Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa mobilnej anteny CB do odsłuchu - kilka pytań

ma3-4ysz 09 Nov 2009 22:09 12016 8
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Witam!
    W tej dziedzinie jestem zielony, dokształcam się od pewnego czasu ale nadal mam kilka pytań.
    Posiadam samo radio ONWA 2 bez gruszki i anteny a chciał bym je umobilnić w moim starym wozie - wykonując antenę (z Waszą pomocą).
    Radio będzie pracować tylko w trybie odbioru. Załatwia to "emulator gruszki". Schemat zdobyłem rozkręcając mikrofon kolegi. Emulator zrobiłem z 5-pinowej wtyczki klawiatury AT łącząc piny pierwszy z piątym:
    Ponadto zabezpieczy to stopień mocy przed uszkodzeniem przy przypadkowej próbie nadawania na niedopasowanej antenie.

Do budowy anteny posiadam zregenerowany zawias/mocowanie antenki (pasywny ogon jamnika), bacik z nierdzewki o długości 1.5m, przewód 50Ω ze złączem przykęcanym do radia.
    Czytałem trochę o budowie anten i problemach z tym związanych. Zasadniczo wszystko rozbija się o dopasowanie anteny - dostrojenie do wypromieniowania dostarczonej mocy w jak największym stopniu. Niespełnienie tego warunku w skrajnym przypadku prowadzi do grzania i uszkodzeń stopnia mocy. Spełnienie natomiast do dobrej słyszalności i przy okazji dobrego odbioru. Gdzie indziej ktoś pisał, że do odbioru wystarczy kawałek drutu.
    Natomiast narazie interesuje mnie co potrzebne jest do przyzwoitego odbioru?
    Czy wykonanie anteny w postaci 1.5m bata umieszczonego w przedniej części dachu wystarczy (A)?
    Czy elektryczna długość anteny musi być podwielokrotnością długości fali?
    Czyli czy do tego bata muszę dodać cewkę (B) czyli dobrać długość elektryczną anteny (jak rozumiem długość elektryczna = długość bata + "cewka")?
    Czy do tego trzeba podejść tak jak do budowy anteny do nadawania: mając długość bata dobrać cewkę i SWRmetrem zestrajać? Jak wstępnie określić parametry cewki?
    Mając bat 1.5m budować na nim antenę z cewką na 1/4λ czyli o długości elektrycznej ~2.75m (A) czy ciąć bat i robić antenę bez cewki na 1/8λ czyli ~1.38m (B) ?
    Jak wpłynie na odbiór odchylenie anteny od pionu?

Czy mógłby ktoś mnie nakierować i poprawić ewentualne herezje jakie napisałem (czyli to co źle rozumuję)?
    c2h5oh
    Moderator
    Do samego odbioru kryteria dotyczące anteny nie są aż tak bardzo restrykcyjne.
    Jeżeli będzie coś źle z anteną, to jedynym objawem będzie pogorszenie odbioru.
    Żadna końcówka nie będzie się grzała, nic się nie spali.
    Antena w zasadzie może być dowolna. Długość powinna być zbliżona do ¼λ. Może być skracana indukcyjnością, ale wiąże się to ze stratą zysku anteny. Wiadomo, że nikt nie będzie woził na samochodzie anteny która ma około 265 cm...
    Poszukaj na Allegoro jakiejś anteny. Im dłuższa tym lepsza. Jeżeli chcesz zbudować coś to poszukaj informacji na forum. Były opisywane cewki i były podawane długości "batów" do tych cewek. Przy samodzielnej budowie napotkasz problem z mocowaniem anteny.
    Zastanów się, czy lepszym rozwiązaniem będzie kupienie czegoś fabrycznego, czy samodzielna budowa.
    Generalnie, im antena jest dłuższa, tym lepiej się sprawuje. Do odbioru antena nie musi być strojona na minimum SWR, ale wskazane jest sprawdzenie jej dopasowania do wejścia odbiornika. Można w tym wypadku zwrócić się o pomoc do kogoś, kto dysponuje analizatorem antenowym (VNA). Tym urządzeniem można "zdjąć" charakterystykę anteny bez korzystania z nadajnika radiotelefonu.
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Quote:
    Żadna końcówka nie będzie się grzała, nic się nie spali.

To już wiem, zresztą zrezygnowałem na razie z nadawania więc problem nie występuje.

Quote:
    Antena w zasadzie może być dowolna. Długość powinna być zbliżona do ¼λ. Może być skracana indukcyjnością, ale wiąże się to ze stratą zysku anteny. Wiadomo, że nikt nie będzie woził na samochodzie anteny która ma około 265 cm...

Czyli mam z tego rozumować, że większość magnesówek o długości bata około metra lub nieco ponad to ¼λ wydłużane cewką?
    Robiąc coś takiego samemu na mobila to najpraktyczniej i najlepiej wybrać ¼λ ze skracanym batem i cewką ?

Quote:
    Jeżeli chcesz zbudować coś to poszukaj informacji na forum. Były opisywane cewki i były podawane długości "batów" do tych cewek.

Wszystko co do tej pory znalazłem to ½λ stacjonarne np http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch3/chiave1779.htm
    odnośnie ¼λ jak na złość nic konkretnego w tej konstrukcji. Szukam dalej. Gdyby ktoś miał ciekawy link to proszę o wsparcie.

Quote:
    Przy samodzielnej budowie napotkasz problem z mocowaniem anteny.

Bez cewki problem rozwiązany, pracuję nad rozwiązaniem z cewką.

Quote:
    Zastanów się, czy lepszym rozwiązaniem będzie kupienie czegoś fabrycznego, czy samodzielna budowa.

Gdybym miał kupić o nie zawracał bym nikomu głowy. Chodzi o próbę budowy anteny wyglądającej dla laika jak zwykła antena do radioodtwarzacza. Nie lubię, jak koledzy z TIRów widząc magnesówkę poganiają mnie.

Dziś zamontowałem tego samego bata 1,5m. Porównywałem w trasie i na postoju z Hustlerem (porównywałem z magnesówką Hustler o długości 110cm). Antena dość mocno położona na dachu - pod kątem około 35*. Przewód koncentryczny łączony z kilku kawałków. Efekt to nieco ciszej niż na Hustlerze, dobra słyszalność z 3km czym dalej tym wyraźniejszy spadek sygnału. Brak przenikania zakłóceń z wycieraczek, kierunkowskazów, zapłonu. Czyli generalnie pierwsze wrażenia są ale nie powalają. Dalsze próby nastąpią...
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    ma3-4ysz wrote:
    Czyli mam z tego rozumować, że większość magnesówek o długości bata około metra lub nieco ponad to ¼λ wydłużane cewką?

I Tak i Nie.
    Quote:
    Robiąc coś takiego samemu na mobila to najpraktyczniej i najlepiej wybrać ¼λ ze skracanym batem i cewką ?

Złe myślenie. :cry:
    Każda antena na CB poniżej ¼λ, to taka antena z "fizycznym skracaniem promiennika" za pomocą inducyjności. Lecz nie każda indukcyjność - tak skracany promiennik - jest taka, aby było dopasowanie do przyjętych impedancji (światowych) nadajnika/odbiornika do 50Ω . :!:

Quote:
    Wszystko co do tej pory znalazłem to ½λ stacjonarne

Pojęcie anteny "stacjonarnej" czy "mobilowej" to tylko tzw. żargon i miejsce jej zainstalowania.
    Pojęcie anteny (jej zysku) podawanej w dBd to nic innego jak porównanie do anteny "dipolowej o ½λ" czyli 2x ¼λ , gdzie jej zysk jest jako 0dBd .
    Anteny ( CB ) ze względu na swoją długość ( zawsze mniejszą od ¼λ ) są skracane tylko po to aby były fizycznie mniejsze. :cry:
    Quote:
    Gdybym miał kupić o nie zawracał bym nikomu głowy. Chodzi o próbę budowy anteny wyglądającej dla laika jak zwykła antena do radioodtwarzacza. Nie lubię, jak koledzy z TIRów widząc magnesówkę poganiają mnie.

Taką antenę możesz oczywiście (zawsze) dopasować do pracy na CB.

Quote:
    ... Przewód koncentryczny łączony z kilku kawałków. Efekt to nieco ciszej niż na Hustlerze, dobra słyszalność z 3km czym dalej tym wyraźniejszy spadek sygnału. Brak przenikania zakłóceń z wycieraczek, kierunkowskazów, zapłonu. Czyli generalnie pierwsze wrażenia są ale nie powalają. Dalsze próby nastąpią...

To chyba NIE tędy droga. :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam.
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Quote:
    To chyba NIE tędy droga.

Tak będzie kiedy to stwierdzenie wyjdzie ode mnie.
    Quote:
    Pojęcie anteny "stacjonarnej" czy "mobilowej" to tylko tzw. żargon i miejsce jej zainstalowania.

Rozumiem, bo raczej "stacjonarnej" anteny ½ ~5,5m na osobówce nie widziałem, choć ¼ ~2,6m tak, na tym forum i innych. Ale mnie nie oto.

Może zadam inaczej pytanie. Jaki jest następny krok w budowie anteny po określeniu pasma 27MHz, i wymiaru promiennika około 1,5m? W którą stronę pójść? Czy da się jakoś dobrać / policzyć elementy indukcyjne tak, żeby mniej więcej można było przejść do eksperymentu? tak jak tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1335517.html
    SP8JUX
    A może zaproponuję Ci takie rozwiązanie jak w załączniku?
    Dodam, że wg pierwszego pomysłu przerabiałem oryginalne anteny samochodowe na anteny CB,
    Marek
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Intrygujące.
    Wydawało mi się, że schowanie elementów wydłużających / skracających antenę elektrycznie pod przeciwwagę (tu dach auta), w dodatku do klatki (wnętrze karoserii) nie ma sensu, nie umiem jeszcze tego uzasadnić (pole rozkłada się na zewnątrz części czynnej) ?
    Tym bardziej szeregowe RC w rezonansie to tak, jak by go nie było. Więc jak to działa? Co taki układ bata z szeregowym RC pod dachem zmienia w stosunku do anteny z samego bata? Chodzi tu o selektywność - zaczyna to pracować w okolicach 27MHz (o ile jest zestrojone RC)?

Jeszcze jedno pytanie. Co dzieje się z radyjkiem gdy z anteną na dachu , która nie jest anteną zwartą dla DC (antena z samego promiennika - gorący podłączony do niego i tyle, oplot do masy) przejeżdżam pod linią 440kV ? Czy może mu to zaszkodzić? Jak radio radzi sobie z ładunkami elektrostatycznymi na promienniku anteny?
  • Helpful post
    SP8JUX
    ma3-4ysz wrote:

Intrygujące.
    Wydawało mi się, że schowanie elementów wydłużających / skracających antenę elektrycznie pod przeciwwagę (tu dach auta), w dodatku do klatki (wnętrze karoserii) nie ma sensu, nie umiem jeszcze tego uzasadnić (pole rozkłada się na zewnątrz części czynnej) ?

To najlepiej zaekranować elementy LC, cewka z kondensatorem i 'kikutem" anteny to jeden element w którym C i L mają dopasować wejście radia do kilku kiloomowego pręta.
    A czy kolega zna bardzo dobrej jakości anteny CB w których cewka dopasowująca jest schowana do obudowy metalowej?

ma3-4ysz wrote:

Tym bardziej szeregowe RC w rezonansie to tak, jak by go nie było.

To jest układ pozwalający dostroić przypadkowe długości anteny do nadajnika/odbiornika i to w szerokim zakresie częstotliwości (popularnie był stosowany w radiostacjach z okresu II wojny)
    ma3-4ysz wrote:

Jeszcze jedno pytanie. Co dzieje się z radyjkiem gdy z anteną na dachu , która nie jest anteną zwartą dla DC (antena z samego promiennika - gorący podłączony do niego i tyle, oplot do masy) przejeżdżam pod linią 440kV ? Czy może mu to zaszkodzić? Jak radio radzi sobie z ładunkami elektrostatycznymi na promienniku anteny?

To samo co z Tobą jak wyszedłbyś z auta, dopóki nie dotkniesz - nie poczujesz,
    Marek
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Umieszczenie części czynnej anteny z przodu dachu i odchylenie do tyłu powoduje jej dość kierunkowe działania. Tak, jak już pisałem, z przodu odbieram z około 3km, po bokach ciut dalej a od tyłu sporo lepiej. Najdalsze info o sytuacji na drodze miałem z miejsca oddalonego 27km na mną. Nadawca chyba dysponował większą mocą ...

Do dalszych prób, w marę wolniejszego czasu, zrobiłem cewkę wydłużającą.
    Na plastikowej rurce Φ 20mm DNE 0,7mm. Od strony masy gorący można podłączyć na 3, 4 i 5 zwoju. Odczepy wystawione na goldpinach. Potem jest 36 zwoi, 34 zwoje i 21 zwoi, które można konfigurować na goldpinach. Cewkę wkręca się w podstawę a do niej promiennik.