Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

T263R4 (Bross), IPTV Dialog

esem 12 Nov 2009 13:20 13032 37
    esem
    Level 17  
    Od tygodnia mam usługę TV. Jako modem dostałem T264R4 (czarny).
    Telewizja chodzi max. 70-80 min., potem "kanał chwilowo niedostępny" = restart modemu.
    Modem już był 2x wymieniany, czekam na 3szt.
    Zastanawiam się nad przyczyną (?)
    -wadliwa partia modemów,
    -połączenie z dekoderem mam w technologii "homeplug",
    -źle zestawione łącze? podobno Dialog sprawdzał i jest O.K.,
    -coś jeszcze :?:
    Dodam, że jak dekoder jest wyłączony to sesje internetowe mam dłuższe ale nigdy nie było "dialogowskich" 48h, ba nie było nawet 12h - mam dynamiczne IP.
    Zastanawiam się nad opcją kupienia modemu ADSL z routerem :idea:
    Ale czy poradzimy sobie z konfiguracją IPTV w wydaniu "dialog" (?)
    EBC41
    Level 28  
    Może nie odniosę się bezpośrednio do tematu kolegi, ale moja opinia jest taka. Telewizja to telewizja a internet to internet. To są dwa różne media do których transmisji powinny być wykorzystywane osobne standardy i media transmisyjne. Do TV mamy nieśmiertelny PAL, albo jak kto woli MPEG-2 albo MPEG-4. A do internetu jest TCP/IP. I niech tak z łaski pozostanie.... Tyle moich osobistych wycieczek

Z tym przypadkiem sam sobie nie poradzisz. Wina leży ewidętnie po stronie operatora czyli Dialogu. Jedyne co tobie pozostaje to reklamowanie usług, a jeżeli nie przyniesie to rezultatu to albo wypowiedzenie umowy w trybie natychmiastowym, albo zażądanie obniżenia abonamentu
    esem
    Level 17  
    Ale tpsa jakoś sobie z tym problemem radzi (?)
    Moje pytanie było z cyklu: jak pomóc dialogowi poradzić sobie z moim problemem :?:
    EBC41
    Level 28  
    tepsa też sobie z tym do końca nie radzi.... A niestety nie masz jak im pomóc :P
    esem
    Level 17  
    Ale jakie mogą być przyczyny tak częstych resetów modemu?
    Dialog ogranicza się do ich wymiany na nowe (?) Czyżby dawał Klientom niesprawdzone sztuki? Rozumiem takie zachowanie przy pierwszym wydaniu sprzętu - ale na reklamacje to wiezie się już chyba przetestowany sprzęt?
    EBC41
    Level 28  
    modemy z pewnością są sprawne.. Problem pewnie leży w linni, albo konfiguracji urządzeń. A że nie jesteś ich właścicielem tylko najemcą to nie masz dostępu do żadnej konfiguracji
    esem
    Level 17  
    Wczoraj, jak trzeci modem, dostałem XAVI X7722r+, AD listopad 2004.
    Wszystkie problemy zniknęły. Modem stary ale bezbłędny. :D
    kalikst666
    Level 11  
    Problemem jest protokół IGMP ver. 2. Modemy choć powinny nie zawsze przepuszczają cały ruch. I jak switch lub router multicastowy co pewien czas odpytuje "Kto jeszcze ogląda" to nie przesyła tego do/od STB. Pewnie jakaś wadliwa paczka modemów.
    esem
    Level 17  
    kalikst666 wrote:
    Problemem jest protokół IGMP ver. 2. Modemy choć powinny nie zawsze przepuszczają cały ruch. I jak switch lub router multicastowy co pewien czas odpytuje "Kto jeszcze ogląda" to nie przesyła tego do/od STB. Pewnie jakaś wadliwa paczka modemów.

I dlatego się co 70-80 minut restartowały :?:
    kalikst666
    Level 11  
    Zrozumiałem że ty musiałeś modem zrestartować żeby wróciły serwisy. Jeżeli same się restartowały to raczej problem z softem odpowiedzialnym za wdzwanianie się w sieć dialogu.
    Dziwne że nie dali ci bramki VoIP, tylko jakiś stary modem, U mnie ta bramka (tilgin) działa bezbłędnie.
    esem
    Level 17  
    kalikst666 wrote:
    Zrozumiałem że ty musiałeś modem zrestartować żeby wróciły serwisy. Jeżeli same się restartowały to raczej problem z softem odpowiedzialnym za wdzwanianie się w sieć dialogu.
    Dziwne że nie dali ci bramki VoIP, tylko jakiś stary modem, U mnie ta bramka (tilgin) działa bezbłędnie.

No niestety, ostatnia partia modemów sypała się u mnie. Im nowszy produkt - tym gorszy.
    Stary jest bezbłędny. Bramki VoIP nie potrzebuję.
    VoodooPL
    Level 11  
    Witam,
    mam zblizony problem dotyczacy nowego modemu Dialogu T263R4 (czarny) + dekoder Albis.
    Juz sie przekonalem ze dekoder musi byc podlaczony do modemu Dialogu zeby dzialal, gdy podlaczam go do routera pokazuje sie komunikat w TV "kanal chwilowo niedostepny".

Generalnie problem jest inny, po kilku rozmowach z konsultantami Dialogu stwierdzilem ze nie maja pojecia o czym gadaja.
    Otoz tlumacze raz babce, drugi raz facetowi caly problem, ze konsultant z ktorym podpisywalem umowe przez telefon obiecal ze router bede w stanie podlaczyc do modemu ktory rozdzieli WiFi po lokalu i wszystko bedzie dzialac jak wczesniej, niestety tak nie jest.

Posiadam router LINKSYS WAG54GS z Annex B (router, modem, firewall, switch i WiFi)

Konsultanci zapewniali mnie ze musze podlaczyc router do 1 portu w modemie, a do routera podpinam kabel RJ-45 komputera stacjonarnego.
    Tak tez zrobilem i lipa.
    Oczywiscie robilem to na roznych ustawieniach routera:
    - czyli router zresetowany do ustawien fabrycznych i skonfigurowana tylko opcja Wireless zeby umozliwic laptopom konakt z netem - nie udalo sie.
    - router z wprowadzonymi parametrami protokolu PPPoE z ustawieniami LLC oraz VPI i VCI 1 oraz 32, loginem i haslem, czyli wszystko tak jak ma byc i wciaz lipa.

Laptop normalnie laczy sie z siecia WiFi ale router nie dzieli sygnalu internetowego, wyglada to tak jakby sygnal do niego nie dochodzil.

Nastepnie ten kabel routera ktory podlaczony jest do 1 portu w modemie, jego druga koncowke podlaczalem w routerze i pod 1 port (zolty) switchowy, takze pod port LINE i nic wciaz lipa.

Teraz zastanawiam sie czy modem dialogu wspopracuje tylko i wylacznie z urzadzeniem pelniacym role tylko i wylacznie routera (bez modemu) czy tak jak w moim przypadku routero-modem z annexem B tez powinien zaakceptowac ?

Konsultanci w Dialogu mowili mi ze dlatego mi nie dziala bo mam zly router, dlatego ze jest z modemem i poleca zebym kupil nowy, wiec pytam sie konsultanta czy posiadaja liste kombatybilnych routerow ktore wspopracuja z ich modemem lub tez zeby podal mi konkretny model i marke. A konsultant odpowiada, ze moze to byc dowolny router byle byl z Anexem B. No i rece mi opadly :(
    Tlumacze mu ze Annex A i B wsytepuje wylacznie w routerach z zintegrowanym modemem ADSL, a w golych routerach zaden Annex nie wsytepuje.
    Dzis rozmawiam z kolejna babka ktora powtarza jego slowa odpowiadajac na moje pytanie jaki zatem router bedzie odpowiedni... ehhh

No dobra, prosze Was o porade:
    - jaki router powinienem zainstalowac do modemu
    - jesli posiadam modemo-router LINKSYS WAG54GS jaki tryb pracy powinienem ustawic? PPOE, moze RFC 1483 bridge albo cos podobnego ?
    - podlaczajac router do modemu gdzie kabel w routerze powinien zostac podlaczony ? rowniez pod 1 port (zolty) czy moze LINE ?

dzieki za odpowiedzi
    pozdrawiam
    esem
    Level 17  
    LINKSYS WAG54GS jest za cieńki - nie podzieli Ci pasma na IPTV i Internet. Szczegóły w innych tematach np. videostrada. Nie chce mi się sprawdzać ale nie jest to też zapewne modem ADSL2+
    Czyli musisz korzystać z T263R4 i jego pierwszy port (bridge) wykorzystać dla WAG54GS celem podziału Internetu.
    Jak tak zrobiłem, co prawda z udziałem WRT54GL (router) i wszystko hula bezbłędnie.
    Ustawienia połączenia IPTV (dla routera) są nadal skrzętnie ukrywane przez Dialog i nic tu nie wskórasz. Możesz próbować na ustawieniach dla videostrady - jak osiągniesz sukces to się pochwal.
    kalikst666
    Level 11  
    Telewizja działa jedynie na porcie 2 modemu, wiec jak się podepniesz do 1to masz tylko internet.
    Do działania samego internetu wystarczy dowolny router na którym da sie skonfigurować pppoe. Podpinasz go pod wyście nr 1 modemu, podajesz hasło i login, konfigurujesz DHCP dla hostów w Lan'ine i koniec.
    P.S. Jeżeli masz taka możliwość to wyłącz funkcję modemu w routerze.
    esem
    Level 17  
    kalikst666 wrote:
    Telewizja działa jedynie na porcie 2 modemu, wiec jak się podepniesz do 1to masz tylko internet.
    Do działania samego internetu wystarczy dowolny router na którym da sie skonfigurować pppoe. Podpinasz go pod wyście nr 1 modemu, podajesz hasło i login, konfigurujesz DHCP dla hostów w Lan'ine i koniec.

Na porcie nr 3 też :D Możesz mieć dwa dekodery TV (jak sobie dokupisz) :idea:
    VoodooPL
    Level 11  
    esem wrote:

Jak tak zrobiłem, co prawda z udziałem WRT54GL (router) i wszystko hula bezbłędnie.

dzieki za info, powiedz mi jeszcze czy Twoj router chodzi na oryginalnym firmware czy moze wgrany jest DD-WRT ?

Moj Linksys WAG54GS na pewno posiada modem ADSL bo obecnie to wlasnie urzadzenie podlaczylem do linii Dialogu i rozdziela mi sygnal przez WiFi po domu i jest wszystko ok pozatym ze TV dialogowskiej nie mam :/

W panelu konfiguracyjnym WAG54GS nie mam mozliwosci wylaczenia funkcji modemu, moze to jest przyczyna problemow z dzieleniem lacza przez WiFi podczas gdy router jest podlaczony do 1 portu w modemie T263R4.

Postaram sie zalatwic na probe WRT54G albo WRT54GL i w tygodniu dam znac czy wszystko chodzi.

Przy okazji jeszcze jedno pytanko techniczne, dla pewnosci to wiemy ze router podlaczamy do modemu dialogu do 1 portu, ale druga koncowke kabla do routera podlaczamy w ktory dokladnie port ? do WAN czy do pierwszego portu z 4 LANowych

T263R4 (Bross), IPTV Dialog

Dzieki wszystkim za porady
    VoodooPL
    Level 11  
    Dzieki esem za odpowiedz :)

przy okazji, czy ktos moze wyjasnic roznice miedzy routerami typu:
    - router
    - router z zintegrowanym modemem ADSL

a ich wspolpraca z modemem (w moim wypadku Dialogowym) ?

czy faktycznie laczac modemorouter (np. WAG54GS) z modemem dialogu, wedle zalecen czyli (1 port w modemie z portem WAN w routerze) dlaczego do routera nie dochodzi internet ?

czy modem w routerze w jakis sposob blokuje dojscie internetu, chyba ze to wina Linksysa, znaczy sie, gdyby Linksys posiadal opcje w panelu administracyjnym do wylaczenia zintegrowanego modemu ADSL, czy wtedy wszystko by dzialalo nalezycie ?

Jesli ktos zna odpowiedz czemu tak sie dzieje prosze o info.
    esem
    Level 17  
    Sorry, nie znam WAG54GS. Podpytaj się na forum openlinksys - link w moim poprzednim poście.
    pdobrzan
    Level 2  
    Posiadam router-model-switch ADSL2+, konkretnie Linksys WAG54G2. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję że jest możliwość podpięcia do niego dekodera TV, ale w jaki sposób mam go skonfigurować? Dodam, że również w przypadku tego urządzenia połączenie z modemem nie działa, sygnał DSL nie jest wykrywany. Podłączając go bezpośrednio do linii - owszem, działa, jednak wtedy z kolei nie ma TV.
    kalikst666
    Level 11  
    Do Voodoo PL:
    Router zajmuje sie odbieranie i przekazywaniem pakietów IP w "sieci IP", DSL to technologia pozwalająca w jednym kablu nadać internet i telefon. W ten sposób że na częstotliwościach do 4kHz jest telefon a na wyższych jest internet(W tym również telewizja).
    kalikst666
    Level 11  
    Ale zanim cokolwiek skonfigurujesz sprawdź czy router obsługuje technologie multicastową oraz czy obsługuje IGMP v 2
    Rotalumuka
    Level 10  
    mam identyczny problem jak VoodooPL

-mam router linksys WAG54GS był on podłączony do linii Dialogu, odbierał internet, oraz rozdzielał go na dwa kompy, więc skonfigurowany pod dialog jest prawidłowo

-po zmianie umowy, dołączony został router T263R4-b1 Dialogu. i tutaj zaczyna mi się problem,

jak wyczytałem z forum, należy połączyć router Linksys gniazdem WAN (line - tam gdzie wchodził kabel tel.) z gniazdem wyjściowym, routera Dialogu nr 1. zostało tak podłączone, jednak T26... nie wykrywa Linksysa, podłączonego pod wyjście WAN, po przełączeniu na jedno z 4 gniazd wyjściowych Linksysa, T26... wykrywa połączenie.

i teraz pytanie gdzie jest błąd? czy coś źle zrozumiałem z waszych podpowiedzi, czy problem jest w konfiguracji Linksysa.
    dodam jeszcze, że do połączenia używam skrętki prostej, nie cross.
    Rotalumuka
    Level 10  
    Nie, kiedy podłączam kabe tel. do routera, internet działa bardzo ładnie :)
    Rotalumuka
    Level 10  
    router T26... jest potrzebny żeby działał dekoder dialogu, podłączając linie bezpośrednio pod Linksysa, w obiegu nie mam T26, co za tym idzie, nie mam TV, Linksys natomiast potrzebny jest aby rozdzielić sygnał na PC-kablem oraz na Laptopa przez Vi-Fi