Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problemy z USB / zakłócenia / gubienie urządzeń

prokopcio 13 Lis 2009 18:46 2433 6
  • #1 13 Lis 2009 18:46
    prokopcio
    Poziom 29  

    Witam.
    Mam problem z urządzeniami komunikującymi się przez port usb z komputerem. Wszystko działa poprawnie jeśli niema zakłóceń ale jeśli np. kilka razy włączę/wyłączę częśc mocy urządzeń lub złączę "dalsze" piny z innym urządzeniem to windows gubi urządzenie i wykrywa na nowo - dzieje się tak np z oscyloskopem DSO 2090 - jeśli mierzę sygnały w taki sposób, że podepnę je do sygnału przed podpięciem oscyloskopu do PC to jest ok. jeśli natomiast w trakcie uruchomionej aplikacji dotknę sondą/masą do innego ukłądu to porgram się zawiesza a windows wydaje dźwięk - din-don / din-don chrakterystyczny dla podłączania usb. (dzieje się to sporadycznie i tylko na dwóch komuterach a na kilkunastu innych już nie). Inne układy na usb np sterownik cnc z kontrolerem usb/rs232 firmy FTDI też się zachowuje podobnie np. gubi urządzenie już podpięte do usb jeśli włącza się zasilanie końcówek mocy dla silników. Jest to problem tylko niektórych komputerów - czy macie pomysł jak z tym sobie można poradzić bez zastosowania optoizolacji ?

    0 6
  • #2 13 Lis 2009 19:42
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Jaka specyfikacja komputera (głównie płyta gł. i zasilacz)?
    Jaki system operacyjny?
    Czy komputer podłączony do uziemionej instalacji elektrycznej?

    0
  • #3 13 Lis 2009 19:54
    prokopcio
    Poziom 29  

    zasilacz : take my 400W
    płyta : Gygabyte DX10
    system : XP Home SP3
    Tak, komputer podłączony do uziemionej poprawnie instalacji...

    chodzi o to, że chcę wykonywać urządzenia z interfejsem firmy FTDI (zasilanie z USB) ale żeby działały na KAŻDYM kompie więc chciałbym problem wyeliminować od strony kontrolerów (urządzeń) a nie od strony PC bo nigdy nie wiem jaki kto ma sprzęt.

    0
  • #4 13 Lis 2009 19:55
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Zacznij od tego, że nie każdy zasila komputer tak beznadziejnym zasilaczem.
    Skoro dokonujesz testów, to zaopatrz się w prawdziwy zasilacz.

    0
  • #5 10 Lut 2010 08:35
    prokopcio
    Poziom 29  

    DriverMSG napisał:
    Zacznij od tego, że nie każdy zasila komputer tak beznadziejnym zasilaczem.
    Skoro dokonujesz testów, to zaopatrz się w prawdziwy zasilacz.


    Wracając do tematu... właśnie żeby chodziło na KAŻDYM sprzęcie to dobrze mieć do testów ten najgorszy z nich - takie moje zdanie.

    zasilacz wymieniłem (na xilence xp420) i niestety nic to nie pomogło.

    co do problemu to "super testem" jest np. przyłożenie grotu lutownicy transformatorowej do masy układu i załączenie na ułamek sekundy lutownicy - na komputerach zawiesza się każda aplikacja która komunikuje się z urządzeniem np tak prosty program jak terminal windows również się zawiesza.

    O co tutaj chodzi ? i jak pozbyć się problemu.
    POMOCY.

    0
  • #6 10 Lut 2010 13:58
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Lutownicą transformatorową można uszkodzić układ scalony, gdy ten nie jest zasilany, a co dopiero podczas pracy !?
    Widzę, że twoim problemem jest zupełnie coś innego niż USB.

    0
  • #7 10 Lut 2010 14:28
    prokopcio
    Poziom 29  

    dotykam jedynie masy układu (uziemienia) a nie wyprowadzeń układów !!! co do układów bez zasilania to nie masz racji w tej kwestii - jest dokładnie na odwrót - bardziej są narażone "luzem trzymane w ręce" niż w pracującym i zasilonym układzie.

    0