Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie silnikiem DC 10kW

KEN 27 Jun 2004 23:18 5092 12
Relpol
    KEN
    Level 14  
    Witam!
    Właśnie projektuję mikroprocesorowy sterownik do silnika prądu stałego! Sprawa normalnie jest dość prosta ale w tym przypadku jest to silnik bocznikowy 10kW/80V i napędza on wielki wózek akumulatorowy. Szczególnie chodzi mi o układ wykonawczy. Co zastosować? Jakieś tranzystory IGBT? Jak to wszystko zabezpieczyć bo jakiś małe niepowodzenie przy takiej mocy topi kable w sekundę!! Jeśli ktoś robił coś podobnego na takie moce to proszę o podpowiedź. Wszelkie rady i sugestie mile widziane!
    Dzięki!
  • Relpol
    BoskiDialer
    Level 34  
    125 Amper.. dużo.. z mikroprocesora najlepiej zrobić taką konstrukcje: mikrokontroler steróje (za pomocą tranzystora) małym przekaźnikiem (np 500mA) który steróje większym (5A) który to zaś steróje ostatecznymi przekaźnikami dużej mocy (np 6 przekaźników równolegle połączonych po 25A). potrójna izolacja, do takiego natężenia wontpie żeby sie nadał jaki kolwiek tranzystor.
    ciekawe jak by wyglądała sytuacja z 6 przekaźnikami końcowymi, kiedy tylko jeden by się załączył :)
    mzielin
    Level 22  
    Faktycznie dużo, ale IGBT spokojnie sobie poradzą. Problem jest inny. Podczas wyłączania ( i PWM) powstaja przepięcia, które trudno jest "gasić". Tracone są tam b.duże moce. Polecam podejrzeć najpierw jakieś noty aplikacyjne producentów np. www.irf.com
  • Relpol
    diag
    Level 29  
    Czy to jest silnik samo, czy obcowzbudny?
    KEN
    Level 14  
    przekaźniki odpadają musia to być regulacja płynna!
    diag
    Level 29  
    Podaj jaka konstrukcja silnika.
    KEN
    Level 14  
    wczesniej napisałem ze jest to slilnik bocznikowy ale to była pomyłka!!!
    Dokładnie jest to silnik szeregowy samowzbudny
    Fakiros
    Level 13  
    Co do obwodów mocy to proponuje sie przejść do działu Automatyka i elektronika przemysłowa. Ten dział jest w zasadzie bardziej przeznzczony dla programistów i elektroników systemów embedded niż energoelektroników. I tutaj możesz w zasadzie zadać pytanie typu jak się uchronić przed przepięciami pochodzącymi z obwodu mocy.
    Zajmowałem się uruchamianiem urządzeń dużych mocy, i powiem że napewno sam optoizolator to mało (pojemności pasożytnicze powodują zawieszanie sie proca) ja stosowałem światłowód - bardzo ciężko to odsprzegnąć jeżeli chodzi o samą optoizolację, choć nie mówię że to nie możliwe, potrzebna jest do tego dość spora wiedza ziązana z EMC.
    Co do obwodu mocy to jakiś chooper z obwodami przeciw przepięciowymi snuber, clamp circuit - nic wiecej nie powiem to to nie ten dział na forum.
    gpql
    Level 17  
    Jezeli możesz sterowac go z napiecia przemiennego to mam rozwiązanie w postaci sterowanego mostka tyrystorowego.

Pozdrawiam Grzegorz
    KEN
    Level 14  
    nie,nie to smiga z akumulatorów
    gpql
    Level 17  
    Skoro z akumulatorów to zostaje sterowanie z PWM
    poszukaj tranzystorów z serii IRL i po połączeniu kilku + rezystory równoważące mogło by to działać.
    Nie wiem czy potrzebna jest ci stabilizacja obrotów.
    Wykonałem kiedys taką prace dyplomową sterowania silnikiem DC za pomocą PWM z stabilizacją obrotów na tarczy impulsowej z regulatorem PID.

Pozdrawiam Grzegorz
    Electro77
    Level 10  
    Witam
    Musisz zastosować układ czoperowania prądu w celu jego ograniczenia przy rozruchu lub przy zaklinowaniu się ' z jakichś powodów' osi silnika.
    W tym celu stosujesz rezystor mocy poniżej mostka tranzystorowego (mostek H) z którego napięcie podajesz na komparator. Komparator ma na drugiej nóżce napięcie odniesienia (z potencjometru).
    Z wyjścia komparatora podajemy sygnał na bramkę NAND lub AND (w zależności od struktury układu). Na drugą nóżkę bramki podawane jest napięcie PWM z CPU. Wyjście bramki załącza tranzystor klkuczujący - znajdujący się nad mostkiem H i odcinający od niego napięcie.
    Teraz sprawa jest prosta
    - tranzystor kluczujący czoperuje prąd zasilający(ogranicza do zadanej wartości) oraz steruje prędkością poprzez PWM
    - mostek H w czasie ruchu jest załączony na stałe i wyznacza tylko kierunek obrotów (prawo/Lewo)
    - rezystor mocy poprzez ujemne sprzężenie zwrotne - za pośrednictwem komparatora i bramki steruje tranzystorem kluczującym.
    Przydał by się jeszcze pedał gazu do pojazdu -ale to może być wiele rozwiązań i już w to nie wnikam.
    Mam nadzieje że pomogłem
    Pozdrawiam