Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fujitsu Siemens AMILO PI2515 - brak ładowania baterii

KamilSz 15 Lis 2009 22:08 4602 6
  • #1 15 Lis 2009 22:08
    KamilSz
    Poziom 17  

    Witam laptop fujitsu siemens amilo pi 2515 ktoś już próbował wymieniać gniazdo ładowania bo okolice gniazda sa trochę pomasakrowane. na początku oryginalne się uszkodziło i wypaliło dziurę w płycie głównej w miejscu gdzie idzie bolec + do płyty. Poprzedni naprawiacz usunął element PF2 obok gniazda i zrobił zworę rozumiem ze to jest bezpiecznik i dlatego zrobił zworę. Generalnie objaw teraz jest taki że miga tylko dioda ładowania i laptop sie nie włącza ani na samym zasilaczu ani na baterii, zrobiłem pomiary gniazda baterii i na stykach są napięcia 3v 9v a pomimo to laptop się nie włącza
    aha dodam ze używam zasilacza uniwersalnego ale mimo wszystko i na 19v i na 20v jest tak samo - producent zaleca zasilacz 20v do tego modelu

    Dodano po 43 [sekundy]:

    Udało mi sie to troche opisać na fotkach może to komuś pomoże
    Fujitsu Siemens AMILO PI2515 - brak ładowania baterii

    Fujitsu Siemens AMILO PI2515 - brak ładowania baterii

    za wszelką pomoc oczywiście się odwdzięczę

    0 6
  • Pomocny post
    #2 15 Lis 2009 22:26
    elektor
    Poziom 17  

    Pierwsze pytanie czy nie masz zwarcia miedzy warstwowego w miejscu pina ?
    Jeżeli nie masz to możesz podłączyć na chwilę 19V na plus baterii ,ale bateria musi być włożona. I zobacz czy ci wstanie laptop (powinien) .

    0
  • #3 15 Lis 2009 23:03
    KamilSz
    Poziom 17  

    faktycznie chyba jednak jest zwarcie międzywarstwowe bo mam 18 ohm po próbie oczyszczenia zrobiło się 200 ohm ale dziwne bo wcześniej nie było bo sprawdzałem ale póki co dzięki pójdę tym tropem

    0
  • #4 16 Lis 2009 20:14
    KamilSz
    Poziom 17  

    Zlikwidowałem zwarcie międzywarstwowe i nadal to samo dioda ładowania tylko miga, na styku + baterii jest tylko 2,2V wiec podałem styk + baterii 19V i włożyłem baterie tak jak radziłeś niestety laptop się nie wstaje nawet nie mrygną diody nic zero.Na włączniku występuje napięcie 1,5V . Aha znalazłem jeden kondensator ceramiczny miał zwarcie usunąłem go całkiem ale to nic nie zmieniło, nie wiem za bardzo.
    Koło gniazda ładowania są 2 stabilizatory 8 nóżkowe LM358 na pierwszy na VCC dochodzi napięcie 19V ale na OUT nic nie wychodzi jest 0v natomiast na stykach IN1 (-) IN2 (+) tego układu jest 17V natomiast na drugim LMie na VCC jest 0,5v i na reszcie styków jest 0v

    0
  • Pomocny post
    #5 17 Lis 2009 00:32
    elektor
    Poziom 17  

    Jutro opisze bo musze rozebrać podobnego bo mam na warsztacie.

    0
  • #6 18 Lis 2009 17:40
    KamilSz
    Poziom 17  

    hej kolego z tym podłączeniem 19V bezpośrednio na styk + baterii wraz z włożoną baterią to chyba nie najlepsza rada... wczoraj miałem jeszcze innego laptopa Gateway z brakiem ładowania dałem + z zasilacza na baterie i włączyłem go i nic nawet diody nie mignęły i teraz jest trup a przed tą czynnością na samej baterii przy próbie włączenia dioda chociaż migała kilka razy i sygnalizowała pustą baterię teraz nawet dioda nie miga...


    Odnośnie fujitsu siemensa to o dziwo laptop po około godziny był podłączony pod zasilacz i dioda ładowania przestała migać i teraz świeci na zielono tak jak by ładował i chyba ładuje bo na + baterii jest ponad 12v ale mimo to laptop nadal się nie włącza:(

    0
  • Pomocny post
    #7 23 Lis 2009 12:22
    sebweb
    Poziom 20  

    W takich przypadkach często powodem są uszkodzone regulatory napięć. O ile bezpiecznik jest zabezpieczeniem nadprądowym, regulator ma obwód zabezpieczający płytę napięciowo. W skrajnych przypadkach (zwarcia) obwód ten ulega uszkodzeniu, i oby była to ta przyczyna. Niestety nie mam na stanie żadnej płyty do PI2515, więc nie jestem w stanie naprowadzić Cię na właściwy trop...

    Pozdrawiam.

    Edit 24.11.2009r.

    I jeszcze jedna ważna sprawa, otóż powyższy warunek (wadliwy regulator) będzie spełniony o ile wciąż nie ma na płycie zwarcia. Jeśli ciągle jest gdzieś zwarcie, regulatory mogą być sprawne i po prostu rozłączać obwód. Ciężko to sprawdzić bez schematu i znajomości napięć w punktach pomiarowych, ale jest to możliwe. Najprościej jedną ręką cały czas załączać płytę, a drugą "macać" ją dokładnie - uszkodzony element będzie się nagrzewał. Metoda prymitywna acz dość skuteczna, nie ma obawy porażenia prądem...no chyba że będziesz ją lizał... Wink

    Pozdrawiam.

    Korzystaj z przycisku "zmień". mat_ed

    0