Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Technics SA GX-350 - wyłącza dźwięk.

szymonek1988888 11 Nov 2009 21:40 4880 6
  • #1
    szymonek1988888
    Level 9  
    Witam. Mam problem z w/w amplitunerem. Otóż od jakiegoś czasu dzieje się z nim coś dziwnego. Jak słucham muzyki i ustawie na dość głośno amplituner się wyłącza ( konkretnie traci się dźwięk). Trzeba wyłączyć amplituner, odłączyć od prądu, poczekać chwile i po ponownym uruchomieniu działa bez problemu. Czym to może być spowodowane?
  • #2
    sebek99
    Level 15  
    Nie znam tego sprzętu ale możliwe, że włącza się zabezpieczenie końcówki mocy. W nowszych modelach pojawiał się dodatkowo napis "overload".
    Miałem tak w SA-AX540. Musiałem w nim wymienić końcówki mocy.
  • #3
    tobii3
    Level 11  
    szymonek1988888 wrote:
    Witam. mam problem z w/w amplitunerem. otuż od jakiegos czasu dzieje sie z nim cos dziwnego. Jak slucham muzyki i ustawie na dosc glosno amplituner sie wylacza ( konretnie traci sie dzwiek). trzeba wylaczyc amplituner, odlaczyc od pradu, poczekaz chwile i po ponowym uruchomieniu dziala bez problemu. Czym to moze byc spowodowane?



    kolego a włacza ci sie komunkat na wyswietlaczu OWERLOAD jesli tak to mozesz miec niesprawny wiatrak z tyłu i wyłącza sie amplituner zeby zabezpieczyć końcówke mocy przed spaleniem, tez to miałem wymieniłem silniczek-wiatraczek i sprzęt śmiga aż miło...powodzenia i napisz czy to to....
  • #4
    szymonek1988888
    Level 9  
    Niestety żaden taki komunikat sie nie pojawia. Co do wiatraczka do chodzi, podpinalem go tez bezposrednio pod linie 12v na trafku ( wtedy chodzil caly czas ) ale problem nie zniknol sprubuje sciagnac radiator i naloazyc nowej pasty termoprzewodzacej


    Regulamin p.15
    Błędy w postach należy poprawić.
    (dj-MatyAS)
  • #5
    Jerzy Majkut
    Level 25  
    Witam! Myślę, że trzeba sprawdzić dokładnie miejsca lutowane w obrębie wzmacniacza mocy. Mikroprzerwy też potrafią dawać podobne efekty. Pozdrawiam.
  • #6
    Ramzes one
    Level 15  
    Proszę jako pierwsze wyciągnąć silnik wentylatora i zmierzyć oporność,powinno być ok.25 Ohm.Jeżeli jest ok to wtedy należy sprawdzić układ sterujący silnikiem.Ten amplituner będzie odłączał końcówkę mocy jeżeli występują jakieś nieprawidłowości w działaniu układu sterującego silnikiem wentylatora.Wentylator nie jest załączany poprzez czujnik temperatury lecz poprzez przekroczenie określonej wartości na wyjściach głośnikowych dla tego następuje odłączenie końcówki mocy po podkręceniu głośności.
  • #7
    marcin5747
    Level 12  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ale problem jest już naprawiony ;). Działo się tak dlatego, iż gdy wzmacniacz był bardzo gorący po cichym słuchaniu i włączyłem z zaskoczenie piosenkę z dużym bassem. Teraz wystarczy tylko poczekać jeśli wzmacniacz będzie chłodny, to już bez obaw. Problemu nie ma ;). A mam jeszcze jedno pytanie. Jaki model pilota jest zalecany dla tego amplitunera? i czy to prawda że jeśli na pilocie będziemy zmieniać głośność to potencjometr na amplitunerze będzie się ruszał? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam ;)

    Moderated By dj-MatyAS:


    marcin5747 wrote:
    problem jest już naprawiony
    ...ale posty nie.
    Nadal Kolega nie zauważył wpisu moderacyjnego?
    Ostrzeżenie.