Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEG Favorit Triathlon 45_2 DBL 04 - nie działa panel sterowania

Arjano 11 Lis 2009 18:32 4506 8
  • #1 11 Lis 2009 18:32
    Arjano
    Poziom 9  

    Witam!

    Po kilku latach bezusterkowego działania dziś zmywarka mnie zawiodła... Jej typ to AEG Favorit Triathlon 45_2 DBL 04. Objawy: po włączeniu zapala się dioda zasilania. Niestety, cały panel wyboru programu zmywania i wyświetlania ledami komunikatów błędów oraz stanu zmywarki nie świeci. Przyciskanie przycisków nic nie daje. Głuchy...

    Sprawdziłem, czy nie ma wody pod zmywarką, suchutko, styropian w położeniu niskim, mikrowyłącznik pstryka jak podnoszę styropian - więc ok, zresztą wtedy chyba nie byłoby wcale zasilania (ale może się mylę), a przecież jest.

    Sprawdziłem luty na płytce programatora, nie widać zimnych lutów (ale na oko to chłop w szpitalu umarł, nie?), nie widać nadpaleń ścieżek czy uszkodzeń elementów. Skręciłem wszystko do kupy i już...

    Może spotkaliście się z taką usterką i potraficie coś doradzić? Czy został tylko serwis?

    pozdrawiam
    Arjano

    0 8
  • #2 11 Lis 2009 20:18
    yrmark
    Poziom 20  

    Witaj
    takie zachowanie się sprzętu świadczy o braku zasilania modułu sterowania i tam szukałbym przyczyny
    pozdrawiam

    0
  • #3 11 Lis 2009 20:26
    _LBX_
    Poziom 22  

    A zasilacz sprawdzony? Doprowadzenie prądu do modułu do oglądnięcia.

    0
  • #4 12 Lis 2009 09:39
    Arjano
    Poziom 9  

    Tabliczka znamionowa układu sterującego podaje, że zasilanie jest 230 V, 50 Hz. Na wejściu jest ok. 100 V. Kabelki idą gdzieś na spód zmywarki, dzisiaj rozmontowuję ją dalej, może dojdę do jakiegoś zasilacza. Gdzie go szukać? :-)

    0
  • #5 12 Lis 2009 14:02
    _LBX_
    Poziom 22  

    Jak na wejściu zasilania modułu jest 100? Powinno być 220

    0
  • #6 12 Lis 2009 14:31
    Arjano
    Poziom 9  

    No, nawet 230 V powinno być. A jest 100 V. Płytka w pudełeczku układu sterowania ma tylko jedno zasilanie (pozostałe kabelki są niskonapięciowe), a układ jest sygnowany 230V, 50 Hz, więc coś jest nie tak. Gdzieś to zasilanie się gubi. Na wyłączniku i lampce kontrolnej POWER jest 230 V.

    0
  • #7 12 Lis 2009 17:33
    yrmark
    Poziom 20  

    pod panelem sterowania masz dwa moduły komunikują się listwą przyłączeniową, jak się oriętuję ten po prawej jest sterowaniem napięciem i tam powinno się skupić Twoje szukanie
    pozdrawiam

    1
  • #8 06 Kwi 2012 17:10
    weft
    Poziom 1  

    Witam. Mam dokladnie ten sam problem z ta sama zmywarka. Rozwiazal juz ktos co sie stalo?

    0
  • #9 06 Kwi 2012 19:21
    Arjano
    Poziom 9  

    Tak, żona rozwiązała. Powiedziała: wywal mi z kuchni ten badziew i kup mi tego nowego Boscha!
    Kupiłem, o dziwo miała rację. Nowy Bosch działa znakomicie a AEG stoi w piwnicy i czeka aż go ktoś zutylizuje. Chętnie sprzedam na części. :-)

    0