Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skradziono mi telefon samsung avila

duders13 14 Nov 2009 16:55 29136 36
    duders13
    Level 2  
    Skradziono mi telefon samsung avila. co mam zrobic? ma sciagniety simlock wiec nie wiem czy mozna go namierzyc? prosze o pomoc
    arnoldk_20
    Level 35  
    Jedyne co możesz to zgłoś na policję.
    A potem do operatora aby zablokować kartę.
    Jarosx9
    Level 35  
    Tu na elektrodzie? Jakim cudem?
    J. Kleban
    Level 25  
    Jesli zglosisz kradzież do swojej sieci, to oprocz zablokowania sim karty , wprowadza dane tego telefonu jako skradziony i nawet bez sim locka , gdy tylko pojawi sie w jakiejkolwiek sieci zostanie namierzony, lub zdalnie uszkodzony tak ze nie bedzie dzialal jesli jest poza zasiegiem dzialania organow scigania.
    Coollfon
    Level 16  
    J. Kleban wrote:
    Jesli zglosisz kradzierz do swojej sieci, to oprocz zablokowania sim karty , wprowadza dane tego telefonu jako skradziony i nawet bez sim locka , gdy tylko pojawi sie w jakiejkolwiek sieci zostanie namierzony, lub zdalnie uszkodzony tak ze nie bedzie dzialal jesli jest poza zasiegiem dzialania organow scigania.

Taa... Na pewno... coś takiego zrobią...

No chyba że ten co ukradł jest seryjnym mordercą a na telefonie są nagrania z zabójstw...
    _LBX_
    Level 22  
    duders13 wrote:
    Skradziono mi telefon samsung avila. co mam zrobic? ma sciagniety simlock wiec nie wiem czy mozna go namierzyc? prosze o pomoc

Chcesz o tym porozmawiać?
    Jak był na kartę to zapomnij. Jak był na abonament to idziesz do operatora zgłaszasz sprawę i lecia dalej.
    duders13
    Level 2  
    i nie wiem komu mam teraz wierzyc jedna osoba mowi ze da sie go namierzyc a jedna ze nic z tego niech ktos kto jest pewien mi odpowie. bylbym bardzo wdzieczny
    Taenia_Saginata
    Level 31  
    Kup sobie nowy.
    mat_ed
    Level 43  
    duders13 wrote:
    i nie wiem komu mam teraz wierzyc jedna osoba mowi ze da sie go namierzyc a jedna ze nic z tego niech ktos kto jest pewien mi odpowie. bylbym bardzo wdzieczny

Może w końcu napiszesz czy miałeś abonament czy pre-paid?
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    duders13, w jaki sposób chcesz udowodnić, że to jest TWÓJ telefon?
    Makro1993
    Level 26  
    Namierzyć można i pre-paida. Ale i pre-paid i abonamentowy tylko do momentu wyłączenia telefonu/wyciągnięcia karty.
    _LBX_
    Level 22  
    Prawdopodobnie telefon już w komisie, a karta w koszu. Zmów za niego paciorek i zamknij temat. Wiem, że to bolesne tyle kasy stracić, ale nie zrobisz nic.
    FlyBoy
    Level 28  
    Samsungi mają fajną funkcję. Jak ktoś włoży inną kartę SIM to wysyłają smsy o wykonywanych połączeniach pod wcześniej zaprogramowany numer na koszt włożonej karty SIM.
    Czasami jak telefon trafi w ręce jakiegoś frajera to można go namierzyć, niestety jak trafi do krętacza mającego komis to zaraz wymieni oprogramowanie i pozamiatane.
    J. Kleban
    Level 25  
    Ale nie zmieni identyfikatora telefonu , a bez niego zadna siec nie moze go zaakceptowac wiec jesli byl zgloszony jako skradziony to obowiazkiem prawnym sieci jest go namierzyc i podac dane wladzom, lub spowodowac jego uszkodzenie uniemozliwiajace dalsza eksploatacje przez osoby nielegalnie go posiadajace.
    Anonymous
    Anonymous  
    Makro1993
    Level 26  
    Polega to mniej więcej na samo destrukcji softu. Jest wysyłana jakaś komenda i tyle.
    arnoldk_20
    Level 35  
    Łącząc się do sieci (nawet z inną kartą) telefon wysyła swój IMEI więc operator wie jaki telefon był użyty z jaką kartą (a dokładnie z jakim numerem telefonu) tyle że operatorzy nic z tym nie robią.
    A co do destrukcji (czytałem w jakimś artykule) to działa z kilkoma modelami telefonu wyposażonymi jakieś tam oprogramowanie chyba w symbianie (ale tu nie mam 100% pewności) i polega na nieodwracalnym skasowaniu wszystkich plików, SMS-ów oraz książki telefonicznej i jest to możliwe nawet jak do telefonu włoży się inną kartę
    J. Kleban
    Level 25  
    Raczej komenda do zalaczenia obwodu ktory przepala uklad scalony kasujac wszelkie informacje.
    lord_blaha
    Level 33  
    J. Kleban wrote:
    Raczej komenda do zalaczenia obwodu ktory przepala uklad scalony kasujac wszelkie informacje.

Gdzie wy te teorie spiskowe znajdujecie? Macie w ogóle jakieś pojęcie o sieci GSM?
    Aparat można zablokować w sieci po IMEIu, nikt go zdalnie uszkadzał nie będzie...

Do Autora- leć jak najszybciej na Policję, wbrew obiegowej opinii wykrywalność sprawców tego typu rozbojów (taka kwalifikacja prawna) jest duża.
    astroth
    Level 19  
    Dokładnie,w bazie danych sieci operatora zapisywany jest trefny numer IMEI i w tym momencie taki aparat nie jest w stanie zalogować sie do żadnej z sieci która owy numer ma na swojej "czarnej liście".Pozostaje tylko używanie telefonu poza granicami kraju.
    Ale posty o zdalnej destrukcji ubawiły mnie strasznie :)
    Diagran6
    Level 25  
    FlyBoy wrote:
    Samsungi mają fajną funkcję. Jak ktoś włoży inną kartę SIM to wysyłają smsy o wykonywanych połączeniach pod wcześniej zaprogramowany numer na koszt włożonej karty SIM.
    Czasami jak telefon trafi w ręce jakiegoś frajera to można go namierzyć, niestety jak trafi do krętacza mającego komis to zaraz wymieni oprogramowanie i pozamiatane.

Czy mógłbym poprosić o rozwinięcie zagadnienia? Moja żona jest posiadaczką Samsunga Avilla, więc chętnie uruchomiłbym ten bajer.
    FlyBoy
    Level 28  
    Jak masz instrukcję użytkownika to na stronie 49 opisane jest jak aktywować tą funkcję. Nazywa się ona "Funkcja śledzenia telefonu". Wiem, że ludzie tego nie używają, a to naprawdę może pomóc w odzyskaniu telefonu...coś o tym wiem ;-)
    Diagran6
    Level 25  
    Ha. Faktycznie. Funkcja nazywa się "Mobile Tracker".
    Menu → Ustawienia → Bezpieczeństwo → Mobile Tracker. Dzięki serdeczne. Przy okazji dowiedziałem się że telefon umożliwia wykonywanie fałszywych połączeń. Chyba jednak przeczytam instrukcję, bo sprzęt zaczyna mi się podobać.
    balonika3
    Level 37  
    FlyBoy wrote:
    Jak masz instrukcję użytkownika to na stronie 49 opisane jest jak aktywować tą funkcję. Nazywa się ona "Funkcja śledzenia telefonu". Wiem, że ludzie tego nie używają, a to naprawdę może pomóc w odzyskaniu telefonu...coś o tym wiem ;-)
    O ile złodziej nie wie, jak tę funkcję wyłączyć...
    FlyBoy
    Level 28  
    W moim samsungu żeby tą funkcję wyłączyć trzeba podać specjalny PIN, który się samemu ustawia.
    Diagran6
    Level 25  
    duders13 wrote:

Poza radami podanymi przez kolegów, skorzystaj z bazy telefonów skradzionych (zakładam że nie kupiłeś telefonu od złodzieja). http://www.bazagsm.pl/index.php?k_d=399&
    Darrieus
    Level 38  
    Jak ktoś zmieni IMEI to zgłaszanie do sieci nie da nic poza zablokowaniem karty SIM, skąd sieć ma wiedzieć jaki IMEI zablokować jak telefon już dawno ma inny IMEI.
    Więc to też można między bajki włożyć tak jak tą autodestrukcję.
    Diagran6
    Level 25  
    Słuszna uwaga. Telefony kradną zazwyczaj "obeznani w temacie". Ech... Dawniej nie było komórek, internet był w powijakach, za to ludzie byli dla siebie życzliwsi. Byli przyjaciele i spotkania - zawsze na żywo. Ten technologiczny pęd odbiera nam sporą część człowieczeństwa. Przepraszam za o.t, ale zebrało mi się na refleksje...
    astroth
    Level 19  
    lubamet wrote:
    Jak ktoś zmieni IMEI

Swojego czasu, rozmawiałem z jednym ponoć specem od komórek i z tego co pamiętam, zmiana IMEI nie jest taka prosta i tania gdyż wiąże się to z wymianą jakiegoś chipa na płycie głównej.Więc dużo prościej jest wymienić całą płytę.
    A czasami jest to koszt 70% telefonu,a jeżeli telefon jest kradziony i nie posiada dokumentacji to wpompowanie w niego takich pieniędzy nie ma sensu.Bo i tak jak sprzęt bez papierów złodziej będzie musiał taniej sprzedać.
    Chris_W

Level 39  
    lubamet wrote:
    Jak ktoś zmieni IMEI to zgłaszanie do sieci nie da nic poza zablokowaniem karty SIM, skąd sieć ma wiedzieć jaki IMEI zablokować jak telefon już dawno ma inny IMEI.
    Więc to też można między bajki włożyć tak jak tą autodestrukcję.

Ta destrukcja ma coraz większy sens - bo coraz trudniej jest zmienić imei. Zwykle i tak jest to nieopłacalne dla prostych telefonów, a nowsze są trudniejsze.