Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Proszę o poradę w wyborze pieca do nowego domu.

Dariusz Goliński 10 Nov 2009 15:16 13505 34
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Witam
    Jestem na etapie budowy domu i niedługo będę kupował piec. Proszę o poradę co kupić ponieważ co hydraulik to inna opinia.
    Dom to budynek z betonu komórkowego na zaprawie cienkiej oklejony styropianem 12 cm o powierzchni 155 m2.
    Ogrzewanie w całym domu to ogrzewanie podłogowe z wyłączeniem 3 grzejników drabinkowych w łazienkach. Woda użytkowa uzyskiwana oczywiście z pieca, potem planuje dodać jeszcze solary.
    Chcę mieć piec na paliwo stałe typu miał, groszek z możliwością spalania drzewa ( okazjonalnie ) czyli możliwość założenia ruszt.

Piece które oglądałem:
    HEF - raczej nie bo piszą w necie że rdzewieją.
    Pleszew - Rafał Grobelny - Dość ciekawa propozycja ale chyba młoda firma. Mam do nich dostęp.
    Zębiec - nie mam opini. Ponoć ciekawe są ale teraz nie wiem jaki

Może macie jakieś inne doświadczenia. Proszę o poradę.
    A-Mail
    Level 22  
    Ogrzewam domek 120m 100% grzewania podłogowego. Mam piec na miał górnego spalania. Nigdy nie zalożyłbym do domu (Po 10 latach doswiadczenia z ogrzewaniem podłogowym) Kociołka z podajnikiem.
    W czasie takiej pogody jak teraz wystarcza że w kociołku Pali się 2-3h na dobę. Wiem to bo w każdym pomieszczeniu mam termostat i widzę kiedy temperatura zostaje osiągnieta.
    W kociołkach z podajnikiem na miał , ekogroszek musi być stale płomień co powoduje że spalanie wynosi srednio na okres zimowy 1T na miesiąc.
    Wydaje mi się że już lepszym rozwiązaniem bedzie Gaz dla podłogówki
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Nawet jak będzie to kocioł na propan, to przy dobrej izolacji, nie powinno być problemu z zapłatą rachunków za gaz. Sterowanie kotłem kondensacyjnym - bezbłędne, dla tego rodzaju ogrzewania.
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    OK tylko przez najbliższe 5 - 10 lat gazu tam nie będzie pomimo że do nitki mam jakieś 2 km.
    A-Mail
    Level 22  
    we wtorek zamówiłem palnik na pellet ktory sam sie rozpala, kupilem praktycznie w ciemno. Palanie wygodne praktycznie jak olejowe, koszty 2 x nizsze tak twierdzi producent.
    okaże sie w praniu jak to bedzie się spisywało :)
    pozdrawiam
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    No to zrób jakieś fotki.
    termix
    Level 11  
    Ja mam kondensata Immergas, ale mój kumpel ma piec na ekogroszek i jest bardzo zadowolony. Każda sroczka. pozdr.
    krisi3
    Level 20  
    Proszę o poradę co kupić ponieważ co hydraulik to inna opinia?. No to żeś lepiej nie mógł trafić,przecież tu dokładnie będziesz miał tak samo co hydraulik to inna opinia każdy ma swój typ i markę.
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Ale im więcej hydraulików tym więcej opinii. Wyciągnie się jakąś średnią i może coś z tego będzie. Ponadto ludzie użytkują różne piece i każdy ma jakieś wady. Wybierze się taki który ma wady akceptowalne a nie krytyczne.
    krisi3
    Level 20  
    Jedną z istotnych rzeczy, jest rozeznanie się czy w pobliżu twojego miejsca zamieszkanie jest uchwytny serwis danego urządzenia.
    dziobek_ra
    Level 1  
    JA osobiście polecam piec na eko groszek z podajnikiem automatycznym. Najlepiej Klimosz duo. Nie zalecałbym ogrzewania podłogowego w całym mieszkaniu. Ewentualnie łazienka, przedpokój, kuchnia.
    Piec jest sterowany elektronicznie, czas podawania węgla, przerwa, siła nadmuchu i wiele innych funkcji. Dodatkowo ma wbudowane ruszta wodne które słuzą do dodatkowego lub awaryjnego palenia drewnem.
    Piec jesli jest dobrze podłączony to jest rewelacyjny naprawdę.
    zima raz na 4-6 dni dorzuca sie węgiel, raz na dwa tygodnie dobrze byłoby wyczyścić . Co kilka dni wyrzucic węgiel.
    Latem- nie ma potrzeby solarów. Bjler 250 litrów z podwójną wężownicą nalezy zamontować. RAz w miesiacu pan zasypie 180 kg węgla, raz w miesiącu wyczyści piec i wynieść popiól i to wystarczy aby mieć 55 stopni przez ten cały miesiąc. Do tego pieca regulator pokojowy jak do pieca gazowego. Zmniejsza to spalanie i przede wszystkim jest to komfort ponieważ ma Pan w pomieszczeniach temp. jaką zechce.
    Piec kosztuje ok. 9 tys. zł.
    Jesli nie ten to ok 7,5 tys. zł kosztuje też dobry piec firmy Elektromet.
    Uranus
    Level 2  
    Do podłogówki to kondensat. Plus solar i nie trzeba co 2-3 dni biegać (chyba,że ktoś sportowiec) do zasobnika i dosypywać. Zasobnik na LPG (firma doradzi i załatwi wszystkie formalności). Może być wkopany w ziemię. Albo olej opałowy. Jest wiele możliwości. A jaki kocioł? Każdy byle nie dziadostwo.
    theblackjack
    Level 11  
    Witam.
    Ja proponuje elektromet 25 kw.
    Mam taki 2 sezon i jestem zadowolony-jest problem ze sterownikiem tzn był bo w nowych jest on już poprawiony więc nie ma o czym pisać dla przyszłego nabywcy....
    jorg1975
    Level 11  
    theblackjack wrote:
    Witam.
    Ja proponuje elektromet 25 kw.
    Mam taki 2 sezon i jestem zadowolony-jest problem ze sterownikiem tzn był bo w nowych jest on już poprawiony więc nie ma o czym pisać dla przyszłego nabywcy....

Witam, też mam ten piecyk i jestem bardzo zadowolony.
    Piecyk plus sterownik pogodowy i jak nie ma gazu to wyjście chyba najlepsze. Ja wychodzę z założenia, bo do obsługi pieca jestem sam, że nikt nie liczy czasu spędzonego w kotłowni, a to błąd. ja tam schodzę raz na tydzień.....

Jedyna niewiadoma to ceny ekogroszku jak się będą zachowywać, prawo popytu już działa.

No i dobrze dobrać moc kotła......
    cowodkan.pl
    Level 11  
    Trzeba wiedzieć, że wszystko dobre o co dbamy i stosujemy dobre paliwo.

Ekogroszek - kocioł z podajnikiem to 3 punktowa regulacja dla sprytnych lub lubiących wizytę serwisu:

1. Ilość węgla - praca podajnika
    2. Ilość powietrza - praca wentylatora
    3. Temperatura kotła.

W zasadzie ok. jak mamy węgiel suchy, niezanieczyszczony i jednorodny. Regulujemy i pali się ok ani za mało ani nie przesypuje.

Ale jeśli mamy paliwo od różnych dostawców to prócz innych możliwych spraw może się zmienić kaloryczność węgla i trzeba czas pracy podajnika i ilość powietrza doregulować.
    Jak mamy dobrą spostrzegawczość i czas poradzimy jakoś.
    Ale nie jest to kocioł bezobsługowy! Trzeba czyścić i wynosić popiół.
    Zależnie od producenta ale i tak co około 4 lata należy się spodziewać wymiany ślimaka - koszt pewnie z 600zł.

Dom 155 to i nie duży i nie mały. Trzeba porównać jeszcze nakłady i możliwości finansowe w latach przyszłych.
    Dobrze zbudowana kotłownia na ekogroszek to koszt minimum 15tys. + instalacja co 10tys

Jeżeli jesteś z branży elektrycznej pomyśl np o ogrzewaniu el. podłogowym na II taryfie lub podłgowym tradycyjnym wodnym z kotłem elektrycznym.
    Kotłownia el z montażem to max 4 tys.
    Ogrzewanie podłogowe dzięki bezwładności po nagrzaniu w nocy lub nad ranem odda temperaturę w czasie gdy obowiązuje dzienna taryfa. W godz 13-15 znowu dogrzeje.

Rozwiązanie elektryczne pozwala zaoszczędzić minimum 10tys i uzyskać 1 dodatkowe wolne pomieszczenie w domu. Praktycznie brak obsługi, koszty serwisu zerowe. Nie trzeba czyścić regulować, nie trzeba kominiarza. Poza tym niesamowity komfort i czystość.
    Mamy możliwość precyzyjnej regulacji temp. w domu - obniżenia nocne itd.
    A dla elektryka - napraw lub zrób to sam!

Zaoszczędzić można na ogrzewaniu paląc w kominku. a wodę załatwi solar + grzałka.

Być może będzie wiele głosów przeciw ale na dzień dobry mamy:
    10tys oszczędności
    minimum 10m2 powierzchni (kotłownia) wolnej w domu (to też kosztuje)
    minimum 2-3m2 powierzchni (magazyn opału) wolnej w domu
    precyzyjna regulacja temperatury domu
    zero kominiarza
    zero serwisu
    zero czyszczenia filtrów i wymiennika płytowego
    zero popiołu
    zero odkurzania
    zero wody i mydła do mycia buzi i rąk
    zero proszku prądu i wody do prania brudnej odzieży i ręczników po obsłudze kotła
    naprawa czy wymiana za parę lat - koszty minimalne
    czas dla rodziny (chyba że chodzimy piwko wypić z kotłem)
    spokój święty - nieocenione

I możemy leżeć jak nam korzonki zabolą a nie martwić się kto dorzuci węgla i wyniesie popiół!!!!

elektryk to może sobie zrobić zdalną regulację np. podniesienie temp. przed powrotem z urlopu.

Porównuje się najczęściej po prostu rachunek za prąd i węgiel ale niech każdy sam pomyśli o serwisie, kominiarzu naszej pracy włożonej w obsługę (po 0,5h dziennie to przez zimę troszkę wyjdzie) koszcie prania odzieży (prąd proszek woda), koszcie mydła i wody w skali roku - to się zbiera po troszku tak jak z papierosami niby się nie odczuwa a jak się posumuje to straszna kasa.

A nawiasem mówiąc to jak się rzuci papierosy to z nawiązką mamy na
    pokrycie różnicy w cenie węgiel-prąd
    i super komfort i luksus i dodatkowy pokoik - więc czy warto?!

Jeśli prowadzi się usługi może lepiej ten czas poświęcić klientowi i zarobić niż walczyć w domu z popiołami.

I tak hydraulik sobie dołki kopie....
    sonic1983
    Level 10  
    cowodkan.pl - dobrze gada Bierz elektryka sam ostatnio wymieniłem zaraz po wigilii jak w srodku imprezy musiałem zejsc i dosypac groszku oczywiscie sie pobrudziłem i mówili na mnie kominiarz :D
    Co sie bedziesz chrzanił z weglem czy groszkiem górnik jestes?? ja wziołem Indukcyjny piec elektryczny (NTH) i jestem zadowolony jak cos to dawaj na PW to Ci napisze co i jak
    Pozdrawiam
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Gaz wezmę jak ziemny dociągną, a elektryka może i fajna tylko mnie koszty straszą.
    A jaki ten piec indukcyjny ?
    sonic1983
    Level 10  
    Mirrzo - u mnie np. nie ma gazu tzn podłączenia (nowe osiedle )
    musiałbym postawic zbiornik na gaz i sąsiedzi pewnie by gadali ze to do Prosche, zreszta nie wyglada to zbyt estetycznie przed / za domem wegiel czy groszek powiedziałem Nie nie jestem górnik zeby ładowac wegiel do pieca po to pracuje 50 godzin tygodniowo zeby miec komfort wracac do domu pic łyche i sie niczym nie martwic .
    Darek - Jest to piec NTH maja rózne od 10 -21 kw (co oczywiscie nie oznacza ,ze tyle prądu zuzywa) (daj maila to ci wysle wszystko co mam na ten temat) sam byłem bardzo ostrozny przy jego zakupie bo dowiedziałem sie od znajomego cena jest troche odstraszajaca ale okazuje sie ze jest to bardzo ekonmiczne w uzytkowaniu pozatym maja w ofercie systemy czyli np. piec +bufor+solar (co dorzuce na wiosne) i w tym momencie jest to konkurencyjne dla pomp ciepła tyle ze cały system jest o połowe tanszy .
    Anonymous
    Anonymous  
    mirrzo

Każda sroka swój ogonek chwali, więc popatrz na swoim terenie jaki jest serwis. Wybierz taką markę, gdzie serwisantów jest najwięcej. Zawsze któryś będzie dostępny. I niech to on dobierze Ci kocioł i automatykę sterującą.

Dodano po 1 [minuty]:

kinga_alicja wrote:
    zakladam takze kominek z plaszczem wodnym

O tym zapomnij, proszę :D
    Anonymous
    Anonymous  
    mirrzo

Kominek z płaszczem to bomba w domu, bo często jest to spaprane hydraulicznie. Ogólnie trudny temat z powodu wielu warunków technicznych jakie trzeba spełnić.
    Pomyśl o kominku z nawiewem i masz spokój i ciepło. Palisz kiedy chcesz, nawet w lato, tak dla przyjemności. Uwierz.

Dodano po 2 [minuty]:

kinga_alicja wrote:
    w komórkach też piszemy bez nich

Ale to nie komórka. Tak stanowi regulamin, który zaakceptowałaś wstępując tutaj
    mod - mirrzo
    Anonymous
    Anonymous  
    ppycha
    Level 11  
    Witam

Proponuje Kocioł LOGICA II produkcji Cichewicza.
    Dobry, niezawodny kocioł.
    Pozdrawiam
    Piotr
    Anonymous
    Anonymous  
    miras12345
    Level 11  
    Sprawdź również ofertę JUNKERSA np. Cerapur Smart, lub Cerapur ACU