Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z zatankowaniem Seicento 900-2000 rok.

krisi3 11 Nov 2009 20:03 9031 10
Wago
    krisi3
    Level 20  
    Od pewnego czasu mam problem z tankowaniem, leje paliwo i co chwile wyłącza mi się pistolet co to może być.
  • Wago
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    _LBX_
    Level 22  
    Mi to wygląda, jakby pistolet odbijał.
    krisi3
    Level 20  
    Dodam tylko że jeżdżę autem dziewięć lat i nie miałem problemu na żadnej stacji,dzisiaj tankowałem na shelu i nerwy puściły mi przy wlaniu ośmiu litrów,a miało być do pełna?.więc podjechałem na drugą stację (orlen) i tam dotankowałem do pełna choć też były dwa momenty kiedy pistolet mi się wyłączył.
    rupcio
    Level 17  
    Witam
    Prawdopodobnie niesprawne jest odpowietrzanie zbiornika. Przypuszczam, że w tym samochodzie przewód wlewu paliwa nie jest doprowadzony do zbiornika paliwa w jego najwyższym punkcie. Wtedy zamknięte nad paliwem powietrze musi uchodzić ze zbiornika przewodem (w zbiornikach o kształcie tworzącym kilka najwyższych miejsc - kilkoma przewodami) o stosunkowo małej średnicy, łączącym najwyższy punkt zbiornika z wlewem paliwa. W czasie tankowania powietrze i pary paliwa przepływają znad wlanego już paliwa do wlewu paliwa. Jeśli to nie działa to tworzy się poduszka gazowa (powietrze i pary paliwa) nad wlanym już paliwem, która uniemożliwia dalsze tankowanie.
    Pozdrawiam
    krisi3
    Level 20  
    Panowie a do czego służą te dwa korki?

_LBX_
    Level 22  
    To jest właśnie odpowietrzenie. W najwyższym punkcie zbiornika. Jeżeli ma takich punktów więcej to wężyków jest więcej. Sprawdź drożność tych wężyków.
    krisi3
    Level 20  
    Czy wystarczy dmuchnąć żeby stwierdzić ich drożność?
    krisi3
    Level 20  
    Panowie a czy ktoś wie jak ten mechanizm działa,na jakiej zasadzie?.

1-odpowietrzenie.
    2-wlew paliwa.
    3-odpowietrzenie.
    4-odpowietrzenie.
    5-co to jest za mechanizm i jak powinien prawidłowo działać?
    6-do czego służy ten przewód i gdzie on jest podłączony?