Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

astra II - alternator i pompa wspomagania

luksus11 12 Nov 2009 19:51 11058 10
    luksus11
    Level 2  
    Witam, jestem nowy na forum. Mam podobny problem, ponieważ zaczęło sie od alternatora, przy obrotach poniżej tysiąca lekko żarzyła sie kontrolka. pozniej juz alternator przestał działać, a co dziwne wspomaganie pomy pracowało po przekreceniu kluczyka na 1 stopien. i wydaje głosne dzwieki. prosze o pomoc. dodam że auto to opel astra g 1.6 8V, alternator delco remy i pompa delphi.

nie wiem czy to moze byc wina alternatora. czy wszystko musze wymienić

Dodano po 2 [minuty]:

czy wymiana alternatora może pomóc ?
  • Helpful post
    andi12

Level 14  
    cześć!
    wymiana lub naprawa alternatora powinna załatwić Twoje problemy
    pozdrawiam
    SlimII
    Level 2  
    Witam,

Pierwszy raz piszę na tym forum, ale widzę, że można znaleźć sporo przydatnych rad. Ja mam problem ze wspomaganiem kierownicy w Oplu Astra II silnik diesla 1,7 (isuzu). Nie wiem jaki typ wspomagania tam jest.

Problem jest następujący. Kiedy odpalam auto to chwile po starcie tak jakby działało a za chwile przestaje. to samo jest kiedy auto stoi np dzień nie używane wtedy odpalam i przez pierwsze 5 minut jest OK a później stopniowo słabnie i niknie.

Sprawdzałem płyn i nawet już go wymieniłem ale nic się nie zmieniło. Nie wiem czy powinienem się gdzieś wybrać do jakiegoś mechanika ale boje się, że będą starali się mnie naciąć a może to nic poważnego.

Proszę o jakąś podpowiedź.
    Pozdrawiam,
    emeryt2
    Level 42  
    "Naciąć" to sobie można....
    Jak sądzisz , połowa tu piszących to mechanicy i elektronicy samochodowi , / dużo już zdezerterowało/, a oczekujesz poważnych odpowiedzi ?
    Michu10
    Level 32  
    Emeryt chociaż Ty jeden jeszcze tutaj jesteś z nielicznych, całkiem poważnie , czekaj zaraz ktoś wyskoczy z krokowym
    zbigniew39
    Level 10  
    Cześć miałem podobny problem z wspomaganiem układu kierowniczego i niestety nie mam dobrych wieści bo wszystko to o czym piszesz świadczy o uszkodzeniu wspomagania .Lepiej udaj się do mechanika bo wspomaganie może przestać działać w najbardziej nieodpowiednim momencie i spowodujesz wypadek.
    Miszka009
    Level 10  
    witam miałem podobny przypadek, astra II z silnikiem diesla 1.7. Mianowicie zapaliła się kontrolka od ładowania akumulatora i wspomaganie przestało działać. Jest tam wspomaganie hydrauliczno-elektryczne, po wyjęciu alternatora sprawdziłem go i okazało się że diody prostownicze padły( alternator hitachi) po szybkiej regeneracji alternatora w Kleszczelach( solidna firma dają rok gwarancji na regenerowane części) i wsadzeniu alternatora problem zniknął, a wspomaganie zaczęło ładnie działać.

link do starego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1478162.html
    luksus11
    Level 2  
    Witam
    mam taki sam problem jak na początku postu, po naprawie alternatora [diody z mostkiem i regulator napiecia] zostały wymienione kosztowało mnie to 220 zł z naprawą. teraz po tyg jazdy znowu to samo, alternator padł i wspomaganie po przekręceniu na pierwszy stopien zapłonu kluczykiem zaczyna[rozpędzać sie] wydaje taki dzwięk i pracować, co jest dziwne na postoju. jakby sygnał z alternatora został ominięty i idzie bezpośrednio na wspomaganie kierownicy. może ktoś miał podobny przypadek.
    pozdrawiam
    Sylwek_666
    Level 16  
    ale czemu tak sie dzieje, jak wspomaganie moze sie zalaczac tylko na wlaczonym zaplonie bez pracujacego silnika ? to moze byc wina wylacznie alternatora ? ale komedie :-O
    romoo
    User under supervision
    Faktycznie.
    Te nowsze modele sa diagnozowalne starsze nie miały wyprowadzonego K.