Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak komunikacji Step 7 z CPU 224

seba4270 12 Nov 2009 09:05 1981 6
    seba4270
    Level 14  
    Witam. Mam problem z komunikacją ze sterownikiem CPU 224 XP . Po odpaleniu programu i połączeniu kablem PPI ustawieniu na nim prędkości wogóle nie wykrywa sterownika. ( Inne rzeczy przez RS chodzą np. drukarka). Zdarzyło się ze wyłączyłem port i włączyłem go jeszcze raz i mogłem się połączyć ale po wyłączeniu kompa i włączeniu już nie. A teraz już wogóle nie . Różne ustawienia portu też nic nie dają. A drukarka przez RS chodzi.
    seba4270
    Level 14  
    Drukarka etykiet ZEBRA Z4m po RS 232. Raczej nie po wczesniej mogłem się łączyć a teraz nie. Diody mrugają , jakiś czas szuka a potem brak połączenia.
    arwit
    Level 27  
    Spróbuj przełączyć sterownik w stop i wtedy dopiero nawiązać połączenie z Microwin'em
    kemot55
    Level 31  
    A jaką masz ustawioną prędkość na kablu PPI (jak są ustawione przełączniki o ile w ogóle konwerter je posiada)?
    seba4270
    Level 14  
    prędkość 9,6. Przełącznik drugi i piąty jest na 1. Dziwne jest to że włączam i wyłączam port COM1 zmieniam ustawienia i za któryms razem uda mi się połączyć ze sterownikiem. Ale jak póżniej wyłącze i włącze komputer to zabawa od nowa z komunikacją ze sterownikiem. O co tu chodzi przecież komp nie gubi ustawień.
    dzwilu
    Level 11  
    Jedynym sposobem w tej sytuacji jest komunikacja ze sterownikiem w trybie STOP. Prawdopodobnie w trybie RUN aplikacja do drukarki pisze coś na port PPI.

Pozdrawiam