Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

linksys WAG54GS + AP?? Problem

asasin 11 Nov 2009 14:07 1740 9
    asasin
    Level 11  
    Witam mam pewien problem.posiadam router linksys wag54gs którym rozdzielam 2 mb neostradę.Router i kompuer stacjonarny mam z w jednym końcu domu , a swój pokój w którym korzystam z laptopa w drugim końcu i dodatkowo piętro niżej.Mam zrobioną sieć bezprzewodową jednak sygnał jest niestabilny ..i tu moje pytanie chciałbym zrobić tak aby jakośc połaczenia była lepsza..a dodatkowo chciałbym podłaczyć dekoder N-ki i play stasion 3 do internetu.Z tego co wyczytałem w internecie to powinienem dokupić jakis access point ale z tego co się orientuje to ma on tylko jedno wyjscie.Czy jeżeli dokupie drugi router, podłacze do niego dekoder,play station kablem i bezprzewodowo laptopa oraz ustawie go w odpowiednim trybie to bedzie to wszystko razem działać z tym linksysem którego mam?? A i jeszcze drugie pytanie czytałem ze do tego linksysa trzeba dokupić drugiego tej samej firmy bo innych może nie działać..:/ czy to prawda czy moze da rade coś tańszego typu D-link czy TP-Link ?? z góry dziękuje za pomoc
    xanio
    Level 27  
    a "piętro niżej" chcesz mieć dostęp do sieci po kablu czy tylko wifi? Jak tylko wifi to wystarczy access point. Nie wiem co rozumiesz przez to, że "ma on tylko jedno wyjście".

Ja bym oczywiście brał linksysa, chociaż musu nie ma. Kupując d-linka jakieś 20zł pewnie zaoszczędzisz.
    asasin
    Level 11  
    piętro niżej chce mieć przez Wifi tak jak mam z tym ze teraz mam słaby zasięg ..ale jeżeli bym sie zdecydował na zakup drugiego routera badz access pointu i postawił go własnie w tym pokoju piętro niżej to chcialbym dodatkowo podłaczyć do niego kablem playstation i dekoder N-ki..a AP chyba ma tylko jedno wejscie do podłączenia kablem czy się myle ??
    xanio
    Level 27  
    tak, AP ma jedno gniazdko sieciowe, które byś miał i tak zajęte bo właśnie tak doprowadziłbyś sieć do AP. Jeżeli chcesz podpinać do tego kable to musisz mieć drugi router albo AP i switch (ale ta opcja zwiększa ilosć urządzeń).
    asasin
    Level 11  
    mam jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem... czy jeżeli kupie ten drugi router ,postawie go w tym drugim pokoju gdzie mam laptopa podłacze kablem playstation i dekoder i bezprzewodowo laptopa to bedzie on się łaczył z tym routerem na górze gdzie mam internet ??nie rozumiem za bardzo z ostatniej wypowiedzi pierwszego zdania..
    xanio
    Level 27  
    no jakoś musisz do tego drugiego routera doprowadzić sieć. Zazwyczaj robi się to kablem z pierwszego routera.
    asasin
    Level 11  
    A nie da rady zrobić tak żeby obydwa routery łączyły się ze sobą bezprzewodowo ?? bo jezeli mam puszczać kabel od jednego do drugiego przez pól domu to równoczesniebym mógł trzy ... wiec to sie mija z celem.. jest taka możliwość ??
    xanio
    Level 27  
    Tak, zresztą był niedawno taki temat ale wtedy potrzebujesz router, który ma 2 radia albo router i access-point. Ten drugi ustawiasz w trybie client i kablem od niego puszczasz sieć do nowego routera.
    asasin
    Level 11  
    a czy mogłbyś mi pokazac takie urządzenie bo juz nic nie rozumiem... a nie moze byc poprstu router z funkcja AP ??
    xanio
    Level 27  
    Hm.. w sumie masz rację, na potrzeby domowe, gdy urządzenia są w tej samej sieci, powinien wystarczyć sam router z wifi. Ustaw go w tryb wireless bridge.