Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączanie transformatora (Indel TS12/013)

aimn 12 Nov 2009 21:13 1908 3
    aimn
    Level 11  
    Witam, zakupiłem transformator sieciowy do druku, firmy Indel, model TS12/013, lecz nie wiem jak go podłączyć do sieci. Transformator posiada 10 wyprowadzeń, uzwojenie pierwotne to nóżki od 1 do 5, a wtórne to od 6 do 10, to są jedyne informacje na obudowie. Znalazłem podobny temat i wydaje mi się, że muszę użyć skrajnych wyprowadzeń, czyli przewód sieciowy przylutować do nóżki #1 i #5, wówczas wyjście bym miał w nóżce #6 i #10. Jeżeli tak to czemu taki transformator ma tyle wyprowadzeń, po co reszta?
  • Helpful post
    _siekier
    Level 23  
    Właściwie to dla lepszego mocowania, a użyty karkas miał akurat tyle wyprowadzeń. Dobrze kombinujesz z tym podłączeniem, ale tak dla pewności miernik w łapkę i pomierzyć nie zaszkodzi. Rezystancja uzwojenia pierwotnego większa od rezystancji uzwojenia wtórnego. Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    aimn wrote:
    Witam, zakupiłem transformator sieciowy do druku, firmy Indel, model TS12/013, lecz nie wiem jak go podłączyć do sieci. Transformator posiada 10 wyprowadzeń, uzwojenie pierwotne to nóżki od 1 do 5, a wtórne to od 6 do 10, to są jedyne informacje na obudowie. Znalazłem podobny temat i wydaje mi się, że muszę użyć skrajnych wyprowadzeń, czyli przewód sieciowy przylutować do nóżki #1 i #5, wówczas wyjście bym miał w nóżce #6 i #10. Jeżeli tak to czemu taki transformator ma tyle wyprowadzeń, po co reszta?
    czego tu nie rozumiem, z dokumentacji podanej TAM wynika, zobacz:
    Podłączanie transformatora (Indel TS12/013)
    iż ten transformator ma jedno uzwojenie pierwotne - które może być w dwóch połówkach i wtedy należy je połączyć szeregowo i zgodnie magnetycznie, oraz tylko jedno uzwojenie wtórne.
    Skoro <tak sobie głośno myślę> bierzesz się za transformator, to posiadasz chyba jakiś multimetr z omomierzem i umiesz się nim posługiwać, czy - może - jestem w błędzie?

Pozdrawiam
    aimn
    Level 11  
    Więc tak, wydaje mi się, że sprawa już się rozwiązała. Tak jak pisałem wcześniej mam 10 wyprowadzeń, podzielone na dwie części od 1 do 5 i od 6 do 10, sprawdziłem multimetrem na początku, że nóżki "środkowe" (#2,#3,#4 i #7,#8,#9) nie są z niczym połączone - tak jak pisał kolega, pewnie więc służą lepszemu umocowaniu. Sprawdziłem potem rezystancję i faktycznie rezystancja pomiędzy #1 i #5 (uzwojenie pierwotne) jest większa od rezystancji pomiędzy #6 i #10 (uzwojenie wtórne). Więc przewód sieciowy pójdzie do #1 i #5 a wyjście będzie na #6 i #10. Dziękuję za pomoc.