W domu piętrowym o powierzchni użytkowej około 190-200 mkw postanowiłem wymienić wysłużony kocioł co na gaz. Dom ma trzydziestoletnią instalację co wykonaną z rur stalowych. Zainstalowanych jest łącznie 125 żeberek żeliwnych i 21 aluminiowych. Bardzo długo zastanawiałem się jaki kocioł kupić. W końcu zdecydowałem się na Saunier Duval Niedźwiedź 30 KLOM. Wybrana przez mnie firma przywiozła i sprawnie zainstalowała nowy kocioł. Do sterowania zastosowano Euroster 2000 TX. Nowy kocioł przy zadanej temp. na sterowniku 20 st. i plusowej temp. na zewnątrz włączał mi się tylko 2 (góra 3) razy na dobę. Histereza sterownika to 1 st. Wspomnę jeszcze, że dom jest ocieplony i ma wymienione okna. W związku z powyższym oczekiwałem niskiego zużycia gazu. Zacząłem odpisywać wskazania licznika i porównywać z wcześniejszym zużyciem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że zużywam znacznie więcej gazu niż wcześniej przy starym kotle. Poproszony przeze mnie serwisant Saunier Duval doradził mi abym zrezygnował ze sterownika w pokoju i regulował (nastawiał) temp. tylko na kotle, ponieważ wtedy kocioł częściej się włącza i nie pozwala do zupełnego wychłodzenia wody w instalacji, a właśnie to podgrzewanie zupełnie zimnej wody (chociaż rzadkie) pochłania olbrzymie ilości gazu. Wtedy to właśnie kocioł grzeje na maxa. Szybko jednak okazało się że minimalna temp. jaką można nastawić na kotle to jest 45st. Przy plusowej temp. na zewnątrz to za dużo. Wtedy przydałyby się zawory termostatyczne przy grzejnikach, ale ja ich nie mam. Montaż z kolei 15 szt z robocizną to około 2000 zł. Nie chciałbym inwestować takiej kwoty w starą instalację, tym bardziej, że nie mam pewności czy przyniosłoby to oczekiwany rezultat. Poradził mi więc zainstalować przy kotle zawór 3 drogowy (mieszacz) i regulować temp. tylko na kotle. Co o tym sądzicie? Czy w tej sytuacji w jakiej się znalazłem to będzie optymalne rozwiązanie? Podobno to pozwoliłoby uzyskać niższe temp. w pomieszczeniach chociaż kocioł nastawiony by był np. na 50st. Kocioł włączałby się znacznie częściej niż ze sterownikiem pokojowym Euroster i nie dopuszczałby do zbytniego wyziębienia wody w instalacji. Dodam jeszcze, że kocioł jest jednofunkcyjny, żeliwny.