Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośnik na estradę za 200-300zł

Micki_ 10 Nov 2009 12:29 2393 24
    Micki_
    Level 10  
    Witam,

Tak jak w temacie, jakie głośniki estradowe za 200-300zł polecacie mi? Mam zamiar nimi nagłaśniać imprezy plenerowe, sale gimnastyczne.

Pozdrawiam!
    msciwortuczman
    Level 20  
    tak dużo chcesz wydać na plener ?? 300 zł majątek ?? Może VerTeca ?? a tak na serio kolego za 200-300zł to nawet kina domowego nie kupisz a co dopiero głośniki na plener lub salę --- nawet gdybyś o dziwo kupił coś w tej cenie to gdzie końcówki cross mikrofony mikser ??
    Micki_
    Level 10  
    Na razie same głośniki chce, mikser mam, mikrofony mam, końcówkę, słabą ale mam :D. 200-300zł miałem na myśli jeden głośnik a chce kupić 2
    msciwortuczman
    Level 20  
    jedyną sensowną propozycja w tej cenie to stx, yamaha, peavey,hand box. Ale to do plenerów raczej mini bo w tej cenie maksymalnie 300W??
    Red_99
    Level 20  
    O czym Ty wogole myslisz? Naglosnienie na plener i masz 600zl na pare kolumn? Ten temat to chyba zart...
    Micki_
    Level 10  
    Z tym plenerem może przegiąłem, głównie sale.
    piotrdx626
    Level 28  
    Napisz dokładnie jaki już masz sprzęt :)
    Dani66
    Level 30  
    Z takim budżetem to się nawet nie pobieraj na DJ-kę.
    Micki_
    Level 10  
    @U.P.

Kto ci nagadał że chce za DJ-kę się brać.

Mam
    Mixer Tapco Mix60
    Końcówkę mocy 2x78Wat RMS :D. Planuję kupić lepszą do tych kolumn.
    Mikrofony których nazwy nie pamiętam.

Ten budżet 600zł to jest tylko na głośniki. planuję wydać około 400-600zł na końcówkę ale to w przyszłości.
    saturathor
    Level 10  
    To może jednak najpierw dozbieraj troszkę do tych 300zł i kup dobrą końcówkę a potem myśl o głośniku/kach. Nawet jeżeli coś kupisz za te 300zł to na tej końcówce można co najwyżej mocniejszego altusa napędzić.
    oskar_dyjas
    Level 25  
    msciwortuczman wrote:
    jedyną sensowną propozycja w tej cenie to ..., yamaha...

Nie, Yamaha nie jest rozsądną propozycją, kolumny są zwykle nie za tą cenę, za jakie powinny być.

Możesz kupic kolumny STX PA-400-4-FR <<<<<<TU>>>>>>

Może na allegro znajdziesz kolumny od zestawów peavey lub laney 12" bez wzmacniacza, ale to też ryzyko, czy nie były nadmiernie wykorzystywane.
    Bylebyś nie skusił się na omnitronic z ALLEGRO, opis, jak bardzo te kolumny są złe znajdziesz w podwieszonym temacie w tym dziale. Tego nie kupujemy.

Jeśli już ma być odtwarzana na tym muzyka, zadbaj, by kolumny zawierały głośnik o średnicy min. 12"
    Za tą cenę Ciężko coś powiedzieć. Nie myśl też o piecach giatrowych (mówię na wszelki wypadek), gdyż głos z nich będzie słychać jak z pudełka (brak odpowiedniego przetwornika), a głośnik nie jest przeznaczony do niczego innego, jak wierne oddanie charakterystyki przedwzmacniacza, sygnału z przystawek gitarowych.
    Red_99
    Level 20  
    Micki_ wrote:

Kto ci nagadał że chce za DJ-kę się brać.

To masz zamiar na kolumnach za 600zl naglasniac zespoly? Powodzenia...
    Micki_
    Level 10  
    Ludzie.
    Nie będę tym nagłaśniał zespołów też.
    User removed account
    User removed account  
    jamesvangrey
    Level 16  
    Moze diy. Np stx 38.550.4 ae do tego stx d-800 nisko ciety w budzie 100 L strojonej na 45 Hz?
    oskar_dyjas
    Level 25  
    Oj tak szybko ich nie kupi. W sklepie online są na razie niedostępne.

Jedynym wyjściem za Twoją cenę są http://stx.pl/index.php/product/show/id/47 , no bo co. Chba nawet Samodzielna produkcja kolumn na tych samych głośnikach wyjdzie drożej. Ale czy to się nadaje na taką estradę? Raczej do zastosowań lektorskich i puszczenia muzyki na apelu szkolnym, ew jakieś przedstawienia, tu to widzę. I womu można postawić w widocznym miejscu :D
    oskar_dyjas
    Level 25  
    Micki_ wrote:
    dyskotek w salach około 20m2.

Co myślicie o tych głośnikach?
    http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Naglosnienie/Glosniki/CELESTION-TF1225.html

20 mkw to ja mam pokój, także cokolwiek kupisz myślę będzie za głośno na dyskotekę. :)

Głośnik to może i dobry, ale co chcesz z nim zrobić? obudować, czy co? Z tematu wynika: Głośniki, ale widzę, że zastanawiasz się nad kolumnami. Więc? Pamiętaj też, że w kolumnie niezwykle istotną rolę odgrywa głośnik wysokotonowy i wsadzając tam piezo z kolorową diodą za 3,99 z Allegro przegrasz nawet w pokoju. Najtańszy tonsil gdwk kosztuje 50 zł, także sprecyzuj, co do jakiej kwoty Ci polecić i w ogóle o co chodzi?

Może chcesz stworzyć kolumny, ale nie wiesz jak? A uprzedzam, że mimo, że w dziale DIY jest dużo prezentacji samodzielnych konstruktorów, wcale nie jest to łatwe, szczególnie jeśli jest się ... zielonym.
    Micki_
    Level 10  
    Planuję wsadzić ten głośnik i wysoko tonowy w pudło, jakieś rączki, Tuleje pod statywy itp wezmę z stx.pl
    Głośnik wysoko tonowy planuje kupić ten:

http://stx.pl/index.php/product/show/id/181

Za głośnik wysoko tonowy mogę dać 100-130zł
    oskar_dyjas
    Level 25  
    A podajesz hiperłącze na głośnik za 140, którego na dodatek nie ma na sklepie, a do niego dokupić trzeba horn za 50 zł, jeśl nowy, masz na stronie stx/akcesoria głośnikowe.

W pudło to może nie, ale płytę, w dziale DIY są poradniki, jak to wykonać. Ale czy Ci się uda, zależy to od Twoich chęci i zaangażowania. A widzę, że jak co do czego dobrać nie jest u ciebie znana. I nie zawsze się to opłaca.

Niestety nie znam tego głośnika w praktyce.

I naprawdę doradzam jednak kupno kolumn za 300 zł podanych przeze mnie wcześniej, to tyle, powodzenia.
    User removed account
    User removed account  
    Micki_
    Level 10  
    Dobra.
    Okazało się że na kolumny mogę wydać 1400-1500 zł. Więc jakie kolumny mi polecacie kupić.
    jamesvangrey
    Level 16  
    DIy czy gotowe. MAsz wzmacniacz czy nie?
    User removed account
    User removed account  
    Thunderdome89
    Level 10  
    Obadaj ofertę yone2 czy yone na allegro ma kolumny całkiem dobre jest sporo pozytywnych opinii na forum na ich temat, zresztą sam ich urzywam parki już od chyba 2 lat i wszystko w porządku. Sztukę na 15" + HF za niecałe 700zł można mieć ale jeśli tylko do apeli to lepiej wybrać coś na 12" + 2" HF.

pozdrawiam

(!?)
    (dj-MatyAS)