Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Napęd elektryczny licznika ford Transit 2001 rok

januszx7 13 Nov 2009 18:19 6413 6
  • #1
    januszx7
    Level 10  
    Witam.Kupiłem transita 2001 w niemczech prawdopodobnie oprócz standartowego licznika miał tacho ( osobne elektroniczne )ale je ktoś wymontował .Kupiłem na allegro inny licznik podłączyłem i dalej nic nie wskazuje .Elektryk twierdzi ,że oprócz licznika i napędu przy skrzyni biegów musi być przetwornica bo nie będzie działał . Pytanie gdzie w transicie 2001 r znajduje się ta przetwornica .Twierdzi ,że poprzednio rolę przetwornicy pełnił tachograf.:cry:
  • #2
    Andiv
    Level 32  
    Zmień elektryka. Musisz zakupić fabryczny czujnik prędkości i podłączyć pod licznik.
  • #3
    januszx7
    Level 10  
    Właśnie kupiłem czujnik od tego samego samochodu co jest licznik okazał sie taki sam jak w moim aucie a licznik dalej nie chodzi .Umnie były dwa czujniki ( 4 piny ) od tacho i drugi ( 2 piny ) od licznika .Faktycznie musze znienic elektryka on nie wie o co chodzi .Tu jest kwestia podłączenia tylko licznika bez tacho ( czyli kabelki )
  • #4
    Andiv
    Level 32  
    Ten dwu pinowy jest właściwy. Sygnał z czujnika ma lecieć do ecm. Pin 1->58, pin 2->91 ecm. Możliwe że gdzieś przy czujniku wiszą fabryczne przewody.
  • #5
    januszx7
    Level 10  
    Przewodu podłączone sa do obu czujników .Rozumie ze ten z 4 pinami jest od tacho ale podłączony jest tez przewód do czujnika 2 pin wiec czemu nie odbiera licznik impulsów ? i Licznik i czujnik jest od tego samego auta tam chodził a u minie nie .Myśle , że problem tkwi w połączeniu kabli koło licznika ale gdzie to szukac?
  • #6
    Andiv
    Level 32  
    Czy ja pisze po chińsku ? Napisałem ci gdzie ma być czujnik podłączony ? Tak trudno przedzwonić druty ? Na pw wysłałem kontakt do magika z twoich stron co ogarnie temat.
  • #7
    januszx7
    Level 10  
    No i ogarnąłem temat kolega z Forum ford podpowiedział i jak by to komuś było potrzebne problem tkwi w mostku ale może wkleję informacje z forum ford od kolegi ---kolegapit napisał
    przez tacho przechodził sygnał prędkości do prędkościomierza.Po wymontowaniu tacho obwód został przerwany.Po stronie pasażera pod tak zwaną miską od góry w konsoli(trzeba ją wymontować) w okolicy prawej strony jest złącze elektryczne z dwoma mostkami(taka szara kostka)takie dwa przewody.Spróbuj to namierzyć,trzeba jeden kabelek przełożyć i będzie działać.
    Schemat jest na http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=83511