Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o sprawdzenie wniosków w sprawozdaniu

Brendan 12 Nov 2009 20:13 10199 11
    Brendan
    Level 10  
    1. Pomiary bezpośrednie prądu stałego
    Wnioski:
    Im większą moc pobierają żarówki tym większy płynie prąd w układzie.

2.Pomiary pośrednie prądu stałego. Jednostopniowy układ nastawiania prądu.
    Wnioski:
    Prąd możemy wyznaczyć na 2 sposoby poprzez odczyt z amperomierza i za pomocą obliczeń

3. Pomiary prądu stałego w dwustopniowym układzie nastawiania prądu.
    Wnioski:
    Układ zawiera dwa rezystory suwakowe R1 i R2 połączone równolegle. Jeden o małej a drugi o dużej rezystancji. Rezystor R1 (o małej rezystancji) służy do ,,zgrubnego'' regulowania, a rezystor R2(o dużej rezystancji) do precyzyjnego nastawiania prądu w układzie.

Moje pytanie to: Czy dobrze napisałem wnioski i czy mogę jeszcze coś dopisać?
    bardzo proszę o pomoc.
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Brendan
    Level 10  
    Jeśli rezystor nastawny jest maxymalnie wysunięty to przez układ przepływa mniejszy prąd niż gdy położenie rezystora jest minimalne.
    O to chodzi?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Brendan
    Level 10  
    Tym że jak jest wychylenie minimalne to rezystancja jest największa i płynie większy prąd, a jak wychylenie jest maxymalne to płynie mniejszy prąd. Co jeszcze mogę dopisać? Bo to moje pierwsze sprawozdanie i chcę dostać dobrą ocenę.
    Brendan
    Level 10  
    A do pierwszego schematu mogę coś dopisać?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Brendan
    Level 10  
    A czy w drugim mogę dopisać że pomiar voltomierza i pomiar za pomocą obliczeń jest rózny, gdyż wynika to z rezystancji własnej voltomierza. Może takie coś być?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    Brendan
    Level 10  
    A czy jest Pan pewien że róznica w pomiarze wynika z rezystancji własnej woltomierza?
    Też mi się tak wydaję, ale koledzy z klasy mówią mi że wynika to niedokładności rezystora dekadowego.
    User removed account
    Level 1  
    Brendan
    Level 10  
    Dzisiaj koledzy mnie uświadomili i jest to jednak rezystancja rezystora dekadowego. Mógłbym jeszcze coś dopisać do 1 punktu? bo już mi nic nie przychodzi do głowy