Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części

pan_kotek 16 Nov 2009 13:31 13584 24
    pan_kotek
    Level 20  
    Witam
    Jak odłączyć komorę paliwa i wiatraka od reszyty korpusu?
    Odkręciłem 3 śrubki zdj 01.jpg ,ale nadal coś blokuje ,zaznaczyłem to kółkiem i strzałka na zdj 02.jpg .
    Ze schematów jakie znalazłem w sieci wynika że jest to przyłącze którym idzie paliwo do komory spalania.
    Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części
    Mam też pytanie czy wersja na olej nap (DW50) różni się tylko komorą spalania?

Sprawa się wyjaśniła,żeby rozebrać trzeba wyjąć komorę spalania,ale pytanie o różnice między benz i olejem jest nadal aktualne.

Czy ma ktoś zbędną samą komorę od DW50 ?
    poniżej zdjęcia komory BW50 (wersja benzynowa w środku widać blachę z otworami)
    Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części
  • Helpful post
    ZKepowicz
    Level 19  
    Komory od DW nie wstawisz do kruca paliwowego zbiorniczka od BW.Inaczej uksztaltowana jest rurka paliwowa komory iw zwjazku z tym w inym miejscu jest otworek w krucu zbiornika
    rysio42
    Level 1  
    kolego posiadam taki palnik jak cię interesuje od dw 50
    chabowski
    Level 12  
    Musisz najpierw odkręcić pokrywę na świecą żarową oraz czujnikiem temperatury, kluczykiem luzujesz komorę spalania wyjmujesz ją i wtedy możesz oddzielić zbiornik paliwa .
    chabowski
    Level 12  
    Włąśnie kupiłem BW 50 i mam problem z odpaleniem startuje za każym razem pompa wody i powietrza ale do komory nie podaje paliwa .
    piotruch
    Level 17  
    chabowski wrote:
    Włąśnie kupiłem BW 50 i mam problem z odpaleniem startuje za każym razem pompa wody i powietrza ale do komory nie podaje paliwa .

Sprawdź zaworek czy dostaje napięcie i otwiera dopływ paliwa.
    chabowski
    Level 12  
    Własnie niedostaje napiecia i nie dostaje napięcia świeca , co mogę z tym zrobić napięcie dochodzi dmuchawa i pompa wody startują co dalej ??
    piotruch
    Level 17  
    chabowski wrote:
    Własnie niedostaje napiecia i nie dostaje napięcia świeca , co mogę z tym zrobić napięcie dochodzi dmuchawa i pompa wody startują co dalej ??

Jak masz kabelek zrób diagnostykę ThermoTestem.
    Jak załączasz piec? Zegarem, czy na któtko?
    chabowski
    Level 12  
    Zegarkiem 1530 , jak podłączę na krótko świecę i zaworek to hula ten kabelek mogę sam zrobić pod RS
    piotruch
    Level 17  
    chabowski wrote:
    Zegarkiem 1530 , jak podłączę na krótko świecę i zaworek to hula ten kabelek mogę sam zrobić pod RS

Kabelek jest taki sam jag do diagnozy VAG. Przynajmniej ja taki używam bez problemu.

Pytam o załączanie, bo wejście załączające Webasto musi być aktywne przez cały czas pracy pieca.
    Jak podasz +12V tylko na chwilę, to będzie taki efekt, że piec wystartuje, przewietrzy się po czym wyłączy się. Grzania nie rozpocznie.

Pozdr
    kuboskicyjan
    Level 2  
    Ja mam jeszcze dziwniejszy problem webasto startuje zaczyna grzać piec odpala pochodzi z 3 min zaczyna się przewietrzenia i sie wyłącza. W czy może być problem :?:
    piotruch
    Level 17  
    Nie ma obiegu cieczy i się przegrzewa?
    Przyczyn może być wiele, bez podłączenia komputera trudno zgadywać.
    kuboskicyjan
    Level 2  
    Woda jest i raczej sie nie przegrzewa bo nie zdąży jak sprawdzić czujnik temperatury ??
    chabowski
    Level 12  
    3 minuty zdąży niezdąży , sprawdź czy pompa wody pracuje jest 12V czujnik jest wbudowany w sterowniku , jeśli nie pracyje na krótko to jest tak jak kolega wyżej pisze .
    osi bis
    Level 10  
    Podłącze się do tematu mianowicie szukam pompę wody do Webasto Thermo Top, typ: BW 50, czy orientuje się ktoś z Was gdzie można dostać części zamienne do tego pieca ? Szukam po necie i nic nie moge znależć. Nr. tej części to BOSCH 0 392 020 042 lub nr. WEBASTO 83903B z góry dzięki za informacje
    osi bis
    Level 10  
    Też to przerabiałem bo jedna nie chciała się odkręcić, musisz mieć dobry śrubokręt krzyżakowy a jak już 'rozjechałeś' śrubkę to pozostaje tylko rozwiercić
    _carlos-
    Level 15  
    Panowie,
    jak dostac sie do sruby pod kruccem wodnym, bo jest czesciowo zaslonieta:
    Webasto Termo top BW50 - jak je rozebrać na części

Mozna jakos obrocic lub zdemontowac kruciec, bo potrzebuje dostac sie do elektrozaworka podajacego paliwo?
    rafcio363
    Level 30  
    Użyj śrubokrętu na sprężynie i odkręcisz, miejsca jest tam dużo :)
    _carlos-
    Level 15  
    Niestety śruby są zapieczone i jest problem z ich ruszeniem. Drugą śrubę (po przekątnej odkręciłem dużym płaskim śrubokrętem po wcześniejszym nacięciu łba kontówką. Niestety do tej pod krućcem żadnym narzędziem nie umiem dojść.
    rafcio363
    Level 30  
    Podlej wd40, weź szpikulec i bij młotkiem tak aby lekko ruszyła , jak ją ruszysz to już pójdzie gładko.
    caro111
    Level 10  
    Panowie, a jak wyjąć komorę spalania? Po odkręceniu śrubki nie chce wyjść, czy coś ją tam jeszcze trzyma czy trzeba użyć siły?
    kosmatek
    Level 23  
    Zamontowałem webasto ale wyłącza się i blokuje.

Po podpięciu diagnostyki wywaliło błąd 9820/01 opisany jako:

Przerwa w obwodzie zaworu czynnika chłodniczego. (kabel kkl vag)
    status: blokada spowodowana przegrzaniem.

Stawiam na uszkodzona pompę wody - dobrze myślę czy to raczej winna okablowania? Dojście mam średnie i chciałbym wstawić pompę zewnętrzną, polecana jest od sharana ale czy np. mniejsza fizycznie od BMW e46 lub VW o numerze: 4H0 121 671 B da sobie radę?
    marcin_wr
    Level 21  
    kosmatek wrote:
    polecana jest od sharana ale czy np. mniejsza fizycznie od BMW e46 lub VW o numerze: 4H0 121 671 B da sobie radę?

Jakakolwiek pompa wymuszająca obieg cieczy się wyrobi.
    Ten numer co podałeś, to jest elektrozawór.
    Mogłeś jeszcze sprawdzić czy nie blokuje się na odpalonym silniku, wtedy masz wymuszony obieg cieczy poprzez pracujący silnik.
    kosmatek
    Level 23  
    Pompa zmieniona na Bosch od jaguara, chociaż to był bezsensowny zakup bo stara działa. Jest tak samo jak było czyli piec nie odpala.

Webasto zrobione. Nie wiem czy w programie był błąd, gdyż chodziło po prostu o nie podłączoną wtyczkę zaworu paliwa (interfejs wykazał zawór chłodziwa). Wtyczka była nie widoczna i się o niej zapomniało.