Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unijne skrzynki pocztowe i problem z rachunkami.

LuckyDj 14 Nov 2009 11:20 941 1
    LuckyDj
    Level 33  
    Witam.

Jakoś w zeszłym roku wymienili w całym mieście skrzynki pocztowe na te z klapką.
    Nie muszę chyba przypominać, że dosłownie KAŻDY jest w stanie wsadzić łapę w tę klapkę i wyjąć pocztę.
    Od tego czasu zaczęły się problemy z otrzymywaniem rachunków za kablówkę i internet od firmy VECTRA.
    Nie dość, że wysyłają blankiety do wpłaty raz na 4 miesiące, to jeszcze ostatnio do mnie w ogóle nie dotarły (prawdopodobnie dla jaj wyjęte ze skrzynki przez jakiegoś łebka)

Czy takie rachunki nie powinny przychodzić do domu?
    Z upomnieniem za niezapłacenie potrafią wejść na czwarte piętro, ale z rachunkami już nie...

Oczywiście firma ma to gdzieś, bo przecież oni wysłali, to przecież ja nie zapłaciłem.

Tylko tak sobie myślę, że nawet niema gdzie zgłosić takiej sprawy.

PS: Pomijam fakt, że pierwsze 4 rachunki dostałem zawyżone o 10zł każdy, bo ktoś tam się pomylił, następnych (poprawionych) niestety się nie doczekałem.
    Po prostu wykonałem przelew z konta na konto i nie mam nawet "podkładki" gdybym chciał odliczyć sobie internet itp.
    To chyba nie jest poważna firma...
    mklos1
    Level 25  
    1) Niestety nieotrzymanie rachunku nie zwalnia z obowiązku wniesienia opłaty za dostarczane usługi.
    2) Blankiety raz na 4 miesiące to dość nietypowe rozwiązanie. Proponuję przeczytać zawartą umowę, szczególnie drobny druczek lub zadzwonić do operatora i zapytać "o co kaman?".

Właściwymi organami są chyba UOKiK lub UKE.

Co do euro-skrzynek... Ręką raczej wyjąć się nie da, ale długimi szczypcami, które można kupić wszędzie - to już nie ma problemu. Można komuś dzięki temu bezinwazyjnie pocztę podkradać.