logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niechciana strona startowa w Internet Explorer na Windows 98 – jak usunąć?

krzysztof690801 29 Cze 2004 09:42 3113 17
REKLAMA
  • #1 717049
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam proszę o pomoc w usunięciu strony która załącza mi się po tym ,jak kliknę Internet Explorer to pojawia się jakaś strona mimi że wczęśniej było ustawione na about blanck
    Próbowałem usunąc to Ad-aware6 ale nadal nie pomaga
    Prosze o pomoc w tej sprawie bardzo dziękuję za konkretne rady,aha system jaki mam to Windows98
  • REKLAMA
  • #2 717094
    Necik
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam

Pewnie masz jakiegoś trojana i z usunięciem go jak zwykle mogą być kłopoty. Poczytaj, było już kilka tematów na forum o tym, niekoniecznie w tym dziale.

PS. W przyszłości staraj się nadawać swoim wątkom jakieś ludzkie tematy, wtedy więcej osób zainteresuje się twoim problemem.
  • #3 717157
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Witam jeszcze raz
    Po kliknięciu na internet explorer we właściwośći mam httt://solongs.com/hp.htm?id=30090 a jak chcę otwożyć strone to pokazuje mi się w okienku C:/WINDOWS/SYSTEM/hp.uti
    jak napiszę adres strony którą chcę ogladać to wyszuka ale strasznie mnie to denerwuje żę tak się dzieje i pojakimś czasie zaczynaj otwierać sie strony o które nie prosiłem
    Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 718825
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Już tam byłem na tej stronie parę udało się skasowac ale nadal kilka zostało i nie wiem jak to usunąć?
    Nadal jak otwieram Internet to mam tą stronę.
    Co robić dalej??
  • #6 718864
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Wpisz tą stronę na listę niechcianych. Narzędzia, zabezpieczenia itd
  • #7 719271
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Panie CZesiek a jak to zrobić z tym wpisaniem ,bo słabo się znam an tym jak to zrobić,ale dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #8 719416
    noellee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A spróbuj jeszcze przeskanować kompa Spybot Search & Destroy -do ściągnięcia ze stronki www.safer-networking.org .Bodajże jest lepszy od Ad-aware i tez darmowy.Może on pomoże.
  • #9 719433
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Zeskanowałem komputer Panda on line wykazało mi 4 wirusy ale dodało że nie maja na to sposobu
    VirusTrj/Start Page .Du lokalizacja C:/windows/system/msconfd.exe
    VirusTrj/Datei.A lokalizacja C:/windows/system/flpycntl.exe
    Virus/Kreeper.A lokalizacja C:/windows/system/t1g8gwcv65tg.dll
    Virus?Kreeper.Alokalizacja C:/windows/system/rkyuwy4v8wm.dll

i co dalej z tym z tym zrobić jak tego się pozbyć
  • #10 719864
    noellee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Najlepiej wykorzystać innego antywirusa - juz spotkałam się z sytuacją w której Panda online nie usunęła wirusa- pomogły za to jakieś inne programy- np.Avast czy też AVG.
  • #11 720480
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Skasuj w/wpliki z poziomu DOSa - pod windą nie będą chciały opuścić Twojego PC.
    A jeśli chodzi o poprzednią radę to w oknie przeglądarki IE wybierz opcje Narzędzia - Opcje internetowe... - w nowootwartym oknie zakładkę Zabezpieczenia - i Witryny z ograniczeniami. - przycisk Witryny i w nowym oknie dodaj tą witrynę... i już. Na wiele stron to pomaga.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #12 720523
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Czesiek dzięki za pomoc .ale ja sam tego nie umię zrobić a tym bardziej pod dosem komputer mam od niedawna i nie wiem jak to zrobić ,dziękuje za pomoc zostawię to tak jak jest
  • #14 722362
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Proponuję zajrzeć tu :
    HKCU\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel
    i tam usuwamy wpis HomePage.
    A ponadto , należy odszukać w systemie plik odpowiedzialny za uruchomienie się tej strony . Zwykle znajduje się w katalogu \Windows , lub \Windows\System32 - jeżeli chodzi o XP , ewentualnie \Windows\System - odnośnie Win98 . Aby go odszukać , należy sprawdzić w autostarcie jaka jest jego nazwa -
    ( wciśnij jednocześnie Alt+Ctrl+Delete ) .
    Może się nazywać np. Love.exe lub Sex.exe albo coś w tym stylu . Możesz też użyć programu CWShredder .
    Co do wirusów , które wyżej opisałeś , to są to trojany . Programy antywirusowe potrafią je wykrywać , ale nie potrafią ich leczyć . Do tego celu użyj programu typu PestPatrol , czy też Spybot - Search & Destroy , ewentualnie Adaware .
    Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • CWShredder.zip (125.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 724100
    slavvek_
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Czesiek napisał:
    Skasuj w/wpliki z poziomu DOSa - pod windą nie będą chciały opuścić Twojego PC.

Jak to się robi ???
  • #16 726203
    Offel
    Poziom 14  
    Uruchom dyskietkę startową windy98 i uruchom komputer bez obsługi CDRomu jak ci sie pojawi A:\> to wpisz c: enter i jestes w dysku c
    jak tam bedziesz to przejdz do katologu gdzie jest wirus czyli
    C:\>cd \windows\system i jetes w katologu gdzie jest wirus C:\windows\system\ > "i tu wpisujesz " del flpycntl.exe i enter
    del t1g8gwcv65tg.dll i enter itp.Warto sobie cos poczytac o DOSie masz tu na poczatek link http://www.konradvme.org/index.php3?site=artykul&nx1=artykul_view&id=73
  • #17 726440
    slavvek_
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Offel napisał:
    Uruchom dyskietkę startową windy98 i uruchom komputer bez obsługi CDRomu jak ci się pojawi A:\> to wpisz c: enter i jestes w dysku c
    jak tam bedziesz to przejdz do katologu gdzie jest wirus czyli
    C:\>cd \windows\system i jetes w katologu gdzie jest wirus C:\windows\system\ > "i tu wpisujesz " del flpycntl.exe i enter
    del t1g8gwcv65tg.dll i enter itp.Warto sobie cos poczytac o DOSie masz tu na poczatek link http://www.konradvme.org/index.php3?site=artykul&nx1=artykul_view&id=73

Wielkie dzięki
  • #18 736050
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Wielkie dzieki Panie Sławek poczytam jeszcze raz dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niechcianej strony startowej uruchamianej automatycznie w Internet Explorer na systemie Windows 98, mimo ustawienia domyślnej strony na about:blank. Przyczyną jest infekcja trojanem lub wirusem, który modyfikuje ustawienia przeglądarki oraz uruchamia lokalne pliki w katalogu C:WINDOWSSYSTEM. Próby usunięcia za pomocą Ad-aware6 nie przyniosły efektu. Zalecane jest użycie alternatywnych narzędzi antywirusowych i antyspyware, takich jak Spybot Search & Destroy, PestPatrol, Avast, AVG oraz program Hijack This do identyfikacji i usuwania złośliwych wpisów. Wskazano także ręczne usuwanie zainfekowanych plików (np. msconfd.exe, flpycntl.exe, t1g8gwcv65tg.dll, rkyuwy4v8wm.dll) z poziomu DOS, gdyż system Windows 98 może blokować ich usunięcie. Dodatkowo, modyfikacja rejestru w lokalizacji HKCUSoftwarePoliciesMicrosoftInternet ExplorerControl Panel w celu usunięcia wpisu HomePage oraz dodanie niechcianej strony do listy witryn z ograniczeniami w opcjach Internet Explorera może pomóc w blokowaniu niepożądanych stron. Użytkownik powinien również sprawdzić autostart systemu (Alt+Ctrl+Delete) w celu wykrycia i usunięcia podejrzanych procesów uruchamianych przy starcie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA