Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampki choinkowe trafo LED

akcyz 16 Nov 2009 13:06 3207 2
    akcyz
    Level 10  
    Witam,
    Mam taki mały pomysł, chcę zrobić lampki ,duże lampki. Mianowicie chcę umieścić na około 15 m drzewie kilka okrągłych kloszy w których chcę umieścić żarówki/diody LED i to zasilać z transformatora lub z sieci.
    Wiec lepiej wykorzystać żarówki jakieś 24 V 12 V czy może LED. A może zamiast żarówek zrobić w tych kloszach mały układzik to znaczy diodę z układem scalonym + rezystorem i to zasilać przewodem z dołu / uzyskam efekt migania ? przygasania ? / jeżeli tylko migania to jak sprawić aby przygasał? Jakiś condesatorek/układzik wmontować ? jak ?:)
    Co ze spadkiem napięcia na przewodach ?
    Do zasilania chciałem użyć traf które już mam ale nie wiem czy się nadają / załączam zdjęcie / właściwie tu mam jeszcze jedno pytanie, czy jak podłączę pod nie napicie 230 V to dostane stosunkowo mniejsza wartość wyjściową? Czy praca pod takim napięciem jest bezpieczna dla trafa ?

Jaka jest rozpiętość możliwych napiec zasilających dla takich „ dioad z układem scalonym „ 9 V 12 V 24 V ??? wtedy jakie rezystorki użyć ?

Pozd
    Tom
    romann
    Level 13  
    Po przeczytaniu tego, co napisałeś, mogę Ci dać tylko jedna radę - kup fabryczne lampki do użycia na zewnątrz budynku. Wybór jest bardzo duży, a ceny dostępne. Do wyboru są żarówki i LED-y. Migają na wszelkie sposoby. Zostaw te transformatory do sensowniejszego wykorzystania.
    ELEKTRON101
    Level 11  
    Użyj diod led. Użyj także sterownika/pilota lampek choinkowych qd803a.Ten pilot ma 8 funkcji świetlnych. Jeśli go użyjesz zrób 4 obwody po ok.28 diod w każdym obwodzie.