Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic 1.9TD - dziwactwa z wyposażeniem elektrycznym

10 Lis 2009 23:22 20160 29
  • #1 10 Lis 2009 23:22
    Usunięty
  • Pomocny post
    #2 11 Lis 2009 07:11
    emeryt2
    Poziom 42  

    To , że akumulator młody , nie znaczy ,że sam się doładowuje. Sprawdz ładowanie.

  • Pomocny post
    #3 11 Lis 2009 10:25
    lgrzeg
    Poziom 14  

    mialem podobny problem glupial licznik, lampka i radio przyczyba byla taka iz w kasecie bezpiecznikowej tasma miala gdzies zimne luty i do bezpiecznikow nie dochodzil plus po kluczyku wyeliminowalem to dokladajac do bezpiecznika napiecie po kluczyku wciskujac cienki kabelek pod bezpiecznik

  • #4 11 Lis 2009 12:14
    Usunięty
  • Pomocny post
    #5 11 Lis 2009 13:17
    wojtek2812
    Poziom 22  

    Tzn że słaby akumulator może je powodować. Sprawdź o czym piszą koledzy wyżej

  • #6 11 Lis 2009 14:04
    Usunięty
  • #7 30 Gru 2009 13:52
    Usunięty
  • #8 30 Gru 2009 14:07
    carrot
    Moderator Samochody

    Odkręcić 2 torxy, odpiąć 20 kostek i masz na wierzchu, ale czeka Cię niespodzianka, bo w skrzynce bezpieczników mieszka UCH

  • #9 26 Lut 2010 00:34
    Usunięty
  • #10 26 Lut 2010 09:32
    zdzicho1233
    Poziom 15  

    Wymienić i przekodować skrzynkę bezpieczników z UCH na pewno pomoże.
    pzdr...

  • #11 26 Lut 2010 14:07
    doktor333
    Poziom 17  

    Szyba kierowcy, central,kierunki-wszystko to "wisi"na jednej masie. Sprawdź masę na lewym,przednim słupku(pod nakładką progu)-dokręcenie itp.

  • #12 27 Lut 2010 00:13
    Usunięty
  • Pomocny post
    #13 27 Lut 2010 19:05
    zibi581
    Poziom 21  

    To jest przycisk bezpieczenstwa po uderzeniu [wypadku] wylacza sie pompa paliwa i silnik zatrzymuje sie nie dojdzie do zapalenia auta , jesji nic sie nie dzieje mozna go wdusic i auto znowu odpala.

  • #14 28 Lut 2010 09:28
    Usunięty
  • #15 28 Lut 2010 11:48
    pawełek3650
    Poziom 16  

    zmień uch też miałem taki problem wymiana pomogła kup komplet z sprawnego auta i problem rozwiązany

  • #16 28 Lut 2010 17:10
    Usunięty
  • #17 28 Lut 2010 18:50
    retsef
    Poziom 14  

    Jeżeli uwazasz ze zrobiles wszystko a problem nadal istnieje, w szczegolnosci jezeli bedzie sie pojawial po wymianie skrzynki bezpiecznikow ja bym jeszcze zwrocil uwage na przewody.

    Nie wiem jak wyglada to dokladnie w scenicu - chociaz w swojej megance zapewne moge porownac, bo pewnie podobnie - ale moze to problem z pekajacymi przewodami. Ja w swojej megance z 97 roku (model z 96) juz zwrocilem uwage, ze niektore przewody po prostu pekaja. Wyraźnie zastosowano przewody nie miedziane, ktore z jakiegos powodu pekaja w srodku, nitka po nitce. Jeżeli w mojej megance juz cos takiego przyuwazylem to moze takze i u Ciebie? Nie znalazlem zebys pisał, z którego roku jest twoj Scenic.

  • #18 28 Lut 2010 23:55
    Usunięty
  • #19 01 Mar 2010 00:51
    retsef
    Poziom 14  

    Aha rozumiem. Zatem to jakis ciezki walek. Mozna by sie zapewne zastanawiac dalej czy to moze i procek, czy glupieje czy co tam sie dzieje. Roznie z mikroprocesorami i drganiami bywa. Zapewne podmiana skrzynki jest najprostszym rozwiazaniem do diagnozy.

    Jezeli bedziesz mial nowa skrzynke ja bym sie pokusil o podmiane samego procka, aczkolwiek to by bylo dziwne gdyby zaczela dzialac.

  • #20 01 Mar 2010 20:39
    Usunięty
  • #21 01 Mar 2010 20:50
    doktor333
    Poziom 17  

    Nie ma BSI może być UCBIC

  • #22 05 Mar 2010 08:32
    moniasyla
    Poziom 2  

    Cześć marcint2525
    Mam od wczoraj ten sam problem w moim sceniku co Ty. Częściej nie działają niż działają kierunkowskazy, centarlny zamek, awaryjne, klakson itd, poza tym samochód jeździ. Czy mógłbyś napisać jak rozwiązałeś swój problem, bo może u mnie jest to samo. Dzięki.

  • #23 07 Mar 2010 09:33
    Usunięty
  • #24 08 Mar 2010 16:13
    Usunięty
  • #25 11 Mar 2010 14:52
    moniasyla
    Poziom 2  

    Witam
    Mój samochód jest już po naprawie. Powodem tych wszystkich cyrków było uszkodzenie wiązki, zwarcie, brak masy (nie wiem o co chodzi ale słyszałam takie nazwy). Wymieniono mi też koło paska alternatora i mikropasek. Koszt wszystkiego 600 zł. Ten mój mechaniko-elektryk mówi, że leżał pod samochodem 2 dni zanim znalazł tą uszkodzoną wiązkę. Pozdrawiam i życzę szczęścia w użytkowaniu tych psujków.

  • #26 11 Mar 2010 15:03
    Usunięty
  • #27 02 Cze 2010 20:58
    surge0n
    Poziom 10  

    no witam...ja już ten temat gdzieś wcześniej poruszałem .Mam identycznie tą samą usterkę w Megance 1.9 DTI .Szlag mnie trafia na maxa,bo juz 3 elektryków zarobiło kase za 'nic'.
    Bzdura z tym samochodem jest niesamowita bo tak jak u marcint2525'a coś sie dzieje na wszystkich odbiornikach 'wysokiego' prądu 20 Amperowego. Czyli wycieraczki, szyby, nagrzewnica,spryskiwacz (nie wspominając już o klimie)Dodatkowo od czasu do czasu ot tak sie włącza wycieraczka tylna. Do tego gasnie sobie wyświetlacz a potem jakby sie 'resetował'-tyle tylko ze po tym owym resecie licznik pokazuje sobie predkośc jaką chce :] jade sobie np 70 a on że juz 150 ! Dochodzi nawet do tego ze przestają działać kierunkowskazy! A no i miga sobie od czasu do czasu nagrzewanie świec (podczas jazdy???) lampka przygasa i zapala sie ni z tąd ni z owąd pod sufitem.
    Najgorsze jest to że jezdzi tym samochodem moja żona z 3 miesiecznym dzieckiem !!!! -bo niestety jest potrzeba i musi jezdzic kiedy ja w pracy.Ale najwiekszą bzdurą tego wszystkiego jest to że 'Renia' robi sobie to w wilgotne dni-właśnie wtedy kiedy nagrzewnica i wycieraczki są potrzebne-po za tym chodzi jak żyleta :]
    Czy ktoś kto naprawił ową przyczynę potrafi wskazac co tak naprawde jest powodem tego wszystkiego? Nie sądze że to procek,bo on nie pracuje na wylaczonym silniku po wyjęciu klucza ze stacyjki.A ja już z odległości 20 metrów wiem czy moja renia bedzie dzisiaj chodzic czy nie-wystarczy że kliknę na centralny zamek i wszystko jak na dłoni-jezeli zapalą sie kierunkowskazy i wycieraczka tylna stoi-to jest ok.A jak sie nie zapalą ,nie odryglują sie drzwi i wycieraczka tylna przesunie sie-to znaczy że nie jest ok.I bądz tu mądry!!!!
    POMOCY!!!!!!!!

  • #28 14 Cze 2010 09:01
    retsef
    Poziom 14  

    Procek w skrzynce bezpieczników jak najbardziej ma zasilanie nawet przy wyłączonym silniku.

    Sądząc po ostatnim zdaniu za ruszanie się wycieraczki przy otwieraniu centralnego zamka, a pewnie i za wszystko wyżej opisane obwiniałbym problemy z masą. Brak porządnej masy jak najbardziej może powodować dziwne uruchamianie się urządzeń. To co teraz należy zrobić zależy od tego czy chcesz samemu szukać dokładnej przyczyny - diagnoza, przeluowanie wszystkich połączeń i ścieżek, wymiana niektórych kabli. Czy też chcesz zrobić o jak najszybciej nie patrząc na koszta - wymiana skrzynki bezpieczników na nową.

  • #29 15 Cze 2010 23:02
    Usunięty
  • #30 25 Cze 2010 23:51
    surge0n
    Poziom 10  

    no i znalazłem! Brak masy w prawym słupku !!! Przewód sie oderwał ! Co za paradoks!!

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME