Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przekaźnik sterowany podczerwienią.

Dragas 11 Lis 2009 18:49 1059 2
  • #1 11 Lis 2009 18:49
    Dragas
    Poziom 26  

    Witam
    Dzisiaj złożyłem nadajnik i odbiornik zgodnie z schematem Link. Nie wiem dlaczego, ale układ nie działa. Przy podłączeniu zasilania przełącznik tylko zaskoczy na chwile, po czym znów się wyłącza. Pilot próbowałem dostrajać, ale nic. Zamiast przekaźnika, wlutowałem diodę LED. W ciemności widać, jak dioda cały czas (niezależnie od pilota) leciutko się świeci. Jeśli przybliżę nadajnik, to dioda zaczyna działać, tak jak naciskam włącznik na pilocie. Nie wiem czym jest spowodowane to, że układ nie działa poprawnie.
    Jeśli ktoś już budował ten układ, i miał z nim problem, proszę o napisanie w jaki sposób rozwiązał swój problem.

    0 2
  • #2 11 Lis 2009 21:38
    Dido230
    Poziom 22  

    Tak na początek to może po załączeniu się przekaźnika jest zbyt wielki spadek napięcia zasilania.

    0
  • #3 12 Lis 2009 08:53
    Dragas
    Poziom 26  

    Kiedy podłączam zasilanie do odbiornika, to za chwilę zaskakuje przekaźnik (niezależnie od pilota, czy jest pilot ON czy OFF).
    Jeśli pilot jest On lub Off, to na przekaźniku jest około 0,6-0,7V cały czas. Jednak, kiedy zaczynam włączać pilot, to napięcie spada do 0V. Kiedy wyłącze pilot, napięcie znów wraca do 0,6-0,7V. Nie wiem gdzie jest problem, ponieważ ukłąd jest dobrze zmontowany.

    0
  Szukaj w 5mln produktów