Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic 1.9 dci 2001r. problem z nagrzewaniem świec ?

10 Lis 2009 20:52 38030 20
  • Poziom 14  
    Witam!!!
    Renault Scenic 1.9 dci 2001r. problem z nagrzewaniem świec żarowych. Przy ujemnej temperaturze przy przełączeniu kluczyka kontronka nie pokazuje nagrzewania sie świec. Po kilkukrotnym włączaniu i wyłączaniu stacyjki czasami sie zapala kontrolka ale na bardzo krótko (ok 5 sek). Czy to jest wina przekaźnika ???
    Z góry dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam !!!
  • Poziom 28  
    Być może przekażnika a może czujnika temperatury.
  • Poziom 14  
    A można jakoś sprawdzić co to moze być dokładnie???
  • Poziom 28  
    Tak trzeba zmierzyć wartości.
  • Poziom 14  
    A w którym miejscu jest przekaźnik??
  • Poziom 17  
    trzeba podłaczyc kompa i bedziesz wiedzieł jak dzielaja swiece i czujnik i co jeszcze tylko chcesz przekazniki sadosyc awaryjne a jest na scianie grodziowej po lewej stronie samochodu
  • Poziom 10  
    serwisant85 napisał:
    Witam!!!
    Renault Scenic 1.9 dci 2001r. problem z nagrzewaniem świec żarowych. Przy ujemnej temperaturze przy przełączeniu kluczyka kontronka nie pokazuje nagrzewania sie świec. Po kilkukrotnym włączaniu i wyłączaniu stacyjki czasami sie zapala kontrolka ale na bardzo krótko (ok 5 sek). Czy to jest wina przekaźnika ???
    Z góry dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam !!!


    Rozwiązałeś swój problem ? Jeśli tak, napisz co było przyczyną, bo mam identyczny problem :cry:
  • Poziom 2  
    Panowie pomocy mam to samo....
    podpianlem pod komputer niby ok wszytsko zero bledu
    odpala mi itd...
    zmienilem przekaznik swiec zarowych! i dalej to sam....
    nie mam pojecia co to...??
    moze jakies przewody przy stacyjce??
    lub imobilajzer??tez na to moze jesze byc??
  • Poziom 2  
    sprawdzałem wszystko świece przewody do nich i normalnie brak..pomyslu..
    Nie wiem dzis wrzucę z innego auta akumulator to wtedy powiem..czy cos da...
    moze za slaby jest...
  • Spec od samochodów
    Na pewno nie zaszkodzi spróbować
  • Poziom 10  
    Witam
    mam podobny problem. CZy wiecie gdzie dokładnie znajduje się przekaźnik świec żarowych (scenic, 2001r. , 1.9dci)?

    z góry dziękuję za podpowiedź
  • Poziom 1  
    panowie miałem to samo, gdy temp spadła do -5 auto jeszcze dało sie zapalic przekręcałem kluczyk raz. dwa , czasami 6 razy no i jak sie kontrolka świec załączyła to auto pali na dotyk . gdy temp spadła do minus 10 to juz kapota.. powiem tam . czujnik temp za to nieodpowiada, przekaznik swiec żarowych tez nie, bo gdyby to byl przekaznik swiec zarowych to kontrolka swiec mrugala by pod czas jazdy. pewien fachowiec powiedział mi co zrobić . koszt roboty 0 zł sam sobie zrobisz w ciągu 5 minut. a mianowicie otwozyc skrzynke z przekażnikami pod maską koło akumulatora . tam jest 7 przekażników 3 duże kwadratowe i 4 czarne prostokątne gdzieś 1,5 cm na 3 cm takie małe. wyjmij je wszystkie i pozamieniaj miejscami . ten od grzania dostaje najwiećej w dupe idlatego czasami w zimie nawala. ja pozamieniałem je miejscami i wszystko gra do tej pory juz 3 tyg jezdze temp na dworze -17 i pali na dotyk po całej nocy powodzenia. jak wam to pomogło to napiszcie. napewno mieliście ten sam problem co i ja w razie słuze pomocą roberto300(malpa)o2.pl
  • Poziom 1  
    roberto300 napisał:
    panowie miałem to samo, gdy temp spadła do -5 auto jeszcze dało sie zapalic przekręcałem kluczyk raz. dwa , czasami 6 razy no i jak sie kontrolka świec załączyła to auto pali na dotyk . gdy temp spadła do minus 10 to juz kapota.. powiem tam . czujnik temp za to nieodpowiada, przekaznik swiec żarowych tez nie, bo gdyby to byl przekaznik swiec zarowych to kontrolka swiec mrugala by pod czas jazdy. pewien fachowiec powiedział mi co zrobić . koszt roboty 0 zł sam sobie zrobisz w ciągu 5 minut. a mianowicie otwozyc skrzynke z przekażnikami pod maską koło akumulatora . tam jest 7 przekażników 3 duże kwadratowe i 4 czarne prostokątne gdzieś 1,5 cm na 3 cm takie małe. wyjmij je wszystkie i pozamieniaj miejscami . ten od grzania dostaje najwiećej w dupe idlatego czasami w zimie nawala. ja pozamieniałem je miejscami i wszystko gra do tej pory juz 3 tyg jezdze temp na dworze -17 i pali na dotyk po całej nocy powodzenia. jak wam to pomogło to napiszcie. napewno mieliście ten sam problem co i ja w razie słuze pomocą roberto300(małpa)o2.pl


    Umnie tez pomogla zamiana przekazników :-) jak narazie dziala i mam nadzieje ze nadal tak bedzie.
  • Poziom 2  
    Witam kolegów po próbie prób i błedów,przekazniki zmiana,sprawdzenie wtrysków itd.:ciagle nic tak samo bylo!!! po długiej walce i długim szukaniu zrobione!!!!!!!!!
    panowie jest to wina instalacji która jest słaba w reno cala znajduje sie na silniku!!a komputer po drugiej stronie....i cale kable sie nagrzewaja od silnika (slabe jakosciowo moim zdaniem)
    Ja zmieniłem przewód z instalacji co szedł do stacyjki i wszystko gra....dluga monotonia byla...udalo sie mam taka nadzieje od 2 dni normalnie chodzi jak to znalazlem....
    Jak cos niegra zmienicie przekazniki itd. szukajcie po przewodach!!!
  • Poziom 2  
    roberto300 napisał:
    panowie miałem to samo, gdy temp spadła do -5 auto jeszcze dało sie zapalic przekręcałem kluczyk raz. dwa , czasami 6 razy no i jak sie kontrolka świec załączyła to auto pali na dotyk . gdy temp spadła do minus 10 to juz kapota.. powiem tam . czujnik temp za to nieodpowiada, przekaznik swiec żarowych tez nie, bo gdyby to byl przekaznik swiec zarowych to kontrolka swiec mrugala by pod czas jazdy. pewien fachowiec powiedział mi co zrobić . koszt roboty 0 zł sam sobie zrobisz w ciągu 5 minut. a mianowicie otwozyc skrzynke z przekażnikami pod maską koło akumulatora . tam jest 7 przekażników 3 duże kwadratowe i 4 czarne prostokątne gdzieś 1,5 cm na 3 cm takie małe. wyjmij je wszystkie i pozamieniaj miejscami . ten od grzania dostaje najwiećej w dupe idlatego czasami w zimie nawala. ja pozamieniałem je miejscami i wszystko gra do tej pory juz 3 tyg jezdze temp na dworze -17 i pali na dotyk po całej nocy powodzenia. jak wam to pomogło to napiszcie. napewno mieliście ten sam problem co i ja w razie słuze pomocą roberto300(małpa)o2.pl


    Dzięki u mnie też pomogło:D .Wystarczyła zamiana miejscami dwóch tych mniejszych, patrząc od góry.
  • Poziom 2  
    brawo, u mnie identycznie!!!! wystarczyło zamienić przekaźniki i działa :))))
  • Poziom 21  
    witam kolegow u mojego kolegi jest problem z odpaleniem nie
    swieci sie kontrolki podgrzewania swiec i ta kontrolka obok a zawsze swiecilo . Kreci a nie odpala to jest 98 rok pozdrawiam.
  • Poziom 19  
    yokubik23 napisał:
    Witam kolegów po próbie prób i błedów,przekazniki zmiana,sprawdzenie wtrysków itd.:ciagle nic tak samo bylo!!! po długiej walce i długim szukaniu zrobione!!!!!!!!!
    panowie jest to wina instalacji która jest słaba w reno cala znajduje sie na silniku!!a komputer po drugiej stronie....i cale kable sie nagrzewaja od silnika (slabe jakosciowo moim zdaniem)
    Ja zmieniłem przewód z instalacji co szedł do stacyjki i wszystko gra....dluga monotonia byla...udalo sie mam taka nadzieje od 2 dni normalnie chodzi jak to znalazlem....
    Jak cos niegra zmienicie przekazniki itd. szukajcie po przewodach!!!


    możesz powiedzieć, który konkretnie przewód wymieniłeś?

    Moderowany przez CameR:

    Takie pytania na PW
    Reg. 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.