Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 Nie dziala przedni spryskiwacz i wycieraczka!!!

15 Nov 2009 16:14 8072 8
  • Level 1  
    Prosze o POMOC :).
    Nie dzialająca wycieraczka i spryskiwacz (tylko przód). Tył pracuje bez problemu. Wyeliminowalem bezpieczniki - są dobre, silnik wycieraczki dzisiaj sprawdzony na krótko - działa, prąd dochodzi - około 12,30 V. A teraz najdziwniejsze - w samochodzie jest słaby akumulator który często trzeba podładować, bo auto jest praktycznie nie jeżdżone od jakiegos czasu, i kiedy przekręcam kluczyk w pozycje rozruchu przy rozładowanym akumulatorze, gdy silnik nie ma już siły zakręcić, wycieraczki sie przez jakąś chwilke poruszają i później znowu stają w miejscu. Czy może być to jakiś przekaźnik? I gdzie go szukać? W środku na skrzynce z bezpiecznikami nic nie widać :(. Kiedy włączam tylne wycieraczki to słychać cykający przekaźnik, natomiast przy przełączaniu wycieraczek przednich i sryskiwacza nie słychać ani nie czuć żadnej reakcji.
    Byłbym wdzieczny za każdą porade, i za każdą odpowiedź z góry dziekuje.
    Pozdrawiam, Karol.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 11  
    Witam! mam dokładnie taki sam efekt i nie mogę dojść co jest grane. Może Tobie udało się to zrobić? Proszę pomóż.
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Zasilanie na silnik jest? Masa jest? Pewnie już z bezpiecznika nie schodzi zasilanie. I sprawdzanie tego miernikiem, mija się z celem.
  • User removed account  
  • Level 10  
    Odświeżam kotleta. Mam podobny problem jak w pierwszym poście, pacjent 206 1.1 HFX, działa tylna wycieraczka i tylny sprysk, przód martwy, podmienione przełączniki (COM 2000), wciąż to samo. w PP2000 widzi aktywacje przełączników wycieraczek, moge wycieraczki i sprysk również aktywować w BSI, ręcznie w BSM (B2) to samo, przejścia wszystkie są, bezpieczniki ok, zimne luty tam gdzie było można, zdiagnozowane, brak jakichkolwiek błędów. Ktoś ma jakiś pomysł, lub schemat gdyż ten z Autodaty wydaje mi się nie do końca prawidłowy. Pozdrawiam.
  • Level 36  
    Spryskiwacz przedni też martwy czy działa?
  • Level 10  
    Też nie działa, wydaje mnie się, że problem tkwi na odcinku COM2000 -> BSI lub w samym BSI, ale to tylko moje przypuszczenia, pewności nie mam, mimo że przejście jest na linii VAN, schemat Peugeota by się przydał bo jak nadmienilem ten z Autodaty mnie nie przekonuje.
  • Level 36  
    Wg mnie to jest albo w BSI, lub pomiędzy BSI a elementami wykonawczymi.
    Z tym że BSI widzi komunikację z COM, i możesz sterować z programu w BSI.
  • Level 10  
    pepe150 wrote:
    Wg mnie to jest albo w BSI, lub pomiędzy BSI a elementami wykonawczymi.
    Z tym że BSI widzi komunikację z COM, i możesz sterować z programu w BSI.


    Witam
    Wiem że temat stary ale udało Ci się go rozwiązać bo mam identyczną sytuację.