Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z instalacją Sirocco...

tomekjel 15 Nov 2009 13:44 7015 8
    tomekjel
    Level 12  
    Witam.
    Proszę o sugestie!!!
    Mam problem z instalacją sirocco ssw zj-200. Została chyba wykorzystana ilość awaryjnych odpaleń na gazie (max. 50 razy) i chciałbym to wyzerować. Mianowicie nie mogę się połączyć z centralką. Próbowałem wszystkich dostępnych programów do w/w sterownika na stronie agcentrum.pl. Podczas komunikacji kompa z centralką wyświetla się komunikat "Wersja programu nie odpowiada wersji urządzenia." następnie na dole okna programu jest komunikat "Niezgodność wersji [30]"
    Podłączałem kabelek, który sam robiłem korzystając ze schematu dostępnego na stronie elektrody na układzie MAX232 podpinanego pod RS232 i sytuacja jak wyżej opisałem, teraz podłączyłem kabel do instalacji sirocco pod USB i nadal jest to samo.
    manio123
    Level 34  
    komunikat oznacza że wersja oprogramowania którą masz w kompie jest niższa od tej w sterowniku , albo oprogramowanie w komputerze i sterowniku dotyczą wersji z innymi procesorami.Sterowniki wersji 1.4 i 1.5 mają inny procesor niz starsze siurocco. Jaki masz map sensor ?
    tomekjel
    Level 12  
    Jestem laikiem w tych sprawach, ale rozumiem że masz na myśli czujnik ciśnienia. Jest coś takiego i doczytałem takie dwa symbole:
    110R - 004298
    67R - 013971

Dodano po 11 [minuty]:

Może to też się przyda, czarna wtyka część na kablu:
    CZ5 4VT
    28852 06/8
    z szarej nie mogłem odczytać bo się zmyło, płyn hamulcowy zżarł...

a takie nr jeszcze były na złączach stałych przy centralce:
    4 - 0545710;                16223030A
    110R - 004297;            67R - 013787
                         CG
    pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc.
    manio123
    Level 34  
    masz taki mapsensor ? to znaczy że twój siuracco :D to stary model, potrzebujesz więc oprogramowania w wersji 1.2 lub 1.3
    oprogramowanie możesz pobrać ze strony agc, albo z kme bo to samo a jest tam i wersja diego 1.2 i 1.3 , spróbuj
    http://oldwww.kme.eu/programy.html
    nie ma sensu próbować z wersjami wyższymi niż 1.3 bo to już inny procek siedzi.
    Wersja 1.3 powinna zagadać z wersją 1.2 ale ręki nie dam uciąć. Napisz co wyszło :D
    tomekjel
    Level 12  
    Mam taki map sensor z symbolem, który wyżej wpisałem, nie sugeruj się tym nr, który widzisz na zdjęciu, poprostu w takiej obudowie ma z czujnikiem temperatury i takim złączem, nie sądze że tak niska wersja oprogramowania ma pasować bo w niższych nie ma możliwości zerowania 50 krotnego odpalania awryjnego na gazie.

manio123
    Level 34  
    zmyliłeś mnie symbolem "67R - 013971 ", a tak to masz najnowszy sensor ps-cc3 i najnowszy sterownik , więc nie mam pojęcia dlaczego nie komunikuje sie z najnowszym softem, bo powinien bez zająkniecia . Popróbuj z nowszymi wersjami kme bo to to samo, spróbuj to
    http://oldwww.kme.eu/download/DiegoG3-3.0.3.2-UPDATE_1.3_1.4_1.5_3.0-setup.zip
    to pakiet instalacyjny zawierający programy do obsługi sterowników w wersji 1.3x, 1.4x, 1.5x, 3.0x , a więc nowszy niz na stronie agc. Z tym musi zagadać :D
    tomekjel
    Level 12  
    Już tym próbowałem i też nic, zastanawiam się czy nie ma takiej możliwości że po pięćdziesiątym odpaleniu awaryjnym na gazie centralka się blokuje???
    manio123
    Level 34  
    tomekjel wrote:
    Już tym próbowałem i też nic, zastanawiam się czy nie ma takiej możliwości że po pięćdziesiątym odpaleniu awaryjnym na gazie centralka się blokuje???

wątpię , a próbowałeś odłączać od akumulatora żeby się zresetowała ? Może coś się zawiesiło w komunikacji przy którejś próbie? Ten ostatni soft który podałem nie moze nie działać, z oznaczeń na centralce zdaje sie wynikac że masz software 30A.
    Jeśli jednak nie to znaczy że trzeba znaleźć soft 30a i po kolei upgreadować ...do C bo ta juz współpracuje z softem ze strony
    tomekjel
    Level 12  
    temat zakończył się re-instalką xp i sterowników i problem rozwiązany