Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030 - zawiesza się po chwili

elwiz81 16 Nov 2009 10:06 7832 12
    elwiz81
    Level 10  
    Witam wszystkich może mi ktoś pomoże mam problem z laptopem zawiesza się jak sobie chwilkę popracuje nie jest to komputer młody ma procek intel celeron M 370 1.5 ghz 1MB oraz chipset VIA który bardzo się grzeje. Objawy są takie dopóki jest zimny wszystko jest ok jak się rozgrzeje (a czasami trwa to chwilkę) to zawiesza się wszystko zastyga na monitorze jak zdjąłem obudowę i wyszedłem z nim na balkon była temperatura około 0 to było ok a w pomieszczeniu nawet nie mogę włączyć muzyki. Myślałem że radiator ale odbiera ciepło zmieniłem pastę na procesorze i nic temperatura procka oscyluje pomiędzy 47 C° a 56C° wszystko czyściutkie przeinstalowany system kości ram sprawdzone czy procek może to robić czy płyta główna? a może BIOS? i jeszcze coś jak podłącze penadrive pod jakiekolwiek USB to bez względu czy ciepły czy zimny zawiesza się od razu.
  • Helpful post
    dluxea
    Level 24  
    Czy sprawdzałeś całe chłodzenie ( był rozebrany wentylator chodzi mi o żeberka chłodzenia bo tam potrafi zabrać kożuszek z kurzu i niema chłodzenia ).
    elwiz81
    Level 10  
    Tak od tego zacząłem wszystko czyste wentylatorek kręci żeberka czyściutkie.
  • Helpful post
    jurek1980
    Level 26  
    Wszystko wygląda na uszkodzoenie płyty - odlutowanie się, któregoś mostka ( prawdopodobnie południowego - sugestia z USB). Co do temperatury procesora to możesz mieć zacierający się wentylator. Sprawdzisz to w oprogramowaniu diagnostycznym DIFS do ściągnięcia ze strony Fujitsu. Zrób kilka razy test wentylatora pewnie wykaże, że nie osiąga prawidłowej prędkości obrotowej.
    elwiz81
    Level 10  
    wentylator wyczyściłem każdą łopatkę i nasmarowałem prawie go nie słychać a dmucha jak z farelki chodzi ładnie a ten program już mam :) i robiłem test i wszystko ok jeszcze jest coś takiego trzy napędy DVD mi już siadły a prawie ich nie używałem a ostatni to działa ale czyta tylko płyty DVD i nic innego zwykłych ani nie czyta ani nie nagrywa żadnych.
    jurek1980
    Level 26  
    Jeśli wentylator jest niklowany z wierzchu to i tak należało by go wymienić. Jeśli jest pokryty szarą farbą to ok. Ale to nie rozwiązuje problemu zawieszania przy USB. Może troszkę się rozpędziłem i nie napisałem, żebyś sprawdził co się dzieje jak np. zrobisz bootujący pendirve czy z niego też zawiesza się system. No i czy oczywiście reinstalacja systemu nie pomogła w rozwiązaniu problemu. Co do napędów to niestety jak się ich nie używa to też się psują - najczęściej napędy się zabrudzają od kurzu , pyłu lub dymu papierosowego.
    elwiz81
    Level 10  
    jurek1980 wrote:
    Wszystko wygląda na uszkodzoenie płyty - odlutowanie się, któregoś mostka ( prawdopodobnie południowego - sugestia z USB).

A jak to poznać i w jaki sposób to mogło się stać czy przegrzanie mogło mieć na to wpływ? i czy jest to uleczalne i czy kosztowne?

Dodano po 3 [minuty]:

ale jak podłącze drukarkę pod USB jest OK nic się nie wiesza aparat fotograficzny też chodzi oto że jak dostanie obciążenie jakiś program , muzykę, film, nowe urządzenie to się wiesza ale w zimnym tego nie robi

Dodano po 2 [minuty]:

kupiłem nowy procesor kosztował mnie całe 25 zł więc spróbuje może to procesor to jestem w stanie wymienić ewentualnie biosa przeinstaluje i to chyba wszystko co w domu mogę zrobic
    elwiz81
    Level 10  
    a o co chodzi z tym niklowaniem bo skrzydełka są czarne obudowa od spodu też czarny plastik a od góry aluminiowa przykrywka. A co do zagrzania to kiedyś mi się mocno zagrzał ze aż się zwiesił i był bardzo gorący no i od tego czasu zaczął się czasami zwieszać
  • Helpful post
    mik231
    Level 11  
    Ludzie nie tworzcie tu nowych układów chlodzenia jak odpisujecie komus na problem to z głową.
    W twoim przypadku masz utlenioną cyne pod mostkiem północnym taki duży mostek VIA na środku plyty. Nie probuj go dociskac ani nic bo nie bedzie wtedy mozliwosci naprawy.
    Jedyna rzecz jaka tu pomoże to reballing tego mostka.

Moderated By mat_ed:

To nie tablica ogłoszeń. Regulamin p. 2 - treść łamiącą ten punkt usunąłem.

elwiz81
    Level 10  
    Dziękuję no ja nie mam zamiaru nic dokładać to działało przez długi czas w takiej formie i myślę że w takiej samej powinno działać dalej.dodałem zdjęcie płyty głównej na nim widać te chipsety które się grzeją i grzeje się ten mniejszy u góry ekranu nad kartą WI-FI jest jeszcze jeden koło procesora nad kościami pamięci RAM na nim jest miedziana blaszka i nie wiem jakiej on jest firmy w każdym razie ten mniej się grzeje który z nich mógłby być uszkodzony?? a może to co innego jak by ktoś mógł mi opisać co jest co na tej płycie bym był wdzięczny.
    Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030 - zawiesza się po chwili
    jurek1980
    Level 26  
    Wentylator masz do wymiany. Jak będziesz kupował następny to zamiast tej niklowanej obudowy ma być zwykła blaszka malowana na szaro. ( to tak organoleptycznie ) Są to wentylatory innych firm i ten szary rozkręca się do większych obrotów i nie zaciera się w nim łożysko. Co do wiedzy o chipsetach to wszystko masz w instrukcji obsługi na stronie Fujitsu i specyfikacji. Sam bez odpowiedniego sprzętu i podzespołów nie naprawidz płyty, pozostaje oddanie do serwisu.
    elwiz81
    Level 10  
    Ale ten wentylator dobrze kręci ani się nie zaciera ani nie chałasuje a ta obudowa jest aluminiowa nie jest niklowana procesor sie chłodzi to mostki się grzeją strasznie