Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vw polo 1.3 z 95 r. - nagle gasnie w trakcie jazdy

14 Lis 2009 22:44 13612 17
  • Poziom 9  
    Witam. Kupilem ostatnio vw polo z silnikiem 1.3 z 95 roku. Problemem jest to że przy normalnej jezdzie samochod nagle gaśnie i nie daje sie odpalić. Po przekręceniu kluczyka "kręci" jednak nie 'pali' . Zapala sie czerwona kontrolka akumulatora i oleju. Usterka pojawiła sie drugi raz, dzieje sie to co dwa dni. Nie macie moze pomyslu w czym jest problem? Diagnostyka komputera była robiona i nic nie wykazała. Może być to czujnik polozenia walu? Co to wogole moze byc? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    raczej czujnik halla w aparacie zapłonowym
  • Poziom 9  
    kurcze ale wszystko dziala poprawnie , obroty sa na dobrym poziomie , odpala tez super. po prostu nagle podczas jazdy wszystkie wskazowki ida na dol i nie da sie go odpalic. pomylka, immobiliser jednak jest
  • Moderator Samochody
    Jak kręci i nie zapala, to trzeba sprawdzić czy jest iskra w tym momencie, jak nie ma to zwierać środkowy pin wtyczki halla do masy, jak się pojawi, to wiadomo co
    Ps. było tu 476 razy o tym
  • Poziom 39  
    jeśli byłoby to immo to przy próbie rozruchu silnik odzywałby się na ok 2sek
  • Poziom 9  
    proszę sprawdzić iskrę, może być przebicie np na obudowę aparatu jeśli jest gdzieś pęknięta, lub przez stara izolacje na przewodach
  • Poziom 28  
    Może pompa daje za słabe ciśnienie lub przekaznik ją rozłącza.Przyczyn może być wiele.Wczoraj robiłem punto z podobnymi objawami,usterką były zaśniedziałe piny w komputerze.Kto wie co jest u Ciebie?Sam musisz postawić diagnoze,lub udać sie do kogoś co wie od czego zacząć.
    Pozdr.
  • Poziom 9  
    ciekawe jest to że samochod postal przez noc , tam gdzie go zostawilem dzis rano wrocilem i zapalił. Mozliwe jest to, ze jakies ustawienia komputera sa bledne?
  • Poziom 39  
    chłopie albo coś sprawdź w momencie kiedy nie zapala albo nie pisz bzdur o ustawieniach komputera
    a cz halla tak mają że przestają działać a za 15min działają a czasami tylko przez 30 sek nie działają a może też się zdarzyć że padnie raz na amen
  • Poziom 26  
    Stoi u mnie golf 3 1.8 z identycznymi objawani jak u Ciebie. Szybka diagnoza. Zanik iskry,podanie masy na środkowy pin aparatu i iskra jest. Hall do wymiany. Także kolego sprawdz to bo to na 99% problem tkwi w tym czujniku
  • Poziom 9  
    ok , dziekuje Wam serdecznie za pomoc. PS. zauwazylem ze wszystko wraca do normy po odpieciu akumulatora i zalaczeniu go na nowo .
  • Poziom 26  
    to chwilowa poprawa. pewnie staniesz i tak gdzieś na trasie a tego nie życzę.
  • Poziom 14  
    Na bank czujnik Halla. Miałem kilka takich właśnie przypadków. Samochody stawały na środku drogi i po 10min można było jechać ale częstotliwość postojów wzrasta z czasem. Pewien klient naprawiając i diagnozując na własną rękę wymienił pompę paliwową i sterownik silnika nic nie zaoszczędził. Dopiero jak wymieniłem halla wszystko wróciło do normy.
  • Poziom 9  
    wymienilem dzisiaj kostke pod stacyjka bo podobno na niej tez sie mogly jakies przepiecia robic. ale inny elektryk (podobno najlepszy w miescie) tez powiedzial ze to ten czujnik halla raczej . jutro to zmienie , zobaczymy jakie to przyniesie efekty.
  • Poziom 1  
    i pomoglo? mam taki sam problem tyle ze w polo z 98r. Wymieniane juz bylo chyba wszystko...
  • Poziom 9  
    no ja wczoraj wymienilem caly aparat zaplonowy , zobaczymy co to da
  • Poziom 42  
    Takasobiejaaa , a tylne lewe koło też , sprawdz jeszcze ciśnienie w prawym.
    Niczym wszystko wymieniałeś , co sprawdziłeś?
  • Poziom 1  
    Hej,
    Miałam identyczne objawy kilka lat temu w polo z 92r. mechanik wymienił w nim prawie wszystko: kable, swiece, alternator, czujnik halla, kopułkę z paluchem i dalej było to samo. Suma sumarum zrezygnowana totalnie kupiłam cały wtryskiwacz na allegro za 120pln z ojcem go wymieniłam objawy minęły.