Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z instalacja Win xp

12 Lis 2009 18:09 1572 16
  • Poziom 10  
    Witam serdecznie mam problem odnosnie instalacji win xp a mianowicie po sprawdzeniu konfiguracji sprzetowej pojawia sie czarny ekran.
    Podzespoly mam sprawne.
    Probowalym takze z roznymi wersjami win xp
    Byla takze proba instalacji z systemu po tej probie poszlo troszeczke dalej ale po instalacji sterownikow pojawia sie znowu czarny ekran z migajaca w prawy rogu kreska.
    Moj komputer to staruszek.Oto parametry
    Zasilacz Codegen300w
    Ram 256 kingston
    Karta z firmy Asusa Ati 9250
    Cpu 1700+ Athlon
    Hdd Caviar
    Naped Lite on upgrade na nowszy software.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Sprawne poniewaz sprawdzalem w innym komputerze oraz inny dysk wkladalem do mnie bylo podobnie z innymi podzespolami
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Jeszcze sprobuje sprawdzic plyte.
    A jest mozliwosc aby to jakos obejsc?

  • Poziom 43  
    Te inne podzespoły to i kartę graficzną obejmowały? - Pytam ponieważ w niektórych konfiguracjach właśnie one taki objaw powodowały.
  • Poziom 10  
    Tak karte tez sprawdzalem wiec ciekwi mnie czy to plyta ale ona byla niedawno wyminiana. Jezeli to jest wina plyty to moze istnieje jakis sposob aby to ominac i zainstalowac system
  • Poziom 43  
    Zasilacz też podmieniałeś? Stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej i zasilaczu sprawdź.
  • Poziom 10  
    zasilacz nowy kupilem na innym forum mi to polecili . Ale chdzi mi o to czy da sie cos zrobi jezli jednak i tak mam cos wadliwego jas ominac to czy jak. Bo nie chce inwestowac juz w tego staruszka
  • Poziom 43  
    Ponawiam, czytaj to co do Ciebie piszmy!

    Cytat:
    Stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej


    Zatem ktoś, polecił Ci tykającą bombę z opóźnionym zapłonem - Codegen.
  • Poziom 10  
    Wszystko jest ok na plycie glownej. Nie zauwazylem zadnych opuchnietych kondensatorow. Na moje oko wszystko wyglada oki.
    W sumie ja sam wybralem ta bombe z tego wzgledu ze byl tani. Zrezzta posiadam nopwy komputer a tego uwazym w tak zwanym warsztacie :)
  • Poziom 10  
    W prgramie Hd Tune wszystkie testy przechodzi pozytywnie :)

    Problem z instalacja Win xp[/url] Problem z instalacja Win xp

    Na dysku innej firmy oprogramowanie instaluje sie bez problemow najciekawsze jest to ze ten dysk jest lekko uszkodzony :)

    Problem z instalacja Win xp[/url] Problem z instalacja Win xp

    Co to moze byc za przyczyna ?? :/
  • Poziom 36  
    Spróbuj wyłączyć w biosie opcję SMART, dla swego dysku, oraz 32bit transfer mode. I sprawdź ponownie.
  • Poziom 10  
    wyłączenie w biosie opcji SMART nie pomogło :/ a tejdrugiej opcji moja plyta nie posiada.
    Usuwałem oraz zakladalem partcje na nowo i to tkaze na prozno :/
  • Poziom 36  
    Tę drugą opcję znajdziesz w zakładce z dyskami - tej, która wyświetla zainstalowane dyski. Wchodzisz na dany dysk i znajdujesz tam tę opcję. Spróbuj także zwiększyć działanie Spread Spectrum, jakoś tak to się nazywa. W zakładce CPU.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Zacznij od tego: skołuj sobie program Partition Magic działający pod DOSem.
    Najlepiej wypal obraz płyty z tego linku. Znajdziesz na nim ów program, jak również całą masę dobrych, pomocnych programów.
    Odpal komputer z tej płyty, uruchom Partition Magica, złącz cały dysk (jeśli masz partycje), sformatuj, podziel na partycje, sformatuj obie (od razu pod NTFS). Zwróć uwagę, by dysk primary był pierwszą partycją, jeśli tak nie będzie zmień to (prawoklik i gdzieś tam znajdziesz).
    Po sformatowaniu dysku w ten sposób Twój problem powinien zniknąć.
  • Poziom 10  
    Problem juz rozwiazalem Dzieki wskazowkom Kol. @grzyweczka .
    Dzieki wszystki za pomoc temat mozna juz zamnkac :)