Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie koszty i wymogi aby podłączyć gaz do kuchenki gazowej

xavud 09 Nov 2009 21:26 33283 8
    xavud
    Level 10  
    Witam,
    Wiem ze to dział o ogrzewaniu ale temat mój dotyczy również pośrednio źródła energii i nie znalazłem lepszej grupy tematycznej ani wątku w którym mógłbym poprosić o poradę na mój temat.

Mam następujący dylemat - kupuję mieszkanie (kamienica), w którym na chwilę obecną wszystko jest na prąd i chociaż jest rura z gazem to nie ma licznika - samo przyłącze, licznik był zdemontowany kilka lat temu. Moje pytania są następujące:
    1) Czy i za ile będę mógł podłączyć gaz w tym mieszkaniu żeby zasilać tylko kuchenkę gazową - skoro są tylko 2 kanały wentylacyjne i prawdopodobnie nie ma wolnego komina - jeden kanał w kuchni a drugi w łazience, przyłącze jest w kuchni więc i tam licznik by był? Chyba nie jest potrzebny komin aby używać samej kuchenki
    2) Czy będzie konieczny projekt budowlany itp, ile to mniej więcej może mnie w sumie kosztować.
    3) Czy nie lepiej po prostu męczyć się z butlą - o ile gaz z butli wychodzi drożej i po jakim czasie zwróciłby się koszt instalacji - na chwilę obecną wynajmuję mieszkanie i za gaz ziemny płacimy ok 70 PLN za 2 miesiące?
    Kolejny temat:
    4) Czy zupełnie inne pozwolenia i dodatkowe koszty będą potrzebne gdybym chciał zainstalować ogrzewanie gazowe (pomijając koszt samego wykonania instalacji w mieszkaniu i pieca) czy też jest to praktycznie to samo pozwolenie?

Proszę o poradę.

Znam kogoś kto bardzo chwali nowoczesne ekonomiczne kuchenki elektryczne i że lepiej się gotuje niż na gazie ?!?! (wiem wiem - z tym to działu AGD - też później tam napiszę :) ) Jednak my będziemy gotować prawie wyłącznie na droższej taryfie więc myślę że gaz wyjdzie znacznie taniej. Jedyny problem to taki - że jeżeli nie będzie można podłączyć tam z powrotem licznika to będę musiał jechać na butli na którą nie bardzo jest miejsce :/.
    William Bonawentura
    Level 34  
    1) Wystąp o warunki przyłączenia. Kosztuje to < 100zł (mapki i odpis KW) a bez tego nie da się nic powiedzieć. Mając warunki zamów kominiarza (kolejne 100zł), który wystawi zaświadczenie o możliwości zabudowania urządzeń gazowych.
    2) Tak. Na wewnętrzną instalację gazową i ewentualnie nowy komin. Poniżej 1000zł z kierownikiem budowy i nadzorem inspektorskim.
    3) Gaz z butli to ok. 120[zł/GJ] z sieci 58. Ale opłaty stałe sprawiają, że przy samej kuchence rachunek miesięczny jest podobny.
    4) Jeśli chodzi o gaz to bez różnicy w cenie jest, czy projekt jest na samą kuchenkę czy na kuchenkę i kocioł. Na budowę instalacji CO potrzebujesz natomiast oddzielnego pozwolenia na budowę na przebudowę budynku i projektu do tego + kierownik budowy.
    xavud
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź, liczyłem że da się ponownie założyć licznik bez projektów i tych wszystkich nieciekawych procedur, no i że będzie jakoś można używać tej kuchenki bez posiadania komina spalinowego - przecież wentylację mam, a licznik tam już był wcześniej - tylko że został zdemontowany jakieś 2 lata temu (właścicielem tego mieszkania był wtedy gościu który ma również mieszkanie niżej - i pewnie żeby sobie założyć gazowe ogrzewanie na pewno odłączył gaz na górze). Ta odpowiedź mnie jednak bardzo zasmuciła :/

Właśnie czytając inne forum się dowiedziałem że z punktu widzenia prawnego nie będę mógł używać tam butli (nie można używać butli w budynkach gdzie jest gaz ziemny). Jakie mogą mnie spotkać konsekwencje jeśli mimo tego będę korzystał z butli w tym mieszkaniu? Wiem że mogą mi zabronić korzystania z butli - ale jak to zrobią - wejdą na mieszkanie z komandosami i policją i wlepią mi mandat oraz zabiorą butlę i kuchenkę? Poza tym jakie to niesie niebezpieczeństwo - pomijając kwestie prawne. Z poprzedniej odpowiedzi wnioskuję że minie bardzo wiele lat zanim zwróciłaby mi się inwestycja w wysokości minimum 1300 PLN. Ciekawi mnie czy szarzy obywatele znają to prawo - bo przecież będą widzieć jak od czasu do czasu tacham ze sobą butlę - a jako że będę nowy to może się komuś zachcieć podkablować :/

I teraz pytanie - czy w takiej sytuacji nie bardziej opłaci się kupno ekonomicznej kuchenki elektrycznej - ile to wyjdzie drożej zakładając że w 100% będę jej używał na droższej taryfie (są 2) a rachunek za gaz ziemny jak dotąd płaciłem ok 70pln za 2 miesiące? Widziałem że ktoś gdzieś tu pisał że koszt PLN/GJ za gaz z butli jest podobny do ceny za prąd. Czy tak jest w istocie? Czy kuchenka elektryczna może być aż tak ekonomiczna?
    markus15021959
    Level 16  
    Mój brat też mial problem z komorą spalinową , stara była nieszczelna i wymagala zastosowania wkladu ze stali nierdzewnej. Problem byl duży , bo trzeba bylo kuć od parteru do dachu , przez cztery kondygnacje. Brat wział firme i zrobili projekt gdzie komin jest zewnętrzny. Jest to komin ze stalowych rur ze stali nierdzewnej , zamocowanej na pustej bez okien scianie elewacyjnej wewnatrz podworka.W ten sposob pokonal najwazniejszy problem odprowadzania spalin.
    androlek
    Level 11  
    A jest wewnętrzna instalacja gazowa ??
    xavud
    Level 10  
    Jest tylko wyprowadzenie - rura jest zaślepiona przy wyprowadzeniu i na tym koniec - nie ma żadnych podprowadzeń w kuchni.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Najpierw sam określasz swoje potrzeby, co do gazu: kuchenka, kocioł CO, lub terma itp. Wzywasz kominiarza (250 PLN) do ustalenia "jego" tematów. Potem musisz zgłosić się do projektanta instalacji gazowych (450 PLN). Ustalasz z nim kilka szczegółów i czekasz na projekt. Międzyczasie występujesz do zakładu gazowniczego warunki. Z gotowym projektem do U.M lub U.G, potem Nadzór Budowlany. Po min. 2 miesiącach możesz przystąpić do "tworzenia nowej instalacji (100 PLN/mb) i podłączenia urządzeń.
    Tak z grubsza.

Dodano po 4 [minuty]:

Z butli z propanem nie możesz korzystać. Zakaz prawny ( sprawy pożarowe)
    Na budowę instalacji CO nie musisz mieć żadnych projektów. Musisz tylko zgłosić do zarządcy budynku.
    William Bonawentura
    Level 34  
    xavud wrote:
    Jakie mogą mnie spotkać konsekwencje jeśli mimo tego będę korzystał z butli w tym mieszkaniu?

Dopóki nic się nie stanie - żadne. W razie jednak nieszczęścia (wybuch, zatrucie) będzie to albo argument dla prokuratora ("świadomie złamał przepisy sprowadzając zagrożenie...") albo dla adwokata w procesie cywilnym ("wnoszę o zasądzenie od strony kosztów rozbiórki kamienicy oraz jej odbudowy...")
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    No i dopóki ktoś uprzejmie nie doniesie, nic.
    Nadzór budowlany może ( na czyjeś "zlecenie") przeprowadzić kontrolę i wystawić mandat. Jest to raczej czysta teoria takiego działania, ale praktyka może okazać się realna i do tego bolesna, jak napisane powyżej.