Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie mierniki prądu i napięcia do LM317?

15 Nov 2009 22:48 8018 39
    Quarz
    Level 43  
    Dar.El wrote:
    Nie korzystam z wewnętrznego źródła referencyjnego z tego właśnie powodu.
    Jakoś nie pochwaliłeś się schematem, więc skąd mam o tym wiedzieć ...

Dar.El wrote:
    Prąd segmentów producent gwarantuje na min. 5mA a typowo 8mA. Nie podał ile może zdarzyć się max. Nie ode mnie zależy pobór prądu, tylko od ICL7107, więc to Ty nie czytacz dokumentacji.
    Eeeee... wyluzuj.
    Na przyszłość proszę o więcej pokory względem moich słów, których ja na "wiatr nie rzucam" ... :idea: :!: ... zechciej też przyjąć tu za aksjomat, iż zanim Ty nauczyłeś się czytać, to ja już te woltomierze używałem i o tej możliwości wiedziałem ... :shocked!:

Dar.El wrote:
    Może wskazałbyś miejsce w dokumentacji, gdzie jest opisane zmniejszanie poboru prądu.
    Proszę bardzo - mam ten PDF w swoim komputerze - np. dokument od MAXIM-a (2/87 z 1987 roku, o 'wadze' 556970 bajtów) na stronie 9 (całość ma stron 12), choć nie tylko w tym dokumencie to jest, ale nie mam teraz najmniejszej ochoty by poszukiwać tego w innych PDF-efach - a mam ich n/t ICL7106/ICL7107 chyba z dziesięć - skoro to 'noszę' zawsze ze sobą.
    Dar.El
    Level 40  
    Quarz twoje zachowanie jest nieregulaminowe, ale nie będę kablować, bo i tak jesteś nietykalny.
    Znalazłem ten PDF Maxima:
    http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/ICL7106-ICL7107.pdf
    Niestety, jest to opis zmniejszenia wydzielania się ciepła w ICLu a nie zmniejszanie prądu na segment. Zmiany prądu są bardzo małe i gdy trafi się taki z 10mA na segment, to 250mA może zmniejszy się tą metodą do 230mA i jest to nieprzewidywalne. Schemat wnętrza scalaka pokazywany jest w uproszczeniu, stawiam na to że wyjścia sterujące segmentami są jakimiś prostymi źródłami prądu.
    Quarz
    Level 43  
    Dar.El wrote:
    Quarz tTwoje zachowanie jest nieregulaminowe, ale nie będę kablować, bo i tak jesteś nietykalny.
    A kabluj sobie, tylko nie zapominaj, iż pewna epoka z tego forum odeszła i już nie wróci ... a ja domagam się od Ciebie satysfakcji - patrz niżej.

Dar.El wrote:
    Tak to ten dokument.
    Dar.El wrote:
    Niestety, jest to opis zmniejszenia wydzielania się ciepła w ICLu a nie zmniejszanie prądu na segment.
    Skwituję to krótko - nie umiesz czytać tam podanego wykresu i zwyczajnie tego wykresu na: Figure 11. Output Current vs. Output Voltage nie rozumiesz, ponieważ wykres (prawdziwy) wykresem, a opis (obok) jest opisem i tyczy się on nominalnej wartości prądu na segment równy 8mA, a ja - przypomnę - proponowałem tu tylko połowę tego, a co przy nowoczesnych wyświetlaczach i statycznie wyświetlających jest dostatecznie dużą wartością.
    Trudno, ja Ciebie Podstaw Elektrotechniki nie mam tu zamiaru nauczać.

Dar.El wrote:
    Zmiany prądu są bardzo małe i gdy trafi się taki z 10mA na segment, to 250mA może zmniejszy się tą metodą do 230mA i jest to nieprzewidywalne. Schemat wnętrza scalaka pokazywany jest w uproszczeniu, stawiam na to że wyjścia sterujące segmentami są jakimiś prostymi źródłami prądu.
    Nie, nie są ... patrz wyżej na podany podpis do wykresu i zamiast tu ośmieszać się, to lepiej zacznij 'rozgryzać' tamten wykres ... :idea: :D
    Dar.El
    Level 40  
    Szkoda czasu, mam nadzieję tylko że nikt Ciebie nie będzie brał na serio. Jestem praktykiem, zrobiłem już dużo tych mierników i wiem jak to działa. Proponujesz chińskie sposoby na problemy elektroniczne.
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Proszę o wygaszenie emocji.

Kolego Dar.El, niestety jesteś w błędzie i wypadałoby przeprosić. Wyjścia nie są źródłami prądowymi, ale mają wbudowany ogranicznik prądu. Oznacza to, że można dobierać wartości "w dół". Z czystej ciekawości przebadano ICL'a 7107 firmy Harris. W celu wymuszenia zmian prądu w szereg z segmentem wstawiono rezystor.

Efekt pomiarów jest następujący:

R = 10Ω -> I = 8,45mA
    R = 110Ω -> I = 8,45mA
    R = 220Ω -> I = 6,77mA
    R = 440Ω -> I = 4,51mA

To potwierdza możliwość wpływu na prąd segmentu i istnienie ograniczenia do określonej wartości.

Pzdr.
    Dar.El
    Level 40  
    Przecież nie napisałem że się nie da, ale sposób jest raczej mało profesjonalny. Jedynym sposobem jest wstawianie diod prostowniczych na + zasilania do anod wyświetlaczy. Zmiana prądu jest mniejsza niż wynikałoby to z prawa Ohma, więc raczej jest to źródło prądowe i zbliżanie się do stromej charakterystyki zmniejszania się prądu, uzyskamy niezbyt równomierne świecenie wyświetlaczy i bardzo dużą wrażliwość na zmiany napięcia zasilania. Jest to metoda, ale amatorska i na pewno nie proponowana przez producenta scalaka.
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Wygląda na to, że producent podał typ drivera. Odpowiedź jest tu:

http://www.intersil.com/data/AN/AN052.pdf

na trzeciej stronie, przedostatnie pytanie. W odpowiedzi padło bardzo istotne zdanie.

Pzdr.
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Kłótnia powstała z powodu mocy transformatora. Ktoś mi tu zarzuca że nie czytam dokumentacji a proponowany miernik pobiera 180mA i jest to podane w linku. Dlaczego więc Quarz upiera się przy swoim i szuka za wszelką cenę swoich racji. Transformatorek 9V 150mA na pewno będzie miał problemy z obciążeniem 180mA a zmniejszanie prądu segmentów, którego to sposobu nie przewidział producent miernika, zmniejszy jasność świecenia wyświetlaczy, które nie koniecznie zaliczają się do super jasnych. Dodam jeszcze dla niewtajemniczonych, że moc transformatorów jest podawana dla obciążenia rezystancyjnego i jest mniejsza dla mostka prostowniczego z kondensatorem za nim. W praktyce trzeba dawać zapasy, aby układ chciał działać długo i bezproblemowo a pytanie było praktyczne, nie teoretyczne.
    Quarz
    Level 43  
    Zostałem "wezwany do tablicy", więc odpowiem, choć postanowiłem z Tobą już nie dyskutować ...
    Dar.El wrote:
    Witam
    Kłótnia powstała z powodu mocy transformatora. Ktoś mi tu zarzuca że nie czytam dokumentacji a proponowany miernik pobiera 180mA i jest to podane w linku. Dlaczego więc Quarz upiera się przy swoim i szuka za wszelką cenę swoich racji. Transformatorek 9V 150mA na pewno będzie miał problemy z obciążeniem 180mA a zmniejszanie prądu segmentów, którego to sposobu nie przewidział producent miernika, zmniejszy jasność świecenia wyświetlaczy, które nie koniecznie zaliczają się do super jasnych. Dodam jeszcze dla niewtajemniczonych, że moc transformatorów jest podawana dla obciążenia rezystancyjnego i jest mniejsza dla mostka prostowniczego z kondensatorem za nim. W praktyce trzeba dawać zapasy, aby układ chciał działać długo i bezproblemowo a pytanie było praktyczne, nie teoretyczne.

... już raz tam -> 15 Lis 2009 21:51 Re: Jakie mierniki prądu i napięcia do LM317? wyraźnie napisałem i tu powtórzę oraz proponuję abyś poniższy tekst przeczytał jeszcze raz - byle ze zrozumieniem:
    Quarz wrote:
    RmikiOCK wrote:
    Ale kilka postów wyżej było napisane, że mogę użyć 9V 0,15A...
    Spokojnie, wartość prądu segmentu (a maksymalnie jest ich 25=3•7+2+2) można zmniejszyć ze standardowej wartości 8mA do 4mA (dla super-LED to zupełnie wystarcza), co jest również istotne ze względu na ograniczenie mocy w samym układzie scalonym woltomierza i polepszeniem niestałości wewnętrznego źródła napięcia odniesienia.
    Wtedy maksymalny pobór prądu - świecą się wszystkie segmenty - wyniesie: 25•4mA=100mA plus ok. 3mA razem z przetwornicą z +5V na -5V, czyli razem 103mA po stronie prądu stałego, a po stronie prądu przemiennego dla prostownika mostkowego z filtrem pojemnościowym powinno być o 1,6 razy więcej, czyli ok. 165mA. Chwilowe przeciążenie o 10% dla tak małego transformatora jest do przyjęcia, przecież musiałyby świecić się wszystkie segmenty, czyli ciągle byłoby wyświetlane 1888, a to jest dość mało prawdopodobne.
    User removed account
    User removed account