zapomnieli, że gdy nie pobierają wody z bojlera ta może się zagotować).

  • #21 11 Lis 2009 11:25
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Buzzler istotnie bedzie dodany. Co do alarmow - jak pisalem interesuja mnie kotly gazowe/olejowe. Wiem, ze przy kotlach na paliwo stale potrzebne sa rozne zabezpieczenia, poniewaz tu sytuacja awaryjna moze byc potencjalnie bardzo niebezpieczna wiec prawde mowiac nie podejmuje sie tego robic - polegalbym tu raczej na automatyce kotla. W kotlach gazowych/olejowych takie zabezpieczenia sa, nie trzeba ich wiec dublowac.
    Co do solarow - zagotowanie wody jest niemozliwe. Sam panel ze wzgledu na pokrycie ma pewna temp. rownowagi - ok. 120 stopni, powyzej nie pojdzie. Woda w instalacji ma cisnienie powiedzmy 3-4atm, wiec jej temp. wrzenia tez jest mniej wiecej w tej okolicy. No i przy przekraczaniu ok. 80-90 stopni straty w instalacji sa tak ogromne, ze musialbys miec niesamowicie przewymiarowane kolektory, zeby temp. wzrosla jeszcze bardziej. W kazdym razie u mnie nigdy nie przekroczyla ok. 85 stopni, a nie slyszalem, zeby u kogokolwiek sie zagotowala. No i bojler musi miec obowiazkowo zawor bezpieczenstwa.
    Co do temometrow to faktycznie musze pomyslec jak wykrywac ew. awarie - musze dodac kod wykrywajacy jakies nietypowe, odstajace od poprzednich odczytow wskazania. Trzeba to przemyslec.

  • #22 11 Lis 2009 16:35
    Tarnus
    Poziom 20  

    tmf napisał:

    P.P.S. Wie ktoś jak sterować modulacją płomienia w kotłach gazowych?


    W Vaillant VUW PL 240 regulacja jest prądem elektrozaworu. Prąd elektrozaworu nie przekracza kilkuset mA. Można odczytać w d.40 jako zadaną watość przez sterownik oraz d.45 jako wartość zmierzoną. Można go odczytać i wykorzystać do wyliczenia aktualnej mocy kotła z jaką grzeje a nawet chwilowego zużycia gazu.
    Wystarczy że wcześniej ze stoperem w ręku zmierzymy zużycie gazu przynajmniej dla min, maks oraz środka, i z niewielką aproksymacją odczyt będzie zupełnie wystarczający.

    Marek

  • #23 11 Lis 2009 16:59
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dzieki za info, a wiesz jak regulowac ten prad? Domyslam sie, ze nie chodzi o bezposrednie podawanie na elektrozawor, tylko kociol ma jakies wejscie dla sterownika, ktory to reguluje? Mozesz to wybadac? Bylbym zobowiazany.

  • #24 11 Lis 2009 18:47
    Tarnus
    Poziom 20  

    tmf napisał:
    Dzieki za info, a wiesz jak regulowac ten prad? Domyslam sie, ze nie chodzi o bezposrednie podawanie na elektrozawor, tylko kociol ma jakies wejscie dla sterownika, ktory to reguluje? Mozesz to wybadac? Bylbym zobowiazany.

    Kocioł ustawia prąd elektrozaworu porównując temperaturę zadaną potencjometrem lub temperaturę zadaną przez sterownik pokojowy pracującym w tzw.trybie ciągłym z temperaturami wymiennika pierwotnego (ten nad płomieniem) oraz wymiennika wtórnego (przepływow CWU) jeśli jest taki lub temperatury w zbiorniku CWU.
    Wydaje mi się że nie ma prostej możliwości ingerowania. Chyba że jest coś na złączce serwisowej, jakieś wejście za pomocą którego serwisant może sprawdzić czy zawór otwiera się w pełnym zakresie. Chcąc jednak regulować ten prąd stale, aby nie doszło do przegrzania i zniszczenia kotła musiałbyś kontrolować temperatury o których wspomniałem i dodatkowo czujnik ciągu kominowego (odcinanie gazu przy braku ciagu).
    Wydaje mi się że jest to ryzykowne i w razie kłopotów wiesz czym to śmierdzi.

    Wspomniałeś że potrafisz komunikować się z kotłem za pomocą magistrali eBUS. Czy to jest to złącze serwisowe szeregowe RJ umieszczone na płycie kotła czy może nazywa się tak ta para przewodów do podłączenia np. sterownika pokojowego?
    Jeżeli jest to złącze szeregowe RJ na płycie to można chyba tam zadawać i odpytywać pewne parametry kotła. Może tam coś jest?

    Marek

  • #25 11 Lis 2009 19:16
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Skoro kociol zachowuje sie tak jak piszesz to widze, ze po prostu nie ma potrzeby regulowac modulacji plomienia - kociol zrobi to sobie sam.
    Co do tego RJ - tak, to jest zlacze eBUS. Mozna sie za jego pomoca komunikowac z kotlem i zapewne sterowac modulacja, o ile kociol obsluguje ten protokol (z Vailantem nie bedzie problemu). Tyle, ze ja mam olejowy i nie moge tego sprawdzic. Ale jak widze nie musze robic zadnego specjalnego interfejsu, bo albo kociol sobie poradzi sam, albo i tak bede wysylal polecenia przez magistrale cyfrowa. Dzieki za info.

  • #26 11 Lis 2009 20:59
    melon
    Poziom 26  

    Co do wspomnianej tu produkcji seryjnej tego urządzenia to zastanawia mnie czy aby takie sterowniki nie muszą mieć "jakichś" atestów, w końcu sterowniki takie niejednokrotnie mają funkcje zabezpieczające przed przegrzaniem kotła itp.
    Nie wyobrażam sobie kłopotów spowodowanych wybuchem kotła u kogoś w piwnicy gdzie pracował sterownik mojej produkcji nawet gdyby to nie on był przyczyną nieszczęścia.

  • #27 11 Lis 2009 21:15
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Takie funkcje zabezpieczajace sa wbudowane w sama elektronike kotla. Dopoki w nia nie ingerujesz nie ma problemu. Przeciez zwykly regulator pokojowy tez daje tylko ciagle sygnal - za malo ciepla. To kociol musi zadzialac tak, zeby nie wybuchnal.

  • #28 11 Lis 2009 21:20
    melon
    Poziom 26  

    Ale ja mówię o sytuacji kiedy np sterownik steruje zwykłym kołem węglowym i jest jego jedyną elektroniką, po przekroczeniu zadanej temp alarmowej np 90stC musi odciąć sterowaniem dmuchawy,włączyć alarm itp.
    Mam taki kocioł i zrobiłem do niego własne sterowanie ale bałbym się wykonać to dla osób trzecich.

  • #29 11 Lis 2009 21:52
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Totez napisalem w ktoryms z poprzednich postow, ze nie za bardzo widze to jako zamiennik do oryginalnego ukladu sterowania. Tak naprawde ten sterownik nie ingeruje w automatyke kotla - on podaje tylko sterownikowi kotla sygnal zapotrzebowania na cieplo. Dlatego jest to bezpieczne no i nie powoduje utraty gwarancji.

  • #30 12 Lis 2009 09:06
    Tarnus
    Poziom 20  

    tmf napisał:
    Skoro kociol zachowuje sie tak jak piszesz to widze, ze po prostu nie ma potrzeby regulowac modulacji plomienia - kociol zrobi to sobie sam.
    Co do tego RJ - tak, to jest zlacze eBUS. Mozna sie za jego pomoca komunikowac z kotlem i zapewne sterowac modulacja, o ile kociol obsluguje ten protokol (z Vailantem nie bedzie problemu). Tyle, ze ja mam olejowy i nie moge tego sprawdzic. Ale jak widze nie musze robic zadnego specjalnego interfejsu, bo albo kociol sobie poradzi sam, albo i tak bede wysylal polecenia przez magistrale cyfrowa. Dzieki za info.


    Kocioł ma bardzo ciekawy rozbudowany algorytm działania. W układzie ze sterownikiem pokojowym działa naprawdę rewelacyjnie. Sterownik pokojowy np. VRT394 nie działa jak zwykły termostat włącz wyłącz. Sterownik na podstawie temperatury pomieszczenia i czasu narastania lub opadania jej wysyła polecenia do kotła typu. Włącz się na 42stC. W parametrze d.09 można zobaczyć do jakiej temperatury kazał grzać sterownik. Kocioł zapala, zaczyna grzać na mocy minimalnej przez kilka minut (to dla ewentualnej podłogówki) po czym w zależności od różnicy temp zadanej z rzeczywistą moduluje płomień. Jezeli temp zbliża się do zadanej to kocioł obniza płomień. Podobnie działa modulacja w przypadku grzania CWU.
    W ten sposób sprawność jest najwyższa.
    Ciekawostka jest taka, że sterownik można ustawić zarówno do pracy ciągłe, jak i dwustawnej (czyli jak zwykły termostat) I zastanawiam się dlaczego po wyjęciu z pudełka fabrycznie ustawiony jest w menu do pracy dwustawnej. Chyba po to aby serwisant mógł zarobić.

    Myślę że próba napisania własnego algorytmu sterowania jest tu zbędna, chyba że chcesz zastąpić sam sterownik co do pilnowani atemperatury w pomieszczeniu. Ja byłbym zainteresowany wiedzą o chwilowym zuzyciu gazu wyliczoną z prądu elektromagnesu. Oczywiście kotły są rózne i należałoby podać kilka parametrów aby skalibrować pomiar. Jest to wykonalne.
    Czy opis złącza ebus jest jakąś wiedzą tajemną czy tez możesz się ze mną podzielić :)

    Marek