Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz blaupunkt gta 480+schemat+fotki

mariusz_1988 15 Lis 2009 16:13 11329 46
  • #1 15 Lis 2009 16:13
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    Witam. Mam nie lada kłopot ze wzmacniaczem. Nie jestem elektronikiem ale co nieco mam pojecie. Mam taka usterkę we wzmacniaczu mianowicie elementy na czerwono zaznaczone z upływem czasu grzeją się coraz bardziej mimo iż wzmacniacz działa na sucho bez obciążenia.
    Druga usterka jest taka: jak podłącze przedwzmacniacz ten na dodatkowej płytce(to samo tyczy się z tym zintegrowanym z dużą płytką,więc wlutowałem operacyjne njm4560l i napięcie dodatnie zniknęło) to pojawia mi się napięcie dodatnie na kanałach... dlaczego??
    bez przedwzmacniacza wzmacniacz śmiga mimo grzejących się elementów zaznaczonych.
    A te zaznaczone na niebiesko trochę się grzeją mniej niż te na czerwono.
    Wzmacniacz jak dostałem miał upalone tranzystory od przetwornicy ale wlutowałem zwarte i pokombinowałem i wstał do życia.

    proszę o pomoc bo już mi się skończyły pomysły. Oczywiście przekopałem fora ale nie znalazłem odpowiedzi na moja usterkę.

    Fotki:
    Wzmacniacz blaupunkt gta 480+schemat+fotki Wzmacniacz blaupunkt gta 480+schemat+fotki
    schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2586787#2586787


    Proszę uzupełnić tytuł postu- zgodnie z regulaminem pkt.11 [dzimi]

    0 29
  • #2 15 Lis 2009 19:14
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Czy mozesz podac numeracje zaznaczonych na czerwono i niebiesko elementow? Majac schemat powinnismy sie uporac z tym wzmacniaczem, bo nie widze dokladnie ze zdjecia. Wyglada na to ze to ten przedwzmacniacz jest uszkodzony gdyz przedostaje sie z niego napiecie stale do bloku wzmacniaczy mocy. Czy moge zapytac dlaczego na plycie glownej brakuje ukladow scalonych (op-ampow IC1-IC7)?

    Dodano po 4 [minuty]:

    [quote="mariusz_1988"]

    Cytat:
    Wzmacniacz jak dostałem miał upalone tranzystory od przetwornicy ale wlutowałem zwarte i pokombinowałem i wstał do życia.


    Upalenie FETow czesto spowodowane jest uszkodzeniem tranzystorow koncowych. Wiec zacznij szukac usterki od sprawdzenia omomierzem zwarc miedzy ich wyprowadzeniami. One powoduja pojawienie sie stalego na wyjsciach.

    0
  • #3 15 Lis 2009 20:36
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    wylutowałemje bo dawało sie napiecie stale a bez nich ominołem przedwzmacniacz i hula..
    te na czerwono zaznaczone to rezystory r50,r56,i r52a chyba on jest przy przetwornicy.te tranzystorki na czerwono to są c1027, a te na niebiesko to A1266,C3198

    Dodano po 14 [minuty]:

    dodam jeszcze że wzmacniacz przy ominiętym przedwzmacniaczu gra bez problemu( mimo tej usterki grzejących się elementów) na każdym kanale jak i na mostku.

    Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

    Hm dzisiaj przyjrzałem się bardzo wnikliwie i na 100% mogę stwierdzić że grzeją się te 3 oporniki co wymieniałem a zamiast tych tranzystorków to grzeją się diody dz1,dz2 aż parzą. wiec chyba są uszkodzone?? Proszę o odpowiedz dlaczego to się grzeje i czy mam racje co do tych diod:)

    0
  • #4 15 Lis 2009 20:39
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    C3198 to nazwa ale podaj numery elementow tak jak podawales numery rezystorow.

    0
  • #5 15 Lis 2009 20:46
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    czyli 2diody zenera DZ1 i DZ2

    Dodano po 1 [minuty]:

    poniewaz grzeje sien to mocno wydawało mi sie ze to tranzystorki. ale to sa diody 2sz i 3oporniki

    0
  • #6 15 Lis 2009 21:07
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Powodem grzania sie diod zenera oraz opornikow R 56 i R 58 moze byc uszkodzenie tranzystorow (w o ile sie nie myle: we wzmacniaczu roznicowym)na wejsciach wzmacniacza mocy. Diody juz moga byc uszkodzone (musisz sprawdzic omomierzem na przebicie-dlatego moga tez grzac sie oporniki bo plynie przez nie znaczny prad). Ale najpierw to sprawdz jakie masz zaslanie +/- musi byc rowna watosc, potem zmierz te diody. Diody zenera raczej same nie mogly sie uszkodzic. Mogly pasc np. od przepiecia w zasilaniu itp.Grzanie sie rezystora R52 to padajacy ktorys z MOSFETow. Ale zeby moc sprawdzic przetwornice, potrzebujesz oscyloskopu, bo trzeba zobaczyc czy dochodzi czysty impuls prostokatny na bramki FETow.

    0
  • #7 15 Lis 2009 21:37
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    A na czym mam zmierzyc to zasilanie i jak. względem masy czy plusa??
    prosze mi objasnic mniej wiecej jak mam co pomierzyc.
    a te mosfety to wszystkie wymienie jak tylko przyjda na mocniejsze irfz44.

    Dodano po 12 [minuty]:

    A może to dzieje się z takiego powodu, że w przetwornicy są tylko 3 tranzystory a nie 6szt. Może od tego wariować?? Bo 2 działają razem a jeden sam. A wracając do tego napięcia stałego pojawiającego się na głośnikach po wlutowaniu tych wzm.oper na jednym kanale i na 2gim po podłączeni płytki. to one będą uszkodzone wszystkie 10szt?? można jakoś to sprawdzić??

    0
  • #8 15 Lis 2009 21:45
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Diode wylotowujesz i patrzysz czy rezystancja w jednym kierunku jest bardzo duza a w drugim mala np. 500 ohm.To wtedy jest sprawna. Aby zmierzyc napiecie zasilania, przelaczasz miernik na woltomierz i przykladasz czarny miernika do srodka uzwojenia wtornego transformatora a czerwony do jednej strony tych grzejacych sie opornikow (r56, r58) lub do glownego + i pozniej do glownego - tych najwiekszych 4 kondensatorow. Napiecie powinno byc +/- dokladnie rowne. Mosfety trzeba wymienic wszystkie razem bo to uklad przeciwsobny wiec jak bedziesz sie bawic w wymiane pojedynczych to i tak sie pozniej uszkodza. Upewnij sie ze Mosfety sa para komplementarna (sa identyczne) Czy wiesz jak testowac mosfety?

    0
  • #10 15 Lis 2009 21:56
    irek19
    Poziom 33  

    Części nowe montuj takie, jak zastosował producent tego wzmacniacza.

    0
  • #11 15 Lis 2009 21:57
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    a i jeszcze jeddno to uzwojenie wtórne na schemacie to bedzie to uzwojenie co idzie na opornik bezposrednio ze srodka czy to co idzie na tranzystory

    0
  • #12 15 Lis 2009 22:00
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Wyciagasz podejrzanego z obwodu i zwierasz mu noge 1 i 3 przewodem z 'krokodylkiem'. Ustawiasz na omomierz (z ta dioda na mierniku) i czerwonym do pierwszej nogi (bramka), czarny do drugiej (dren) nastepnie do trzeciej (zrodlo). Pozniej odwracasz kable: czarny na pierwsza a czerwony na 2 i 3. Przy tych pomiarach rezystancja ma byc bardzo duza.
    Drugi test to zwarcie przewodami nogi drugiej i trzeciej w jednym kierunku i potem zamieniasz. Tutaj w jednym kierunku opornosc ma byc nieskonczenie duza a w drugim mala 500-1000 Ohm.
    Jezeli na pierwszym tescie FETy pokaza mniejsza oprnosc to mozesz je wyrzucic do smietnika...

    Dodano po 2 [minuty]:

    Te za ktorym sa 4 diody prostownicze jest ono w poblizu tych 4 kondow filtrujacych

    0
  • #13 15 Lis 2009 22:03
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    kurcze nie bardzo wiem gdzie sie wpiac bo sa 4druty. czy mam sie wpiac na diode na mase??

    0
  • #14 15 Lis 2009 22:06
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Jak masz 4 druty to centralne 2 powinny byc spiete razem w srodku-to jest srodek polaczony do masy

    0
  • #15 15 Lis 2009 22:12
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    pomierzyłem i wyszło tak: na kondensatorach jest 26v na opornikach przy końcówkach mocy te niebieskie jest tak samo.

    0
  • #16 15 Lis 2009 22:17
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Czyli jak dobrze cie rozumiem masz + 26 z jednej strony i -26 z drugiej?

    0
  • #18 15 Lis 2009 22:25
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Wyglada na ok. Sprobuj sprawdzic napiecia na FETach w ten sposob: Wylacz remote (power on) i podlacz minus miernika do czarnego kabla z akumulatora a plus do 1 nogi tranzystora i potem do 2-giej. W trakcie pomiaru na pierwszym ma byc 0V na drugim 12V czy jest tak?

    0
  • #20 15 Lis 2009 22:32
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Jezeli na wszystkich MOSFETach jest tak to wyglada na ok. Tyle ze musza one byc identyczne. Czy probowales mierzyc te Zenery?

    Aha zapomnialem, jeszcze wlacz power-on i pomierz tak samo jakie masz teraz napiecia?

    0
  • #21 15 Lis 2009 22:34
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    nie nie mierzyłem ich. a na fetach jaes to samo na wszystkich.
    Diode musze pewnie wylutowac tak??

    0
  • #22 15 Lis 2009 22:40
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Po wlaczeniu power-on na pierwszej nodze Fetow powinnes miec jakies 4,5V a na 2-giej dalej te 12V. Jedna nozke diody mozesz wylutowac tylko i sprawdz opornosc. Czy FEty grzeja sie podczas pracy?

    0
  • #23 15 Lis 2009 22:43
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    dobra diody pomierzone wynik: mierzyłem 2razy i na zakresie 2000ohm i 2000kohm i nic. obie diody nie cie pokazuje miernik w dwóch kierunkach.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ale z załączonym remote??

    Dodano po 1 [minuty]:

    mariusz_1988 napisał:
    nie nie mierzyłem ich. a na fetach jaes to samo na wszystkich.
    Diode musze pewnie wylutowac tak??

    chodzi mi o 3tranzystory na każdym to samo

    0
  • #24 15 Lis 2009 22:45
    Patryk.master
    Poziom 14  

    Witam
    Moim zdaniem powodem nadmiernego grzania się tych elementów jest uszkodzony przedwzmacniacz ponieważ to jest stabilizator między innymi do zasilania opampów. Uruchom przedwzmacniacz i wtedy zobacz co będzie. Trochę te diody i oporniki zawsze będą się grzały a nawet parzyły bo jak by nie patrzeć odkłada się na nich ponad 10V na stronę.

    0
  • #25 15 Lis 2009 22:45
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    pomierzyłem na załączonym i jest tak na srodkowej 12v a na pierwszej 4.20v cos mniej wiecej

    0
  • #26 15 Lis 2009 22:51
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Cytat:
    A wracając do tego napięcia stałego pojawiającego się na głośnikach po wlutowaniu tych wzm.oper na jednym kanale i na 2gim po podłączeni płytki. to one będą uszkodzone wszystkie 10szt?? można jakoś to sprawdzić??
    [/quote]

    Na tranzystorach mocy pomierz napiecia stale na wszystkich nogach wzgledem masy (centrum transformatora) i podaj co widzisz. (+/- ile Volt)

    Dodano po 3 [minuty]:

    Cytat:
    mariusz_1988 napisał:
    pomierzyłem na załączonym i jest tak na srodkowej 12v a na pierwszej 4.20v cos mniej wiecej



    Zasilacz jest ok, a wiec jezeli cos sie tam grzeje moze byc to spowodowane uszkodzeniem tranzystorkow strujacych duze MOSFETy (Q7 i Q8-nie wlaczaja trznzystorow kluczacych i wylaczaja synchronicznie w czasie) ale tym sie teraz nie przejmuj, sprawdz te diody i tranzystory mocy

    0
  • #27 15 Lis 2009 23:00
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    na wszystkich jest na srodkowej nózce 26v a na jednej zero a na drugiejo.5v
    przedwzmacniacz odpiety

    Dodano po 2 [minuty]:

    na podpietym jest tak 1nóżka 2v i rosnie 2nóżka 26v i 3 0.5v

    Dodano po 1 [minuty]:

    na wyjsciu głosników 2v i rosnie na jednym kanale a na drugim 1.2v

    Dodano po 2 [minuty]:

    [quote="mariusz_1988"]dobra diody pomierzone wynik: mierzyłem 2razy i na zakresie 2000ohm i 2000kohm i nic. obie diody nie cie pokazuje miernik w dwóch kierunkach.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodano po 58 [sekundy]:

    Patryk.master napisał:
    Witam
    Moim zdaniem powodem nadmiernego grzania się tych elementów jest uszkodzony przedwzmacniacz ponieważ to jest stabilizator między innymi do zasilania opampów. Uruchom przedwzmacniacz i wtedy zobacz co będzie. Trochę te diody i oporniki zawsze będą się grzały a nawet parzyły bo jak by nie patrzeć odkłada się na nich ponad 10V na stronę.

    wszystko grzeje sie bez przedwzmacniacza!!:D

    0
  • #28 15 Lis 2009 23:07
    Patryk.master
    Poziom 14  

    tak tylko według mnie te oporniki będą gorące zawsze ponieważ nie licząc obciążenia na nich odkłada się 0,8W.

    0
  • #29 15 Lis 2009 23:07
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    A sprobuj tak: zewrzyj mu wejscia wzmacniaczy z masa i pomierz na wyjsciach glosnikowych ile masz woltow?

    1
  • #30 15 Lis 2009 23:10
    mariusz_1988
    Poziom 12  

    pierwsza para patrząc od strony diod: pierwszy od lewej: 1nózka ma -1.5v,2nózka -26v,3 ma-0.9v. druga koncówka ma 1nózka -0.3, 2 ma26v, 3ma-0.9v.
    Druga para:
    1 koncówka
    1nózka-1v,2ma-26v,3ma-,5v
    2koncówka
    1nózka 0,1v 2ma26v,3ma-0.5v

    Dodano po 1 [minuty]:

    wejscie czyli sygnał tam gdzie sie podaje tak??

    1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo