Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Aspire 5320 - po zalaniu nie działa klawiatura

Konop 11 Lis 2009 19:30 3837 6
  • #1 11 Lis 2009 19:30
    Konop
    Poziom 10  

    Witam,

    Laptop Acer Aspire 5320, został zalany w czasie pracy (z podłączoną baterią oraz ładowarką) wodą. Został natychmiast odłączony od zasilania i baterii.
    Po rozkręceniu, pomimo, że był zalany wodą były zacieki (najwięcej w okolicy South Bridge ICH8M oraz gniazda wyjściowego na monitor zewnętrzny)

    Płyta została wymyta izopropanolem oraz solidnie wysuszona.
    W obecnym stanie laptop się uruchamia ale klawiatura nie działa. Nie można wejść do biosu ani wybrać trybu, w którym ma się uruchomić system windows.
    Gdy upłynie 30 sekund system sam próbuje wystartować w trybie normalnym co skutkuje niebieskim ekranem i automatycznym resetem (i tak w kółko).
    Bez podłączonej klawiatury jest identycznie.

    Tu pytanie czy jest sens próbować podłączać nową klawiaturę (czy system powinien wystartować bez klawiatury?). A może jest uszkodzony kontroler na płycie głównej?

    0 6
  • #2 11 Lis 2009 21:52
    mjq
    Poziom 18  

    Wypnij oryginalną klawiaturę i podepnij klawiaturę na USB. Powinno się dać wejść do BIOS-u i odpalić system. Ale bez drugiej klawiatury nie będziesz wstanie sprawdzić czy to wina zalanej klawiatury czy coś już jest nie tak na płycie.

    0
  • #3 11 Lis 2009 22:39
    pawelbul
    Poziom 18  

    Klawiatura nie powinna mieć wpływu na uruchomienie systemu. Laptop powinien się uruchomić z odłączoną klawiaturą. Czy jesteś w stanie odczytać kod błędu blue screen?

    0
  • #4 12 Lis 2009 08:25
    Konop
    Poziom 10  

    A więc tak:
    - kodu błedu nie mogłem odczytać ponieważ było to tylko mrugnięcie ekranu na niebiesko.
    - zgodnie z poradą podłączyłem klawiatutrę na USB i udało mi się wejść do BIOS'u
    - tam zauważyłem że ustawienia zostały zresetowane (pewnie przez kąpiel w izopropanolu) i skojarzyłem, że pewnie zmienił się tryb dostępu do dysku - jak mam ustawione AHCI to nie startuje więc zmieniłem na IDE.
    - system wystartował w trybie normalnym bez problemu

    Teraz pozostaje mi kupić nową klawiaturę i spróbować ją uruchomić licząc, że na płycie kontroler też zechce współpracować.

    Temat do zamknięcia chyba, że są jeszcze jakieś trafne przemyślenia. Dzięki za pomoc.

    0
  • #5 12 Lis 2009 10:26
    machlo1
    Poziom 15  

    Mała podpowiedź.

    Mostek steruje także kartą grafiki.

    Jeżeli sadzi Ci bluescreena na samym początku = nie może uruchomić odpowiedniej rozdziałki = nie wejdzie do systemu.

    Mogę się założyć że w trybie awaryjnym wszedł by do systemu.

    Ale tu jest problem bo klawiatura nie działa.
    Podepnij jakąś swiecącą myszkę pod usb - sprawdz czy chociaż świeci, jeśli nie - bankowo mostek.
    Klawiatura po zalaniu powinna paść częsciowo, nie cała na raz. Sprawdź czy chociaż numlock, capslock albo jakiś skrót do uruchomienia urządzenia w lapku zadziała(może być nawet przełączanie ekranu). Jeśli nie - również na bank mostek.

    Jak na moje oko kupowanie klawiatury w celu weryfikacji uszkodzonego BGA jest zbędnym wydatkiem


    Pozdrawiam

    0
  • #6 12 Lis 2009 12:10
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 12 Lis 2009 12:50
    Konop
    Poziom 10  

    Użytkownik "machlo1" chyba nieuważnie przeczytał mojego wcześniejszego posta. Klawiatura pod USB działa prawidłowo a powodem "niebieskiego ekranu" był zły tryb pracy dysku twardego ustawiony w Biosie.

    Dodam jeszcze, że klawiatura po zalaniu zaliczyła kąpiel w letniej wodzie z "ludwikiem" - nie była moczona w izopropanolu, który podobno źle wpływa na napylone ścieżki na folii klawiatury.

    0