logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować dostęp do sieci dla złodzieja MAC adresu?

PajxX 14 Lis 2009 18:16 2152 8
REKLAMA
  • #1 7260012
    PajxX
    Poziom 10  
    Mam problem z kumplem złodziejem. Gość siedzie na moim macu i automatycznie ma przypisane ip. I u mnie pojawia się komunikat że jest konflikt ip i wywala mnie. Jak mogę sobie ten mac przypisać tak żeby jego wywalało ??

Tytuł poprawiłem. Popraw pisownię!
    DriverMSG
  • REKLAMA
  • #2 7260297
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Może napisz jak masz ten internet podłączony, skąd. Ha, musisz włączyć komputer przed nim. A swoją drogą skąd ma twojego MACa ?
  • REKLAMA
  • #3 7260328
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Co to za kumpel, który robi takie numery? Wzorcowy przykład, że nie warto udostępniać informacji o konfiguracji komputera i sieci. Potrzebna będzie pomoc ze strony administratora sieci. Bez wymiany karty sieciowej chyba się nie obejdzie. Jaki to rodzaj sieci: amatorska, lokalny operator, przewodowa, bezprzewodowa? Wygląda, że jedyne zabezpieczenie to identyfikacja MAC - słabe zabezpieczenie. Przydałoby się PPPOE.
  • #4 7261485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7261513
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Zdobycie jakiegokolwiek MACa jeśli jesteś już podpięty do sieci LAN lub WLAN to nie żaden problem, więc jeśli gościu kumaty to nic mu nie narobicie. Jedyny sposób to WPA2 na WLAN i PPoE na LAN
  • REKLAMA
  • #6 7261623
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7274486
    PajxX
    Poziom 10  
    Mam internet radiowy on obejmuje cała gminę . A co do zdobycia maca to żaden problem zapuszczasz program Netcut imasz adresy fizyczne z całej sieci potem tylko programik do zmiany maca i gotowe. Gość ma kartę jakaś lepsza chyba coś na USB i że ona jest lepsza od tych normalnych. I mnie wywala. Ja sieciówke mam nawet nawet ASMAX 512g.
  • #9 7275749
    roc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Proponuję zamknąć temat bo dojdziecie do mnożenia problemów zamiast ich rozwiązywania. Podpowiedzi dotyczące metod snifowania i ataku na dane IP do tego prowadzą. Problem rozwiąże poprawa zabezpieczeń sieci. Jeśli psotnik działa po wifi to dać na AP choć WPA2 z dobrym kluczem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kumplem, który kradnie dostęp do jego sieci poprzez sklonowanie adresu MAC. W odpowiedziach sugerowane są różne metody zabezpieczenia sieci, takie jak zmiana adresu MAC karty sieciowej, konfiguracja routera w celu zablokowania dostępu nieautoryzowanych urządzeń oraz zastosowanie protokołów zabezpieczeń WPA2 i PPPoE. Wskazano również, że zdobycie adresu MAC nie jest trudne, co podkreśla potrzebę lepszych zabezpieczeń. Użytkownik korzysta z internetu radiowego i ma problemy z konfliktem IP z powodu nieautoryzowanego dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA