Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Deimic Smart Home
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Układ kominek/kocioł olejowy przestał pracowac po 10 latach

106 10 Lis 2009 21:06 3767 17
  • #1 10 Lis 2009 21:06
    106
    Poziom 9  

    Kominek z płaszczem wodnym CMT i dwufunkcyjny kocioł olejowy DeDietrich podpięty poprzez wymiennik ciepła zaczął szwankowac po około 10 latach. Do tej pory wszystko funkcjonowało bez zarzutu. Rok temu zaczęły sie problemy. Objawy to rosnąca temperatura na kominku i problem z oddaniem ciepła na wymienniku. Wymiennik jest OK - sprawdzałem go. Diagnoza to zapowietrzenie układu po stronie kominka. Wstawiłem odpowietrzniki przed wymiennikiem po stronie zasilania od kominka i tak samo po stronie zasilania CO - po trzech dniach użytkowania w trakcie których ciepło oddawane do CO było słabe dzisiaj temperatura zaczęła wysoko rosnąc na kominku a jednocześnie załączył się kocioł (!)i musiałem wygasic kominek. Dodam, że układ to pompa na zasilaniu od kominka i na powrocie z CO. Pompy załączają się przy temp. na kominku ok. 42st. i pracują OK. Instalacja robiona była przez niezbyt dobrego montera (dostęp do instalacji, użyte materiały i odmowa serwisowania po latach). Teraz prośba do Szanownych Forumowiczów gdzie może leżec problem. Pompy pracują, układ wygląda na szczelny. Nie wiem czy był zamontowany separator powietrza na kominku i jak to wygląda bo kominek został obmurowany przez montera i po latach bez "prucia" ściany nie zobaczę niczego. Na powrocie z CO przed wymiennikiem jest zawór zwrotny - może on jest winien?? Proszę o porady!! Jutro postaram się dodac zdjęcie.

    0 17
  • Deimic Smart Home
  • #2 10 Lis 2009 22:34
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Gdyby był zapowietrzony kominek, to strzelałoby w rurach.
    Jak sprawdzałeś wymiennik? Są filtry? Wypłucz wymiennik pompą , kamiksem.

    0
  • #3 11 Lis 2009 09:19
    106
    Poziom 9  

    Rok temu, jak zaczęły się pierwsze objawy demontowałem pompy sprawdzając ich działanie; monter wykonał instalację z Cu ale od pomp do wymiennika już kształtkami z ocynku i mosiądzu. Porobił ekwilibrystykę i wykonał coś w rodzaju odpowietrzeń wstawiają trójnik i zawór. Po otwarciu zaworu za wymiennikiem pojawiała się piana. W akcie rozpaczy rozebrałem wymiennik (o jejku co ja wtedy za myśli miałem żeby to złożyc!). Złożyłem ponownie całośc - blaszki wymiennika były czyste, no może niektóre tj jakieś 2% miały ślady czarnej substancji ale niewiele. Po skręceniu wymiennika dokonałem próby wodnej i skręciłem ponownie. Teraz jak pisałem wstawiłem odpowietrzniki. W rurach nie słychac strzelania. Jedno co mnie zdziwiło to, że grzeje się pompa na powrocie z CO. Coś jakby stawiało opór w obiegu i słabo przejmuje ciepło. Raczej nie mogłem zamienic kierunku działania pomp bo bie pracują w tą samą stronę. Dzisiaj sprawdzę po południu (jest to inny dom). Wydaje mi się że może zawiesza się zawór zwrotny na stronie co. albo rzeczywiście coś z pompą nie tak. Faktycznie nie sprawdzałem filtrów, ale zrobię to.

    0
  • #4 11 Lis 2009 18:45
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Skoro instalacja częściowo skręcana, może być też gdzieś zablokowana odrobina pakuł, na których osiadł "muł"

    0
  • #5 11 Lis 2009 20:09
    106
    Poziom 9  

    Sprawdziłem filtry. Na CO był czysty; po stronie kominka okazał się zabrudzony czarną smolistą substancją. Po wyczyszczeniu i odpaleniu kominka pracuje jak sie wydaje ok. Dodatkowo zamontowałem odpowietrznik automatyczny na najwyżej położonym grzejniku. Kominek trzyma temp. ok 50 stopni i grzeje całkiem dobrze. Okazało się, że wczoraj wieczorem (dom teściów) po odpaleniu kominka temperatura wzrosła na kominku do 70 stopni i co gorsza uruchomił się kocioł. Szybko wygaszono w kominku i wyłączono kocioł ale i tak spracował zawór bezpieczeństwa na wyjściu CO na kotle. Rozważałem przyczyny i wydaje mi się, że zabrudzenie filtra spowodowało, że przepływ wody z kominka był ograniczony, natomiast woda na wymienniku (ta która tam dotarła) została od razu schłodzona wodą z CO, ale kocioł się włączył bo temp. na powrocie była niska; kominek zaś nie mógł odda ciepła stąd to co się stało. Dzisiaj już ładnie pracowało wszystko jednak po dwóch godzinach zauważyłem, że rośnie ciśnienie na CO z ok1,3 do 2 jak upuściłem to po godzinie znowu zaczęło rosnąc. Do tego trochę cieknie zawór bezp. na CO widocznie zaczął popuszczac po wczorajszym. Nie wiem też dlaczego zrobiło się ciśnienie 4 bary na zasilaniu kotła wodą wodociągową (kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem CWU) skoro na wejściu do budynku jest 3 bary??? Czyżby oba zawory bezp do wymiany? Zamieszczam zdjęcia. Górna pompa podaje zasilanie z kominka. Widac zamontowane przeze mnie odpowietrzniki. Sam już nie wiem co dalej począc czy wymieniac zawory bezp. czy problem leży gdzie indziej??

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jeszcze zdjęcia:Układ kominek/kocioł olejowy przestał pracowac po 10 latach Układ kominek/kocioł olejowy przestał pracowac po 10 latach

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pomyliłem sie górna pompa to powrót z CO dolna pompa to zasilanie z kominka; namieszałem:|

    0
  • Deimic Smart Home
  • #6 11 Lis 2009 20:26
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Skoro rośnie ciśnienie w obiegu CO, to mogą być 2 przyczyny: brak ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym, lub niepoprawne zmontowanie wymiennika po czyszczeniu. Sprawdź to. Opróżnij instalację przy naczyniu i sprawdź to ciśnienie. Manometrem od kół samochodowych. Powinno być ok 1 bara. W razie zbyt niskiego, dopompuj

    0
  • #7 11 Lis 2009 20:35
    106
    Poziom 9  

    Tak - jak widac na zdjeciu żeby zamontowac odpowietrznik na powrocie CO musiałem wykręcic manometr bo brakło miejsca - szkoda tak miałem dwa a jest jeden. Wymiennik jak widac jest skręcany na śruby - zakładam, że złożyłem go szczelnie. W zeszłym sezonie grzewczym nie korzystałem z kominka przy pracy kotła olejowego (jednofunkcyjnego z zasobnikiem CWU - oczywiście mój błąd) z ciśnieniem nic się nie działo. A naczynie postaram się sprawdzic oczywiscie. jedynie szkoda, że nie ma zaworu na rurze do naczynia, ale to już inna sprawa i trzeba spuści wodę...

    0
  • #8 11 Lis 2009 20:44
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Zaworu odcinającego przed naczyniem nie wolno stosować.
    Tak poza tym, czy ten kominek pracuje w układzie zamkniętym?

    0
  • #9 11 Lis 2009 20:51
    106
    Poziom 9  

    Właśnie rozmawiałem z Teściem i okazało się, ze sytuacja wczorajsza się powtórzyła. Tyle że wiem więcej. Ok. 19 tej załączył się kocioł w celu nagrzania wody w zasobniku CWU tajk jak jest zaprogramowany - momentalnie zaczęła rosnąc temperatura na grzejnikach. Nie mam pojęcia dlaczego przecież miał grzac CWU???!!!! Jak wzrosła temperatura na grzejnikach - od razu skoczyła temp. na kominku. Wzrosło tez ciśnienie na CO - po upuszczeniu ciśnienia grzejnik na najwyższej kondygnacji się zapowietrzył, więc trzeba było dopompowac znowu ciśnienie w CO. Sytuacja jak w cyrku. Nie wiem czy nie wezwac serwisanta od kotła bo opadam już z sił....

    0
  • #10 11 Lis 2009 20:53
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Najpierw sprawdź naczynie i ten wymiennik. Tu jest przyczyna niekontrolowanego wzrostu ciśnienia

    0
  • #11 11 Lis 2009 20:55
    106
    Poziom 9  

    Kominek pracuje w układzie otwartym ze zbiornikiem wyrównawczym. Racja zaworu nie wolno stosowac ale w układzie CO jest woda z inhibitorem czy czymś takim więc szkoda po prostu wylac. Musimy zlewac do baniaków i potem wpompowywac z powrotem. Masa roboty. Oczywiście coś za coś.

    0
  • #12 11 Lis 2009 21:07
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Skoro kominek pracuje w układzie otwartym, pozostaje niedoskonałość montażu płyt wymiennika po ich czyszczeniu :(

    0
  • #13 11 Lis 2009 21:19
    106
    Poziom 9  

    Teśc sprawdził ciśnienie w obu zbiornikach (od CO i CWU) jest 0,1 właśnie udał się po sprężarkę i będzie próbował nabic oba naczynia. Pytanie czy w obu dac po 1 bar? Czy to może byc przyczyną wzrostu temperatury podczas grzania CWU??

    0
  • #14 11 Lis 2009 21:46
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Nie przypuszczam.
    Ale coś mi tu jest nie jasne.
    Piszesz o kotle 2 funkcyjnym i jednocześnie o zasobniku. Coś mi się wydaje, że jest to kocioł 1 funkcyjny z zaworem 3 drogowym i automatyka przełącza grzanie CO i CWU.
    Skoro tak jest, to prawdopodobnie "przepuszcza" właśnie ten zawór 3D
    Albo do czyszczenia, albo do wymiany.
    Dlatego właśnie podczas grzania CWU grzeje jednocześnie CO

    0
  • #15 12 Lis 2009 07:41
    106
    Poziom 9  

    Tak jak poprawiłem sie w jednym z postów jest to rzeczywiście kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Wczorajsza próba nabicia powietrza do zasobników nie powiodła się. Powód to zbyt krótkie wentyle wystające ze zbiorników - ok. 5mm. Ale ja tego nie widziałem - dzisiaj po południu sprawdzę.

    0
  • #16 12 Lis 2009 18:51
    106
    Poziom 9  

    Oba zbiorniki padły - do wymiany. Nie dało się ich nabic. Jutro kupię a w sobotę wymienię.

    0
  • #17 12 Lis 2009 22:23
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Jak padły, leci z nich woda?

    0
  • #18 13 Lis 2009 08:11
    106
    Poziom 9  

    Zbiorniki zostały zdemontowane. Nie udało sie ich nabic za pomocą sprężarki do pompowania kół samochodowych. Dzisiaj zostaną zakupione nowe i zamontowane.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Próbowałem jeszcze raz sprawdzić kocioł włączając ręcznie grzanie CWU. Kocioł zachował się normalnie - nagrzał wodę w zbiorniku, przy okazji okazało się, że zepsuł sie manometr na zasilaniu wody do zbiornika - sprawdzono zamykając zawór przed manometrem i spuszczając wode ze zbiornika.

    0